Populární přehrávač VLC ke stažení pro Android (první dojmy)

7

Populární multimediální přehrávač VLC media player je po dlouhém vývoji konečně dostupný ke stažení, a to oficiálně skrze Google Play Store. Podívejte se na to, jak se povedlo převést jeden z nejpopulárnějších desktopových přehrávačů na mobilní telefony.

Video a hudební přehrávač VLC media player určitě zná a spokojeně používá spoustu z vás. Jedná se o velice populární freewarový (dostupný zdarma) program, upravený speciálně ve verzích prakticky pro všechny desktopové PC operační systémy od MS Windows, přes Apple Mac OS X, až po ty nejhlavnější Linuxové distribuce včetně Ubuntu nebo Fedory. Na to, že je zdarma, disponuje přehrávač neobvyklým množstvím (přehraje prakticky všechno) podporovaných video i audio formátů a také velkým množstvím základních i pokročilejších možností přizpůsobení.

VLC media player - ukázka z prostředí přehrávače pro operační systém Windows XP

Mnoho spokojených uživatelů tedy po vzestupu chytrých telefonů v posledních letech započatém iPhonem, který s sebou přinesl masivní přesun zájmu vývojářů doufalo, že se neziskové sdružení VideoLAN organization časem odhodlá reinkarnovat svůj oblíbený přehrávač také na mobily.

Zatím pouze informativní Beta verze

Po mnoha odkladech (poslední termín uvedení byl stanoven na začátek roku 2011) se tedy přehrávač VLC konečně objevuje i na mobilech. Autoři jej zatím představili jenom pro komunikátory s operačním systémem Android. Celkem podle očekávání se jedná prozatím pouze o ranou beta verzi, která uživatelům slouží spíše pro základní seznámení s prostředím a funkcemi, než pro reálné pravidelné používání. Jak ostatně píšou vývojáři na stránce aplikace na Google Play obchodě, aplikace ještě zdaleka není doladěná do finální podoby, a proto ji instalujete na vlastní nebezpečí s rizikem zhroucení systému, což ovšem s 99,9% pravděpodobností nestane.

K dispozici máte náhled videa včetně detailních informací o audio i video stopě

Přehrávač jsme stáhli do redakčního Sony Ericssonu Xperia mini a řádně odzkoušeli. Velkou předností je to, že prakticky nenajdete video či hudební, které by vám nepřehrál. Tato velká přednost přehrávače tedy zůstala oproti desktopové verzi zachována beze změny. Horší už je to ale podle očekávání s plynulostí. Přehrání videa v rozlišení 1280×720 pixelů kontejneru MPEG4 s frameratem necelých 30 snímků za sekundu bylo hodně trhané a prakticky nepoužitelné. Nižší rozlišení 480×320 pixelů už bylo ale bez problému. Plynulost do značné míry závisí na hardwaru vašeho telefonu, neboť přehrávač podporuje i hardwarovou akceleraci.

Videa ve vyšším rozlišení jsou hodně trhané

Co se týče ovládání, prozatím ve srovnání s konkurencí není nijak propracované. Kromě klasických tlačítek pro přeskočení na další video či play/stop je tu ještě klávesa pro uzamčení displeje a také změnu poměru stran a přiblížení videa. Korekce hlasitosti zvuku se provádí pomocí jednoduchého gesta doprava (pro zesílení) a doleva (pro zeslabení). Podporováno je také automatické přetáčení obrazovky, které ovšem zatím není nijak svižné. Co se týče titulků, přehrávač podporuje vložené (včetně titulků z DVD) titulky. Video je již ale musí obsahovat, a nebo je do něj musíte přidat ručně ještě v PC. Dodatečná synchronizace titulků s daným videem zatím totiž podporována není.

Hudební přehrávač toho zatím moc neumí

Jak už jsme zmínili v odstavcích výše, VLC player v beta verzi umí přehrávat kromě videí i hudbu. Skladby jsou tříděny do kategorií podle autorů, alb a nebo žánrů, přepínání mezi nimi probíhá tažením prstu doprava. Přehrávač podporuje zobrazení obalů alb, ovládání je ale prozatím pouze základního charakteru, takže můžete kromě zesílení a zastavení, popřípadě přepnutí skladby nastavit maximálně režim opakovaného, či náhodného přehrávání. Další funkce, jako je pokročilá úprava zvuku, očekáváme v pozdějších verzích.

Slibný začátek

Na závěr dnešního článku nechci hodnotit funkce, které prozatím přehrávač VLC player pro Android nabízí. Jedná se opravdu o velice ranou a neodladěnou beta verzi, která toho příliš neumí. Spíše bych rád zdůraznil potenciál velkého úspěchu a popularity, jaké by prográmek mohl na mobilech dosáhnout. Prakticky 100% podpora formátů v kombinaci s velkou zásobou funkcí, které zajisté za nějaký čas můžeme očekávat ve finální verzi, totiž nemůže znamenat nic jiného. Rozhodně zajímavé bude sledovat, jak na nový přírůstek zareagují ostatní etablovaní hráči na trhu jako je třeba velice populární MX player, který se aktuálně může pyšnit několika desítkami milionů stažení. A co vy, dáte "VLCčku" na svém smartphonu šanci?

VLC Player v Beta verzi si můžete zdarma stáhnout na Google Play Store. Aplikace zabírá zhruba 7 MB a podporována je od Androidu verze 2.1 a vyšší.

Zdroje: pocket-lint.com

Diskuze ke článku
Zoro
VLC jsem vyzkoušel včera ráno, když na Palmserver.cz vyšla recenze a byl jsem spokojen
Jachar
VLC jsem zkoušel na Xperii Ray a je pravda, že HD video se na tom koukat nedalo... A to jsem měl zapnutou HW akceleraci... Nechápu to, přitom vestavěný přehrávač to samé video přehrál naprosto bez problémů. Každopádně VLC fandím a doufám, že ještě zapracují na plynulosti přehrávání těch videií apřidají podporu titulků, a nebude o čem přemýšlet :)
Pavel
Zdravím. Mám Android 2.1 a nwjde mi tam VLC nainstalovat. Nevíte co s tím?
zdenek
Pro me super přehrává koncovky z kamery takže velké usnadnění prace s prováděním. Teď ještě něco schopného na stříhání a bude to super

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze