Vyzkoušeli jsme, jak fotí špičková Sony Xperia XZ Premium

33
Vyzkoušeli jsme, jak fotí špičková Sony Xperia XZ Premium
  • V Portugalsku jsme vyzkoušeli, jak fotí nová vlajková loď Sony pro letošní rok
  • Xperia XZ Premium má nový 19Mpx fotoaparát s Exmor RS technologií
  • V článku naleznete mnoho testovacích fotografií

Sony svou novou vlajkovou loď Xperia XZ Premium představilo už na MWC v Barceloně, kde jsme si ji poprvé vyzkoušeli. Stále však není v prodeji a abychom mohli ověřit její schopnosti, vyrazili jsme do Portugalska. Na sluncem zalitém pobřeží jsme dostali na několik hodin telefon k dispozici, abychom otestovali vše. Nás samozřejmě nejvíce zajímal fotoaparát, na který Sony ostatně hodně sází.

Sony nasadilo nový čip Exmor RS s 19Mpx rozlišením, což je méně než u předchozích telefonů Sony. To znamená větší rozměr samotných pixelů, které jsou schopné pojmout více světla a zároveň bychom měli dostat také čistší fotografie s vice detaily. To však hodně závisí na postprocessingu. A jak to celé dopadlo? Podívejte se na naše testovací fotografie níže.

Sony musíme pochválit za barevně věrné a ostré fotografie po celé ploše, telefon nemá problém se správnou expozicí, potěší také nízká hladina šumu i v interiéru, kde telefon zachovává slušnou úroveň detailů. Ani Xperia XZ Premium nemá optickou stabilizaci a spoléhá jen na tu digitální. Sony tak jde hodně proti trendu, všechny konkurenční vlajkové lodě totiž optickou stabilizaci nabízí. Sony však věří, že právě digitální stabilizace může při správném nastavení poskytovat srovnatelné nebo i lepší výkony bez nutnosti tak velkého modulu fotoaparátu. Telefon jsme sice neměli k dispozici večer, v interiéru a jinak zhoršených podmínek však XZ Premium produkuje ostré snímky bez toho, abyste se museli na fixaci rukou nějak víc soustředit. Jak to bude ale v noci, ukáže až náš podrobný redakční test.

Sony musíme pochválit za barevně věrné a ostré fotografie po celé ploše
Testovací fotografie z Xperie XZ Premium - ideální světelné podmínky

Sony hodně zapracovalo také na prezentaci modrých ploch, typicky nebe a vody, které jsou nyní téměř bez odšumovacích artefaktů. Xperia XZ Premium fotí na pohled skutečně velmi dobře a ve vašem albu je radost se na fotky dívat. Po přiblížení snímků v plném rozlišení se však objeví klasický neduh fotoaparátů Sony, tedy agresivní postprocessing, pravděpodobně vlivem odšumování. Nejvíce to je vidět opět na vegetaci, jejíž listy splývají v zelenou plochu, artefakty se objevují i jinde na komplikovanějších plochách. Na druhou stranu je vidět, že i na tomto Sony hodně zapracovalo a jev je menší než dříve.

Testovací fotografie z Xperie XZ Premium – zhoršené světelné podmínky a interiér

Aplikace fotoaparátu zůstala stejná jako například u Xperie XZ, výchozím režimem tak je inteligentní automatika, která volí nastavení podle podmínek a umí například zapnout HDR v případě protisvětla. Stejně jako dříve, ani u XZ Premium není možné HDR režim speciálně vynutit a je pouze velmi decentní. Potěší také manuální režim, ve kterém můžete i manuálně zaostřovat. Sony musím pochválit za zachování hardwarové spouště fotoaparátu, díky které se fotí skutečně velmi pohodlně. Přispívají k tomu i zaoblené boky telefonu. Ostření je velmi rychlé a spolehlivé, dobré je i přesné zvýraznění scény a zaostřovaného objektu. Celkově je s Xperií XZ Premium radost fotit a odmění se vám kvalitními snímky. Uvidíme, zda Sony ještě doladí postprocessing, má na to ještě měsíc, než se Xperia XZ Premium začne prodávat. V Česku si ji budete moci předobjednat v týdnu od 15. května a cenovka se pohybuje kolem 20 tisíc korun.

Sony musím pochválit za zachování hardwarové spouště fotoaparátu, díky které se fotí skutečně velmi pohodlně
Prostředí fotoaprátu je stále stejné, novinkou je ale superslowmotion mód

Kromě fotoaparátu jsme vyzkoušeli také natáčení videa a zejména superslowmotion režim. Na výsledky, článek a videopohled se můžete těšit v nejbližších dnech.

Technické parametry Sony Xperia XZ Premium

Kompletní specifikace
Konstrukce156 × 77 × 7,9 mm, 195 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,5" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 4×2,45 GHz + 4×1,9 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor3 230 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:32 hodin
Dostupnostkvěten 2017, 19 990 Kč
Diskuze ke článku
Pastelka
Tohle vážně nepochopím. Zde vyloženě mizerné výsledky i za plného slunce. Přitom jiní výrobci s čipy od Sony nějak záhadně zvládají rozumné foto.
mk
Nová galerie na h..,nelze zvětšit fotky při kliknutí!
Petr
Posledních 6 let jsem měl jen Sony. Jestli někdo doufá, že ten agresivní postprocessing ještě změní, tak je fakt naivní, čekal jsem na to s každým novým top modelem poslední roky a Sony nikdy "nezklamalo", ze super chipů vždy dokáže nějakým záhadným způsobem získat tyhle blitky. Koukl jsem na 2 fotky vegetace a i takto hodně zmenšené je to hrůza, 1:1 to nechci vidět vůbec. Škoda, nevím kam jinam, ale za tohle 20 nedám.
Pesedm
,,Některé fotky jsou zbytečně tmavé, nicméně redaktoři ještě neměli k dispozici model s finální verzí software, proto je velice pravděpodobné, že zde ještě dojde ke zlepšení.,,
+ 30fps hmm..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze