Poznejte řadu Nexus: jak vznikla, proč vznikla a Nexus One (1. díl)

1

V roce 2010 představil Google svůj vlastní telefon, Nexus One. Ten sliboval ultimátní Android zážitek a získal si nemalý zástup fanoušků. Od té doby vystoupalo jméno Nexus do plnohodnotné série vysoce výkonných zařízení, která používají miliony uživatelů po celém světě. Nyní si zrekapitulujeme její historii.

Google v roce 2009 potvrdil, že ve svých laboratořích kutí svůj vlastní telefon. Tenkrát nebylo jasné, jestli chystá Google telefon vypustit i mezi „obyčejné lidi“, ale vědělo se, že ho používají a testují zaměstnanci Googlu. Telefony, a později i tablety, Nexus jsou již od svého počátku známé pro použití čistého Androidu a výbornou podporu od Googlu.

Google

Zařízení z řady Nexus vycházejí jako produkty, které by měly udávat směr vývoje Androidu, a snaží se přesvědčit ostatní výrobce, aby se dali na dráhu čistého Androidu. Google kontroluje prakticky všechny aspekty vývoje Nexusů – design, vývoj softwaru a hardwaru, marketing a následnou podporu těchto telefonů a tabletů. Jediné, do čeho zasahují partneři, kteří se na výrobě zařízení podílejí, je vývoj a následná výroba. Google tedy prakticky připraví všechny plány pro nový telefon/tablet, spojí se s jedním výrobcem a ten pro něj nový produkt začne vyrábět.

Nexus

Již od svého počátku je známá absolutní volnost systému, a to i díky odemčenému bootladeru, který dovoluje vývoj vlastních softwarových rozšíření a modifikací systému. Nexusy jsou také vždy první, když přijde na řadu otázka aktualizace na nejnovější verzi systému. V roce 2010 se Google konečně rozhodl uvést svůj první telefon. Ten pro něj vyrobilo HTC a jmenoval se Google Nexus One.

Pohled do minulosti: Jak se vyrábí a testuje Google Nexus One? Podívejte se! (VIDEO)

Google Nexus One

Převod hlasu na text, druhý mikrofon pro dynamické potlačování okolního ruchu a turn-by-turn navigace pro řidiče. To byly jedny z hlavních zbraní nového Nexusu. Ten se celkem tradičně na svojí dobu prodával ze začátku pouze v USA. Netradiční bylo ale to, že se telefon neprodával s žádnými úpravami od operátorů, které Google zakázal. Ať jste si tedy koupili Nexus One od AT&T, nebo T-Mobile US, dostali jste stejné zařízení.

Snímky telefonu Nexus One

Do Evropy Nexus přinesl Vodafone, který ho začal prodávat ve Spojeném království 20. dubna 2010, přibližně tři měsíce po uvedení na americkém trhu. Zajímavé je, jak se postupně změnil typ displeje Nexusu One. Ten měl původně pouze jednu variantu, na které byl AMOLED displej, jenž měl velmi saturované barvy a temné podání černé. HTC, které Nexus One vyrábělo, ale muselo přejít na Super LCD, jelikož nestíhalo dodávat dostatek AMOLED panelů. Přibližně od ledna 2011 tak byly všechny telefony dostupné se Super LCD panelem, místo AMOLED.

Nexus One

Telefon byl ale hlavně známý pro svůj software. Byl to totiž Android ve verzi 2.1 Eclair, což z Nexusu One činilo první telefon s tímto operačním systémem. Ten vycházel z verze 2.0 Eclair, která přinesla na platformu Androidu podporu Bluetooth 2.1, hledání v SMS zprávách, několik nových funkcí fotoaparátu včetně podpory digitálního zoomu a režimu scén. Zlepšila také plynulost psaní na klávesnici, svěží vzhled Android prohlížeče a také vylepšené Google Mapy ve verzi 3.1.2. Poprvé se na Androidu také ukázaly živé tapety a Nexus One byl první, který měl dnes již velmi známé pozadí s běhajícími barevnými linkami.

Android 2.1
Android Eclair (plněný banánek)

Ani hardware telefonu nebyl k zahození. Byl poháněn 1GHz Snapdragonem a 512 MB operační paměti, což z něj činilo, na svoji dobu, velmi svižné zařízení, které dokazovalo, že Android jako takový zasekaný není a běží naprosto plynule. Také jako jediný z rodiny Nexus měl Nexus One microSD slot, který bychom na dnešních Nexusech hledali jen těžko. Zajímavostí byl i hardwarový trackball pod kapacitními tlačítky, který sloužil jako notifikační LED dioda, dovoloval přesnější posouvání se po webových stránkách nebo také rychlý přesun v textu.

Technické parametry Google Nexus One

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 59,8 × 11,5 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 800 × 480 px, 24 FPS
ChipsetQualcomm S1 QSD8250, CPU: 1×1 GHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 512 MB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2010, 11 000 Kč

Telefon si rychle našel spoustu fanoušků, kteří si oblíbili otevřenost a čistotu platformy. Nexus One byl přijat velmi vlídně, i když mu bylo vyčítáno, že „nezměnil pohled na chytré telefony tolik, jako to dokázal například iPhone,“. Celkem úsměvná se z dnešního pohledu zdá připomínka, že telefon měl „obrovský“ 3,7palcový displej, který měl se svým rozlišení 480 × 800 pixelů větší jemnost, než iPhone.

Nexus One

Telefon stál původně celkem vysokých 550 dolarů, což by dnes znamenalo cenu kolem 14 000 korun s DPH. V dnešní době jsou Nexusy známé právě pro svůj excelentní poměr ceny a výbavy. Nejdůležitější ale je, že se Nexusu One vedlo a tak Google nastartoval tradici vlastních telefonů, které každý rok posunují systém Android na další úroveň. Nexus One tak na svojí dobu vzal trh útokem a zanechal po sobě pořádnou stopu. V pokračování se podíváme na zakřivený Google Nexus S a beztlačítkový Samsung Galaxy Nexus.