O iPhony je stále zájem. Apple jich prodal za 4Q 2012 52 miliónů

9

Americké společnosti Apple se v posledním čtvrtletí loňského roku výrazně dařilo. Podle jednoho z analytiků si jen v tomhle období připsala 52 milionů prodaných iPhonů. Nicméně zatímco hlavní produktové linie iPhony a iPady by měly být nadále silné, některé konkrétní modely podle tohoto zdroje nedosahují očekávaných prodejních výsledků.

Už v úterý jsme přinesli zprávu, že Apple snížil objednávku displejů a dalších komponent pro iPhone 5 na polovinu, což podle řady analytiků svědčí o tom, že Applu dochází dech a iPhony už netáhnou tolik jako dříve. Ne všichni analytici však házejí firmu s nakousnutým jablkem do starého železa. Jedním z těch, kteří Apple neodpisují, je i analytik Ming-Chi Kuo ze společnosti KGI Securities, který vydal zprávu na základě svých analýz, ve níž odhaduje dodávky několika zařízení od Applu během 4. kvartálu minulého roku.

Ve 4Q 2012 se úspěšně prodávaly poslední tři generace iPhonu.

Nejzajímavější předpovědí je 52 milionů prodaných iPhonů za poslední čtvrtletí loňského roku. Pokud by se tato prognóza vyplnila, znamenalo by to v porovnání s třetím čtvrtletím nárůst o 93 procent a meziroční růst o 43 procent. Na těchto rekordních prodejích se s 30,7 milióny prodaných kusů podílel zejména nejnovější iPhone 5, což je však o 3,5 procenta méně, než Kuo původně předpokládal. Zákazníci nicméně stále kupují i starší modely iPhone 4S (9,5 miliónů kusů) a iPhone 4 (7,3 miliónů kusů). Celkově pak měl Apple za celý loňský rok prodat 140 milionů iPhonů, z nichž nejvíce připadá na iPhone 4S, který se nejvíce prodával v první polovině roku a celkem se ho prodalo 74 milionů kusů, tedy více než polovina z celkového počtu.

Prodej iPadu 4 je mírně za očekáváním. Může za to i iPad Mini.

Pokud jde o iPad, tak Kuo očekává, že se v posledním čtvrtletí roku 2012 vyrobilo 23 miliónů kusů všech verzí, což by představovalo meziroční nárůst o 49 procent. Na čtvrtou generaci iPadu z toho připadá 9,2 miliónů kusů a na nový iPad Mini pak 8,2 miliónů kusů. Tyto prognózy jsou však nižší než se původně očekávalo. Může za to jednak nižší poptávka po velkém iPadu a v případě iPadu Mini, který na svém větším sourozenci do jisté míry kanibalizoval, zde byly i problémy s dodavateli komponent, zejména LCD panelů.

Zdroje: gsmarena.com, appleinsider.com

Diskuze ke článku
bitpowers
Tak nevím, kde je pravda, ale asi to bude jinak, protože jste někde tuto informaci překroutili.
Místo prodal, tak jen "mohl prodat"
viz http://svetaplikaci.tyden.cz/tag/iphone-5/
gotys
Co má autor za telefon? :-D
gotys
Nechci rozpoutávat flame, proto to nechám bez komentáře.
A pro toho ubožáka co píše že máme ťamťung - já ho nemám ;-)
PS. Apple už bez Jobse nebude nikdy TEN Apple.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze