OnePlus za skoro 50 tisíc Kč? Rozbalujeme skládací model Open

10
OnePlus za skoro 50 tisíc Kč? Rozbalujeme skládací model Open
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • V základním balení je i ochranné pouzdro
  • Telefon se překvapivě velmi pohodlně drží
  • Konstrukce působí velice bytelně
Za zapůjčení OnePlus Open děkujeme Alza.cz, kde si mobil můžete rovněž zakoupit.

Telefony se skládací konstrukcí a ohebnými displeji jsou na českém trhu již zhruba 5 let a zdaleka již nejde jen o Samsungy, ačkoliv jihokorejský výrobce tomuto segmentu zatím stále dominuje. Aktuálně rovněž rozdělujeme tyto mobily dle konstrukce na „véčka“ a mobily, které se rozevírají ve stylu knížky. A právě do druhé jmenované kategorie spadá OnePlus Open, vůbec první ohebné zařízení tohoto výrobce.

OnePlus Open

OnePlus Open se dodává ve větší červené krabičce, která je příjemně propracovaná. Při otevření se tak nakloní pod úhlem několika stupňů, čímž vynikne hlavní hvězda prodejního balení, rozevřený telefon nacházející se v horním patře krabičky. Pod telefonem se ukrývá 67W nabíjecí adaptér a papírové krabičky s datovým/nabíjecím kabelem a také ochranným pouzdrem. To je dle očekávání rozděleno na dvě části a barevně ladí se samotným telefonem.

Telefon na test dorazil v zelené variantě, která vypadá vcelku originálně. Jakmile mobil uchopíte, pochopíte, že cenu si alespoň z části dokáže obhájit. Hliníkový rám je kombinován se skleněnou zadní stranou. Kloub nemá žádnou vůli a například k zavření musíte telefon opravdu zavřít chtít, nestane se, že byste o konstrukci jen zavadili a kloub by měl tendenci se zavírat. Telefon lze samozřejmě postavit do pravého úhlu, posléze však při zavírání kloub už pomáhá. K naprosté dokonalosti pak chybí vyšší odolnost. OnePlus se zmohlo jen na stupeň IPX4, mobil tak odolá stříkající vodě a slabšímu dešti. V tomto ohledu jde tak o chudého příbuzného Samsungu.

O pomyslnou ochranu navíc se může starat pouzdro, o kterém již byla řeč. Jeho nasazení je vcelku snadné. Ochrana boků a zad je dobrá, avšak horní část pouzdro nesedí příliš dobře, neboť zejména kolem displeje se nemá za co řádně uchytit.

OnePlus Open
Ochranné pouzdro pro OnePlus Open

Ačkoliv je telefon samozřejmě velký a těžký, hmotnost dosahuje 239 gramů, velmi dobře se drží a ergonomie není vůbec špatná. Například výrazně vystouplý kruhový modul fotoaparát krásně poslouží jako prostor, kam se zapře ukazováček vaší ruky. Oproti konkurenční řadě Galaxy Z Fold od Samsungu má OnePlus Open výhodu v takřka běžné velikosti venkovního displeje. Není nijak úzký a všechny činnosti hravě zvládnete i na něm. Ostatně jde o 6,31" OLED panel s jemným rozlišením, 120Hz obnovovací frekvencí a podporou režimu Always-On.

Ta pravá paráda se však objeví po rozevření, kdy vaše oči spočinou na 7,82" Flexi-fluid AMOLED displeji, který má opět jemné rozlišení a až 120Hz obnovovací frekvenci. Práce s oběma displeji se alespoň v začátku zdá naprosto skvělá. Ať už telefon rozevřete, nebo naopak zavřete, vaše práce naváže přesně tam, kde jste skončili. Prostředí a aplikace jsou tedy dobře připravené na přepínání mezi oběma displeji.

OnePlus Open pro vás v redakci začínáme testovat. Pokud vás o něm cokoliv zajímá, ptejte se nás přímo v diskuzi pod tímto článkem.

OnePlus Open

Rozměry153,4 × 143,1 × 5,8 mm, 239 g
DisplejAMOLED, 7,82" (2 268 × 2 440 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2, 1×3,2 GHz + 4×2,8 GHz + 3×1,8 GHz
PaměťRAM: 16 GB, úložiště: 512 GBne
Akumulátor4 800 mAh, doba nabíjení: 0:47 hodin
Diskuze ke článku
Jakub Dufka
Jakub Dufka
Osobně jsem 1+ Open chvíli zkoušel a spíše než dotaz takové malé zamyšlení - "normálnější" poměr stran vnějšího displeje s sebou nese jednu obrovskou nevýhodu - vnitřní displej je téměř čtverec 1:1, což je na konzumaci obsahu naprosto otřesné a nějaký film vypadá lépe na displeji vnějším, než na tom vnitřním.

Proto Samsung s jejich "ovladačovým" poměrem vnějšího displeje umožňuje mít vnitřní displej v poměru 4:3 a oproti 1+ je tam situace naprosto opačná.

Bylo by fajn někdy zmínit, že daní za "lepší" vnější displej, je vždy oběť v podobě "horšího" vnitřního displeje...
Otomar Thoma
Otomar Thoma
za tu cenu nezájem , opravdu nechápu proč se po 5 letech už nedělají levnější varianty skládaček s nižší výbavou
Martin Vit
Martin Vit
Z mého pohledu to je velmi vydařený telefon a první skládačka, o které bych reálně uvažoval. Jediný háček je cena, která je na model od 1+ opravdu vysoká a doufám, že časem ji 1+ např. u nadcházejících modelů sníží.
Jinak dle recenzí to je nejpovedenější skládačka ze všech doposud, díky mixu skvělé konstrukce, málo viditelného přehybu, skvělých displejů, dobré ergonomie, nej fotoaparáty ze skládaček, které se rovnají vlajkám před cca 2-3 lety, dobrá výdrž baterie, rychlé napájení a velmi dobře vyladěný software.
Těším se na další modely od nich.
Hezký den všem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze