Google Pixel 7a
recenze

Google Pixel 7a

Všestranně vybavený
2

Ve střední třídě jsou na telefony kladeny vysoké nároky. Výbava musí být opravdu dobrá, cena současně minimálně příznivá. Letošní Pixel 7a se snaží vyjít nárokům zákazníků vstříc. Má kvalitní displej, bytelnou konstrukci, spolehlivé fotoaparáty a navrch přidává nejnovější Android 14 či bezdrátové nabíjení.

Za zapůjčení Google Pixel 7a děkujeme Alza.cz, kde si mobil můžete rovněž zakoupit.

Pixely od Googlu jsou vcelku specifická zařízení. Na českém trhu tuto pomyslnou auru umocňuje oficiální nedostupnost. Budeme se sice opakovat, ale je to jednoduše škoda, zejména proto, že Pixely se nachází i ve střední třídě. Nejnovější model 7a láká na poctivou výbavu, která téměř nezná kompromisy. Když vše podtrhne zajímavá cena, možná v ruce máme jeden z nejlepších kousků střední třídy.

Technické parametry Google Pixel 7a

Kompletní specifikace
Konstrukce152 × 72,9 × 9 mm, 193 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejOLED, 6,1" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx
ChipsetGoogle Tensor G2,
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ?, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.3, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor4 385 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostčerven 2023, 13 499 Kč

Google Pixel 7a – videorecenze

Obsah balení: drobná krabička

Ve velmi malé krabičce se toho od prvního pohledu nebude příliš nacházet. Kromě telefonu jde o USB kabel, který má na obou koncích USB-C, a dále již jen redukce z USB-C na USB-A. Nic víc neočekávejte. Dle moderních ekologických trendů chybí i nabíjecí adaptér.

Google Pixel 7a
Nelíbilo se nám
  • chybí nabíjecí adaptér

Konstrukční zpracování: kompaktní a robustní

Vzhledově Pixel 7a připomíná Pixel 7, na první pohled byste je od sebe ani nemuseli rozeznat, avšak model 7a je o něco menší. To je mimochodem dobrá zpráva, dobře se drží, a to navzdory tomu, že působí tlustším dojmem. Boky telefonu jsou kovové a mobil díky tomu působí robustně. Naopak se šetřilo na zádech, kde není sklo, nýbrž jen plast.

Kvalitně zpracována jsou tlačítka na pravém boku. Možná vám budou připadat na stisk tuhá, po nějaké chvíli však oceníte jistý stisk a právě onen odpor. Rozhodně nehrozí nechtěný stisk tlačítek. Jak jsme si již řekli, záda jsou plastová s výjimkou pruhu pro fotoaparáty, který je kovový. Plusem budiž fakt, že pruh vystupuje jen velmi nepatrně nad okolní povrch.

Google Pixel 7a

Na robustnosti zařízení to však nic neubírá a navíc dodejme, že je plněn stupeň krytí IP67, telefonu tak nevadí voda ani prach.

Líbilo se nám
  • velmi dobře padne do ruky
  • hliníkový rám
  • zvýšená odolnost
Nelíbilo se nám
  • mírně nevhodně umístěná tlačítka
  • zadní strana se špiní

Displej: příjemně kvalitní

Laťku dostatečně vysoko udržuje i OLED displej s 6,1", Full HD+ rozlišením a 90Hz obnovovací frekvencí. Někomu možná přijdou větší rámečky kolem displeje, ale ve střední třídě to není vyloženě něco neobvyklého. Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů, která funguje dobře, ale občas přeci jen má problém prst rozpoznat. Nechybí režim Always-On, kdy máte vše důležité vždy na očích. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3. Při používání si všimnete, respektive pocítíte, skvělou haptickou odezvu displeje.

Google Pixel 7a
Líbilo se nám
  • AMOLED panel s jemným rozlišením
  • Always-On
  • skvělá haptická odezva
Nelíbilo se nám
  • jen 90Hz obnovovací frekvence

Zvuk: stereo k dobru

K vizuálnímu zážitku patří i dobrý zvuk, kde se Pixelu 7a rovněž daří. Stereo reproduktory jsou hlasité a s důrazem na hloubky. Rozhodně tak patří k nejlépe hrajícím telefonům střední třídy. Klasický 3,5mm jack byste hledali marně a poslech do sluchátek je ideální provádět bezdrátově.

Google Pixel 7a
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: paměti mohlo být více

Co vám nebude chybět, je výkon. Vlastní procesor Tensor G2 se pojí s 8GB RAM a telefonu dech nedochází. Naopak 128 GB interní paměti není mnoho a navíc ji nelze rozšířit, což ale u Pixelů není žádná novinka. Po prvním zapnutí zbývá zhruba 106 GB pro vaše data, přičemž cokoliv dalšího je zapotřebí řešit cloudovým prostorem.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje paměťové karty

Výdrž baterie: slušný průměr

Baterie nemá příliš velkou kapacitou, 4 385 mAh opravdu respekt nebudí, ale jeden celý den telefon vydrží i při náročném používání, obvykle jsem nabíjel až v polovině druhého dne. Nabíjení je možné bohužel jen 18 W a trvá zhruba hodinu a půl. Příjemným bonusem je podpora bezdrátového nabíjení, avšak pozor, nikoliv reverzního.

Google Pixel 7a
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • bezdrátové nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení
  • nepodporuje reverzní bezdrátové nabíjení

Konektivita: spolehněte se i na 5G

Mobil podporuje Bluetooth 5.2 (AptX, AptX HD i LDAC) i Wi-Fi 6E v pásmech 2,4 GHz + 5 GHz. Z dalších důležitých technologií zmíníme ještě podporu navigačních systémů GPS, GLONASS a Galileo či možnost bezkontaktně platit skrze NFC. Google samozřejmě nezapomněl ani na 5G a dobrou zprávou je, že si jej vychutnáte konečně i u českých operátorů. V souvislosti s tim dodejme, že funguke rovnez VoLTE pro kvalitnější volání.

Google Pixel 7a
Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6E
  • podporuje 5G

Fotoaparát: dva slušné snímače

Sestava fotoaparátů se na zadní straně skládá ze dvou objektivů. Hlavní snímač má 64 megapixelů a optickou stabilizaci obrazu. Produkuje barevně věrné fotografie, a to takřka za všech světelných podmínek. Vyniká také v noci, samozřejmě z pohledu střední třídy. Snímky jsou takřka bez šumu a nadále poměrně ostré.

Google Pixel 7a

Dostalo se i na 13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, který těží z vysokého rozlišení a používat jej má smysl klidně i v interiéru. Pochvalujeme si i záznam videa ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu, kdy jsou záběry plynulé a ostré. K dokonalosti chybí teleobjektiv, ale ten není pravidlem v této cenové hladině.

Ukázkové fotografie

Standardně je telefon připraven i na selfíčka díky 13megapixelové kamerce, která poskytuje vyváženou kvalitu. Záznam videa patří mezi přednosti telefonu. Umožněn je ve 4K rozlišení s až 60 snímky za vteřinu. Záběry jsou plynulé a ostré.

Líbilo se nám
  • slušné výsledky nejen ve dne
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní ultraširokoúhlý fotoaparát
  • záznam 4K videa s 60 FPS

Software: Android 14 na scéně

Jelikož jde o současný Pixel, nikoho asi nepřekvapí aktuálnost prostředí. Je připraven Android 14 a listopadové bezpečnostní záplaty. Vše je přehledné a velmi svižné. Podpora ze strany Googlu bude v případě nových verzí Androidu trvat do května 2026, v případě bezpečnostních záplat ještě o dva roky déle.

Líbilo se nám
  • kvalitně odladěné prostředí
  • nejnovější možný software
  • příslib dlouhé podpory

Zhodnocení

Dle očekávání na nás Pixel 7a udělal dobrý dojem. I nyní, pár měsíců po představení, se jedná o skvěle vybavený smartphone, který se na českém trhu nabízí za zhruba 12 tisíc korun. Patří tak do vyšší střední třídy a rozhodně v ní nedělá ostudu, právě naopak. Má velmi dobrý displej, bytelnou a odolnou konstrukci, dostatečný výkon, skvělé prostředí a kvalitní duo fotoaparátů. Telefonu máme skutečně máloco vyčítat. Zamrzí jen průměrná paměť bez možnosti rozšíření a více by displeji slušela 120Hz obnovovací frekvence.

Konkurence

V dané cenové hladině je konkurentem kupříkladu Samsung Galaxy A54, který má právě AMOLED panel se 120 Hz a přihazuje i 256GB interní paměť, což se může hodit. Navíc je i nepatrně levnější.

Samsung Galaxy A54

Rozměry158,2 × 76,7 × 8,2 mm, 202 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1380,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Opomenout nemůžeme ani horkou novinku v podobě Xiaomi 13T, které je sice dražší o dva tisíce korun, ale má lepší displej, výkonnější procesor, přihazuje teleobjektiv a výrazně svižnější nabíjení. Rozhodně tak stojí za zvážení.

Xiaomi 13T

Rozměry162,2 × 75,7 × 8,5 mm, 197 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 712 × 1 220 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 8200, 1×3,1 GHz + 3×3 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

google-pixel-7a
Klady
  • kvalitní zpracování
  • zvýšená odolnost
  • povedený displej s příjemnou odezvou
  • nejnovější Android 14
  • velmi dobré fotoaparáty
  • bezdrátové nabíjení
Zápory
  • jen 128GB paměť
  • větší rámečky kolem displeje
Diskuze ke článku
Zdeněk Cacek
Zdeněk Cacek
"13megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, která těžký z vysokého rozlišení"

Řádí vám tu šotek.

Každopádně je to super vybalancovaný telefon,chybí mi jen rychlejší nabíjení.
Ale stále je to výrazně rychlejší nabíjení než u mého Pixel 6 pro.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze