OTA aktualizace moderních Pixelů budou bleskově rychlé. Jak toho Google docílil?

1
OTA aktualizace moderních Pixelů budou bleskově rychlé. Jak toho Google docílil?
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Instalace aktualizací u vybraných Pixelů se zrychlila zhruba o polovinu
  • Přístupem Googlu by se měli inspirovat i ostatní výrobci smartphonů s Androidem
  • Které postupy za účelem urychlení instalace Google využívá?

Aktualizace typu OTA neboli přenos updatu „po vzduchu“ bez nutnosti jakýchkoliv kabelů se stal naprostým standardem s příchodem novodobých operačních systémů, jako je Android či iOS. Moderní smartphony si obvykle stáhnou potřebný balíček a poté jej i nainstalují, například v průběhu noci, kdy se zároveň restartují a zkrátka učiní všechny potřebné kroky k tomu, aby se aktualizace správně projevila. Na rozdíl od Windows, který umí stále občas překvapit (spustit aktualizaci v nejméně vhodnou chvíli), je tak aktualizování smartphonů maximálně jednoduché a uživatele obvykle nijak nevyruší.


Ačkoliv o instalaci nejnovější aktualizace mnohdy ani nevíme, resp. pouze udělíme souhlas, existují i případy, kdy chce uživatel z nějakého důvodu svůj smartphone aktualizovat okamžitě. Například, aby si mohl vyzkoušet nejnovější funkci, na kterou dlouho čekal. V takových situacích pak hraje minimálně z pohledu komfortu důležitou roli to, jak svižně se update nainstaluje. Na řadu přichází technologie komprese i další aspekty, jež mají na rychlost samotné instalace velký vliv. A právě na tuto oblast se zaměřila nejnovější beta verze Androidu 14, která vše podstatně urychluje.

Zakladatel APKMirror, Artem Russakovskii, pak ve svém příspěvku na sociální síti X vysvětluje, jak je vlastně možné, že aktualizace, která dříve (skrze „běžné“ OTA) trvala 20 až 40 minut, nyní zabere pouhých 10 až 15 minut času či možná ještě méně. Co Google využívá k dosažení vyšších rychlostí procesu instalace?

3 kroky, jak rychleji aktualizovat

Jedním z důvodů zrychlení je samotná optimalizace kompresního procesu, kdy standardně prochází kompresí tisíce „malých bloků“ dat. U nejnovější beta verze Androidu 14 prochází kompresí více souborů paralelně, což podle interních testů Googlu (na které se Russakovskii odkazuje) snižuje čas instalace o 26 %.

U nejnovější beta verze zároveň dochází ke shlukování těchto malých bloků, což vše výrazně urychluje. Dříve například musel operační systém zprostředkovat 200 separátních zápisů 4KB souborů, nyní místo toho zapíše jeden 800KB. Tento krok má zkrátit instalační čas o 24 %.

Posledním, podle Russakovskiiho možná nejdůležitějším prvkem pro zrychlení instalačního času, je nasazení komprese LZ4 namísto GZ. Komprese LZ4 je totiž násobně rychlejší.

Starší Pixely se budou muset spokojit s pomalejší kompresí GZ.

Celkově tak dochází ke zrychlení instalačních časů u vybraných zařízení Pixel zhruba o polovinu. Nejnovější metodu komprese využívají konkrétně řady Pixel 7, Pixel 8, skládací Pixel Fold a Pixel Tablet. Starší Pixely se musí spokojit s pomalejší kompresí GZ, což bude zřejmě navázáno na hardwarové omezení, ačkoliv to není zcela jasné.

Podle Artema Russakovskiiho tímto krokem Google rovněž testuje nové doporučené postupy pro ostatní výrobce smartphonů s Androidem, jejichž aktualizace by tak v budoucnu rovněž mohly být výraznější rychlejší.

Diskuze ke článku
David Furmánek
David Furmánek
Menší upřesnění, ty první dvě úpravy jsou do AOSP, dle tweetů, takže to budou mít všechny androidy.
Jen ta komprese je závislá na konkrétním výrobci, asi je tam potřeba součinnost serverů, takže proto jen Pixely.
Ale asi nic nebude bránit ostatním to udělat taky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze