Odchod Jonyho Ivea z Applu není překvapením, v posledních letech často absentoval

Odchod Jonyho Ivea z Applu není překvapením, v posledních letech často absentoval
  • Oznámení odchodu Jonyho Ivea v minulém týdnu nakonec není překvapením
  • Údajně se myšlenkově rozcházel se současným CEO Timem Cookem

V minulém týdnu přišla pro mnohé fanoušky Applu poměrně zásadní zpráva. Apple opouští Sir Jony Ive, hlavní designér společnosti od roku 2015, který se v uplynulých dvou dekádách podílel takřka na všech produktech Applu. Ať už šlo o iPod, později iPhone a nakonec hodinky Apple Watch. Nyní však z rozhovoru pro deník The Wall Street Journal vyplývá, že samotný odchod je vyústění několik let trvajících neshod.

Jony Ive byl velmi blízkým přítelem zesnulého Steva Jobse, se kterým často hovořil a probíral designové návrhy možných produktů. Jobsův nástupce, kterým se stal Tim Cook, však razí odlišnou strategii. Cook pocházející z inženýrského prostředí se soustředí spíše na nabídku možností nových produktů než na samotný vzhled. Mnohé se v Applu lámalo v roce 2015, kdy byly světu představeny vůbec první Apple Watch. Poté Ive Cooka požádal o čas na rozmyšlenou s tím, že ale odcházet nehodlá. Tehdy jej však Cook jmenoval vrchním designérem Applu, což naopak představovalo mnohem více každodenních povinností.

Po nějaký čas vše zřejmě fungovalo, avšak již v roce 2017 se Ive opět neúčastnil pravidelných porad a činností, u kterých měl být jako šéf designu přítomen. Ive údajně trávil čas se svým nemocným otcem ve Velké Británii. Vzhledem k jeho nepřítomnosti se částečně rozpadl designérský tým, ze kterého dle dostupných informací odešli během loňského roku čtyři lidé.

Nyní již víme, že vše vyústilo v odchod Jonyho Ivea z Applu a založení vlastní designérské firmy LoveForm. Právě s ní však bude Apple spolupracovat a ačkoliv Ive z Applu zmizel, dostane ve formě spolupráce možnost se na budoucích produktech nadále podílet.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze