Populární přehrávač VLC již brzy také pro Windows 8 a WP 8

9

Fanoušci populárního přehrávače VLC se již brzy mohou těšit na další rozšíření tohoto populárního freewaru. Již brzy by VLC Media Player měli mít možnost stáhnout i majitelé počítačů s Windows 8 a smarthponů s Windows Phone 8.

VLC Media Player lze označit za jeden z dnes nejpopulárnějších přehrávačů hudby a videa dostupných zdarma. I přes to, že se za stažení a používání přehrávače neplatí, nabízí spoustu pokročilých funkcí a hlavně širokou podporu různých formátů hudby a videa - jinými slovy přehraje prakticky všechno. Přehrávač je mimo jiné také známý i díky tomu, že je dostupný ne pouze pro jednu, ale hned pro několik různých platforem. Kromě hlavních, tedy desktopových systémů Windows a a Apple Mac OS X, přehrávač rozjedete na bezpočtu linuxových distribucí (Ubuntu apod.) a hlavně na mobilních platformách Google Android a Apple iOS.

Jak tedy vidíte, přehrávač si dnes může stáhnout a používat prakticky každý. Ovšem doposud týmu vývojářů VLC Media Playeru chyběly peníze na vývoj a optimalizaci varianty přehrávače, upravené pro potřeby nových verzí operačního sytému od Microsoftu - Windows 8 a také mobilní varianty Windows Phone 8. Před několika dny se ovšem situace změnila a vývojáři na oficiálním webu svého projektu oznámili, že se jim díky darům od komunity podařilo sehnat přes 40 tisíc liber, tedy v přepočtu asi 1 200 000 českých korun, potřebných pro vývoj aplikací pro tyto systémy.

Takto nějak by měl vypadat populární VLC Media Player na zařízeních s OS Windows 8

Tip: přečtěte si také článek - Populární přehrávač VLC ke stažení pro Android (první dojmy)

S touto sumou již údajně nebudou mít problém sepsat kód ke třem variantám programu. První bude určena pro klasické počítačové osmičky. Na nich sice VLCčko funguje, ale jen v klasickém desktopovém módu. Nově by tedy přehrávač měl hezky ladit s prostředím ModernUI ve Windows 8. To, jak to asi bude vypadat, naznačují dvě oficiální fotografie, které tým VLC publikoval na svých stránkách.

VLC Media Player

Stejně, jako na plnohodnotných osmičkách, by měl VLC Media Player vypadat i na Windows 8 RT, tedy verzi osmiček upravené pro zařízení s procesory architektury ARM a pro potřeby stále více se rozmáhajícího odvětví tabletů, do kteých Microsoft vkládá velké naděje (například Surface). Rozdíl bude samozřejmě pouze v kódu, který bude muset být přepsán pro čipsety s ARMovou architekturou, jelikož běžné Windows 8 fungují pouze na klasických x64 a x86. Poslední verzí, kterou budou vývojáři programovat, bude ta pro mobilní osmičky, tedy Windows Phone 8. Výhodou je, že jádro Windows 8 a Windows Phone 8 je v mnohém stejné, takže základ aplikace může zůstat stejný a vývoj se tak velmi urychlí Zde se počítá s celkovým zjednodušením a upravením ovládacího prostředí přehrávače tak, aby se dal pohodlně ovládat i na relativně malém displeji. Výborná podpora formátů či pokročilá práce s titulky a podobně by však víceméně měla zůstat zachována, což určitě všechny majitele WP8 smartphonů velmi potěší. Nativní přehrávač v tomto systému, o jehož vývoj se stará přímo sám Microsoft, se totiž s možnostmi VLC zdaleka nemůže měřit.

Zdroje: wpcentral.com

Diskuze ke článku
serfar86
Znamená to tedy, že budu moct přehrát na wp8 mobilu i divx/xvid, nebo je to vlastnost systému??? Prosím nesmějte se, opravdu se v tom nevyznám =)
René
Mám v pc verzi VLC 2.0.5 a ta mi funguje na windows 8 v pohodě http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html
George
Žádná zmínka o WP 7.5 (potažmo 7.8)? Takže starší bratříček asi opět ostrouhá? :-/

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze