O2 se připravuje na příchod technologie 5G

8

Operátor O2 se chystá na očekávaný příchod mobilní sítě páté generace, neboli 5G. Síť 5G by podle prvních očekávání měla přinést až padesátkrát vyšší rychlost stahování než sítě čtvrté generace a také rychlejší odezvu. O2 se aktuálně zapojuje do několika pracovních skupin na evropské úrovni.

Prioritou je pro O2 pro následující dva roky dokončení výstavby 4G LTE, revize dostupnosti této technologie a zahušťování celé země. Od roku 2017 pak začne O2 reálně pracovat na příchodu sítě páté generace.

Očekává se, že technologie 5G umožní masivní rozvoj oblastí, které v současné chvíli vznikají. Jedním z příkladů je internet věcí, například rozvoj car-to-car komunikace důležité pro samořídící vozy. „V O2 jsme sestavili speciální tým odborníků. Jako technologický průkopník se společně s našimi dodavateli chceme podílet na tvorbě standardizace pro 5G, která v současné chvíli vzniká,“ popisuje Jan Čornej, šéf projektové kanceláře v O2.

O2 do České republiky přineslo pět generací systémů mobilní komunikace a několikrát získalo prvenství v uvedení nové technologie. „V roce 1991 jsme v ČR představili mobilní komunikaci, v roce 1996 jsme přinesli digitální systém druhé generace – GSM, v roce 2004 jsme zahájili provoz datové sítě CDMA, o rok později jsme opět jako první operátor v ČR zahájili provoz UMTS a v červnu 2012 jsme přišli s technologií 4G LTE,“ popisuje Jan Čornej a dodává: „Dostavba 4G LTE pro nás samozřejmě zůstává prioritou. V příštím roce chceme dokončit venkovní pokrytí a zároveň začneme zahušťovat síť, aby byl signál lépe dostupný i uvnitř budov.“

V současnosti O2 pokrývá technologií 4G LTE zhruba 80 procent území České republiky. Do konce roku 2016 to bude již 99 procent. Postupně se již nyní O2 soustředí za zahušťování celého území. Aktuálně například na dálničních tazích. Operátor k rozvoji 4G LTE sítě využívá především frekvenčního pásma 800 MHz, které je z možných pásem nejvhodnější.

Zároveň s pokračující výstavbou sítě 4G LTE se tým odborníků v O2 začne soustředit na vývoj technologie 5G. Pro testovací provoz sítě 5G bude pravděpodobně dostačující využití stávajících frekvencí, pro komerční spuštění budou kromě nových kmitočtových pásem potřeba také nová zařízení s podporou této technologie.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Master
Padesátkrát rychlejší a FUP za půl sekundy v čudu. A který hardware to dokáže? Žádný. Mozna tak asi za 20 let tim jejich pomalým vývojem. Nejdriv se musi prodat pomalý veci aby se vydělalo. Taky bylo reci pred par lety, ze pevný disky budou mit dneska kapacitu 12 tera.
Woji Naceste Cz
Woji Naceste Cz
4tou preskocej a 5tou stejne zabijou FUPem :DDD
Jirka T.
Kdyby raději pokryli pořádně republiku LTE!!!!
Marduch
Nepletou si v O2 pojmy? Pokud vím, tak dnešní tzv. LTE je "modifikací" 3G, a následující true 4G má teprve následovat..?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze