Jak také mohl vypadat iPhone. V hlavní roli kolečko z iPodu

Jak také mohl vypadat iPhone. V hlavní roli kolečko z iPodu
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Bývalý zaměstnance Applu vydal knihu
  • Vzpomíná v ní na vývoj iPodu a na první návrhy iPhonu
  • Telefon měl původně vycházet právě z hudebního přehrávače

Příchod prvního iPhonu v roce 2007 je zásadním okamžikem evoluce mobilních telefonů. Jejich historie se tak rozděluje na dobu před tímto okamžikem a po něm. Kritici ale mohou namítnout, že poslední fáze je o poznání nudnější a všechny telefony jsou si podobné skoro jako vejce vejci.

Nechybělo však moc a všechno mohlo být jinak. Je všeobecně známé, že v Applu pracovali na spoustě prototypů. Jednou z alternativ byla spolupráce s Motorolou, kdy se inženýři pokoušeli dostat hudbu z iTunes na hudební model ROKR E1. Některé z možností se dostávají na světlo světa až nyní. Techcrunch.com cituje části z knihy Build, kterou napsal Tony Fadell. Ten v Applu pracoval na přelomu tisíciletí a jeho hlavním objektem zájmu by hudební přehrávač iPod.

Ten nápadně připomínají i jedny z nerealizovaných návrhů iPhonu. Z jedné strany je displej a pod ním ikonický ovladač Click Wheel. Na druhé straně je vidět numerická klávesnice a objektiv vestavěného fotoaparátu.

Iphone prototyp
Nechybělo moc a první iPhone mohl vypadat nějak takto.

Zastáncem tohoto řešení byl především sám šéf Applu Steve Jobs. iPody byly v té době nejúspěšnějším artiklem a způsob jejich ovládání byl mezi lidmi dostatečně známý a oblíbený. Pokus používat kolečko na ovládání celého telefonu však nepřinášel správné výsledky, a tak přednost dostalo řešení jiného vývojového týmu: velký dotykový displej, minimum fyzických ovladačů a otevřený operační systém. Zbytek příběhu už znáte.


Ve své nové knize Build se Fadell podělil o několik dalších příběhů o své práci ve společnosti Apple. Prozradil například, jak byl Steve Jobs zcela proti tomu, aby byl iPod kompatibilní s počítači s Windows. Fadell také vyprávěl o tom, jak bývalý generální ředitel Googlu Eric Schmidt přesvědčil Jobse, že webové aplikace jsou pro iPhone tou správnou volbou. V knize samozřejmě nechybí ani vyprávění o společnosti Nest Labs, která se zabývá výrobou chytrých domácích zařízení, jež Fadell založil po svém odchodu z Applu a kterou později koupil Google.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze