Podívejte se, jak Xperia XZ Premium natáčí superzpomalené video

22
Podívejte se, jak Xperia XZ Premium natáčí superzpomalené video
  • Vlajková loď Sony umí natáčet superzpomalené video o rychlosti 960 snímků za vteřinu. V Portugalsku jsme ho vyzkoušeli
  • Nahrávání probíhá pouze po 0,2 vteřiny, ale i mnohokrát za sebou a vypadá úchvatně
  • Telefon má speciální čip, aby příval dat dokázal zpracovat
  • K dispozici je i standardní 4K video nebo timelapse
  • 4K displej podporuje HDR obsah, prostředí telefonu je však stále ve Full HD

Zatímco ostatní letošní vlajkové lodě konkurenčních výrobců se již začínají prodávat, Xperia XZ Premium, která byla představena již na MWC v Barceloně, ještě na trhu není. Nabízí však nekompromisní výbavu s mnoha prvenstvími v mobilním světě, v čele se špičkovým 4K HDR displejem a úhlopříčkou 5,5 palce, výkonným procesorem Snapdragon 835, stereo reproduktory nebo novým 19Mpx fotoaparátem, který kromě nového čipu zaujme také schopností ultrazpomaleného videa se snímkovou frekvencí ohromujících 960 snímků za vteřinu.

Sony Xperia XZ Premium – superzpomalené video

Protože se Xperia XZ Premium začne na českém trhu prodávat až za měsíc, vydali jsme se do Portugalska, abychom ji podrobně vyzkoušeli. S telefonem jsme strávili prakticky celý den a mohli si ho vyzkoušet v praxi, zejména jsme se ale zaměřili na fotoaparát, kameru a také displej, tedy hlavní taháky.

Sony Xperia XZ Premium

Superslowmotion video je skutečně úchvatné

Kromě 4K displeje s podporou HDR sází Sony u novinky bezpochyby nejvíce na unikátní režim natáčení zpomaleného video se snímkovou frekvencí 960 snímků za vteřinu. To je zhruba čtyřikrát rychleji, než to dokáže většina jiných telefonů. Co to znamená? Zachycení rychlých pohybů a jejich přenesení do úžasných zpomalených záběrů ve stylu Matrixu, které znáte jinak jen z filmů. Nebudeme vás napínat, funguje to skvěle a níže se ve videu o tom můžete přesvědčit sami. S telefonem jsme natočili celou řadu zpomalených videí a výsledky stojí za to.

Přechody mezi standardním a superzpomaleným videem jsou skutečně plynulé a celé video vypadá úchvatně

Jak to ale celé funguje? Přepnete fotoaparát do režimu videa, kde je speciální tlačítko pro superslowmotion režim. Jeho stiskem režim aktivujete a začnete nahrávat standardní video se zvukem a normální rychlostí. Těsně před momentem, který chcete výrazně zpomalit, stisknete tlačítko a telefon po 0,2 vteřiny (ano, skutečně jen takto krátce) nahrává video s 960 snímky za vteřinu a bez zvuku. Poté opět naváže standardním videem, za 1 až 2 vteřiny si vyprázdní mezipaměť a můžete opět aktivovat na okamžik superzpomalené video. Sony musíme pochválit, že přechody mezi standardním a superzpomaleným videem jsou skutečně plynulé a celé video vypadá úchvatně. Na druhou stranu se opravdu musíte naučit, kdy přesně režim na tu 0,2 vteřiny aktivovat. Je to totiž velmi krátký časový úsek a musíte se trefit naprosto přesně. Mnohdy se ho totiž povede aktivovat příliš pozdě nebo brzy. Také je vhodné mít stativ či telefon jinak zafixovat, protože v tomto režimu nefunguje elektronická stabilizace a úseky nahrávání standardní snímkovou frekvencí jsou z ruky roztřesené.

Nový 19Mpx fotočip s Exmor RS dokáže zachytit více světla, což je pro natáčení videa s takto obrovskou snímkovou frekvencí velmi důležité. Ve finále jsme neměli problém zachytit obstojné zpomalené video i ve standardně osvětleném interiéru, i když bylo trochu tmavší. Nejlepších výsledků ale dosáhnete venku.

Klíčem k možnosti zaznamenávat takto rychlou snímkovou frekvenci je speciální mezipaměť, která dokáže pojmout data tekoucí z čipu rychlostí až 25 Gb/s. To je pětkrát více, než kolik je standard už jiných telefonů, které takový mezičip postrádají a data posílají rychlostí zhruba 5 Gb/s ke zpracování. Při takto velkém objemu dat je jasné, že musí proběhnout nějaká omezení a telefon není schopen nahrávat superzpomalené video neustále, proto omezení na 0,2 vteřiny. Výsledný úsek při standardní snímkové frekvenci má ale 6 vteřin, což je zcela dostatečné. Výsledné video v tomto režimu má rozlišení 720p a vteřina zabere zhruba 1,5 MB paměti, což není nijak mnoho.

Trochu zamrzí, že není možné zvolit nižší snímkovou frekvenci, ať už se stejným si vyšším rozlišením. 960 snímků za vteřinu se totiž hodí pro hodně rychlé akce a někdy by vhod přišel i pomalejší záznam. Kromě klasického Full HD videa pak je k dispozici i 4K záznam, je ale potřeba ho aktivovat zvlášť skrze aplikace fotoaparátu. Zjišťovali jsme, proč tomu tak je a proč není 4K záznam standardní součástí video režimu. Odpovědí je, že se jedná o výsledek převzetí nahrávání 4K videa z kamer a fotoaparátů Sony. Fotoaplikace komunikuje přímo s čipem a je použit speciální kodek a formát na vstupu. Integrace do standardního video režimu by byla tedy komplikovaná.

Sony však na nahrávání 4K videa hodně zapracovalo, zejména co se přehřívání týče. Na to trpí předchozí Xperia XZ, která se po několika minutách 4K záznamu v teplejším prostředí přehřeje a záznam se vypne. V případě Xperie XZ Premium inženýři umístili všechny generátory tepla, zejména pak procesor, tak daleko od fotočipu, jak to jen jde. A skutečně to hodně pomohlo. Zkoušeli jsme nahrávat 10minutové 4K video a telefon byl jen mírně teplý a nejevil žádné známky přehřívání. Prostřednictvím fotoaplikací nechybí například i timelapse režim a různé zábavné módy, stejně jako u předchozích Xperií.

Sony Xperia XZ Premium v růžové

Znovu 4K displej, tentokrát s HDR

Sony bylo prvním výrobcem, který do telefonu přinesl 4K displej, konkrétně v Xperii Z5 Premium. Letos tak musel přijít ještě s něčím speciálnějším. Opět tu máme 4K displej, který si ale připisuje prvenství v podpoře HDR a HDR obsahu. Sony bude konkrétně spolupracovat se službou Amazon Prime video, ze které si budete moci streamovat HDR videa přímo na telefonu. Naopak s Netflixem dohoda ohledně jeho HDR obsahu zatím uzavřena nebyla.

Displej je skutečně špičkový, zamrzí jen nižší maximální jas a na ostrém letím slunci by se hodil vyšší. Stejně jako u Z5 Premium, i u XZ Premium ukazuje displej ve výchozím stavu obsah pouze ve Full HD (aplikace, menu a veškeré funkce) a do 4K módu se přepne pouze v případě prohlížení multimediálního obsahu. Je to opět kvůli úspoře baterie a neplýtvání výpočetním výkonem. Je nesmysl zobrazovat ikonky menu ve 4K rozlišení, když to lidské oko stejně nepozná, a Sony to ví.

Sony se pochlubilo také inovacemi v nabíjení a optimalizaci spotřebě energie. Kromě módu Stamina který zajistí delší výdrž se hodí také funkce Battery Care, díky které telefon pozná, kdy ho nejčastěji nabíjíte (většinou v noci) a pokud takový moment nastane, zvolí pomalé nabíjení, nabije se do 90 % a až zhruba hodinu před vaším probuzením se dobije do 100 %. Tento způsob nabíjení je mimořádně šetrný k baterii. Sony navíc implementovalo technologii od startupu Qnovo, který nedávno zakoupilo. Před zahájením nabíjení software zkoumá stav baterie, její teplotu, úroveň stresu (ano, i baterie může být vystresovaná) a další parametry a podle toho zvolí pomalejší nabíjení či ho zcela na určitou chvíli zastaví. Kombinace těchto dvou technologií má zajistit až 2násobnou výdrž baterie v čase.

Nová XZ Premium je skutečně povedený kus hardwaru i co se zpracování týče. Oproti Xperii XZ je to velký skok kupředu díky kovové vrchní a spodní části a absenci plastové záslepky na zádech. Design je stále typický „Sony“, s velkými rámečky a přesahy na všech stranách. Telefon působí v ruce skutečně hodnotně a bytelně, za což může i vyšší hmotnost těsně pod 200 gramů. Potěší také kvalitně hrající reproduktory.

Nová Xperia XZ Premium se v Česku začne prodávat na přelomu května a června. I v Česku si ji budete moci předobjednat, a to v týdnu od 15. května. K předobjednávkám přidá Sony také kvalitní bezdrátová sluchátka. Cena novinky pak činí 20 tisíc korun včetně DPH a k dispozici bude v černé, stříbrné a možná i růžové variantě. Další informace naleznete v tomto článku.

Technické parametry Sony Xperia XZ Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 77 × 7,9 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 19 990 Kč
Diskuze ke článku
Pesedm
Pěkné pěkné, ale ty fota komprimované :/
a ještě o něco zúžit rámování displeje
Pesedm
A ještě by to chtělo ukázku uvnitř místnosti nebo noční ulice.
To bude řádná tragédie...
htcjirka
htcjirka
Nádherný kousek HW, orámování je zcela ok a praktičtější než u S8 a doufejme, že foto konečně bude za něco stát, to byla jediná bolístka Sony telefonů.
Dave
Foťák bude dobrý jedině kde bude slabina bude při natáčení v horších světelných podmínkách ten super slowmotion ale je to nová technologie za dva roky už to bude něco jinýho.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze