Apple iPad 4
recenze

Apple iPad 4

Pro zaryté fanoušky

Prakticky jen pár měsíců po vydání třetí generace iPadu s nádherným Retina displejem a rychlým čipsetem A5X se nám na nedávné akci představil jeho nástupce, konkrétněji však spíše náhrada. Ta až na rychlejší procesor a malá vylepšení napříč hardwarem nepřináší prakticky nic nového. Vyvstává tedy otázka, zda má vůbec smysl?

I s novým iPadem pokračujeme v naší sérii krátkých recenzí, jelikož vzhledem k extrémní podobnosti s předchozím modelem ztrácí smysl opět pojmenovávat stejné prvky a funkce. Jak jste se mohli dozvědět už na prezentaci Applu, v pořadí čtvrtá generace iPadu vlastně přináší jen několik málo změn, které se z větší části nacházejí v oblasti hardwaru. Vlastně se jedná pouze o změnu procesoru z A5X na A6X, vystřídání konektoru na novější Lightning a menší úpravy v oblasti fotoaparátu a přední kamerky. Vše ostatní, ať už mluvíme o designu, displeji, výdrži či operačním systému, zůstává při starém. Apple se rovněž rozhodl zopakovat nejasné pojmenování své novinky, kterou nazývá „iPad s Retina displejem“, zatímco třetí generace, kterou novinka nahrazuje a kterou už na trhu oficiálně nenajdete, byla nazývána „nový iPad“. Abychom vám v tom nedělali zmatek, budeme novinku nazývat jednoduše iPad 4. Pojďme si ale popsat alespoň to nové.

Technické parametry Apple iPad 4

Kompletní specifikace
Konstrukce241,2 × 185,7 × 9,4 mm, 662 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 9,7" (2 048 × 1 536 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetApple A6X, CPU: 2×1,4 GHz, GPU: PowerVR SGX554MP8
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémiOS 8
Akumulátor11 560 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:40 hodin
Dostupnostlistopad 2012, 12 750 Kč

Apple iPad 4 (s Retina displejem) – videopohled

Obsah balení

Apple nabízí v základním balení svých tabletů téměř vždy standardní vybavení, kromě manuálu a tabletu samotného tak v krabici najdete pouze nabíjecí adapter a konektor pro připojení k počítači. U čtvrté generace Apple přešel na konektor Lightning, aby korespondoval s nejnovějším iPhonem a veškerým novým příslušenstvím. Jedná se také o jednu z mála inovací tohoto tabletu.

Balení obsahuje jen to nejnutnější

Design a konstrukce: jako by z oka vypadl

Při prvním, druhém i třetím pohledu nelze třetí a čtvrtý iPad od sebe rozeznat. Oba nabízí naprosto shodné rozměry a dost těžké tělo s hmotností 662 gramů. Stále se tak jedná o jeden z nejtěžších tabletů na trhu, který se už příliš nedá dlouhodobě používat při držení v jedné ruce. Změny se nekonají ani v samotné špičkové konstrukci z hliníku a skla, která dodává tabletu hodnotný a luxusní dojem. Design je prvotřídní a tělo pevné, jak jsme ostatně zvyklí od Applu očekávat.

Nový iPad je od předchozí generace k nerozeznání

Jediné místo, které prozrazuje nový model, je dolní část tabletu. Tam se schovává nový Lightning konektor, kterým Apple obdařil všechny své nové produkty včetně iPhonu 5 a nových iPodů. Také iPad jde s dobou a pokud se čtvrtou generací budete chtít využít starý dok, budete si muset přikoupit adaptér. Na druhou stranu je s ním nyní kompatibilní veškeré nové příslušenství.

iPad 3 iPad 4
rozměry 241,2 × 185,7 × 9,4 mm 241,2 × 185,7 × 9,4 mm
hmotnost 662 g 662 g
procesor A5X (2 x 1 GHz) A6X (2 x 1,4 GHz)
grafický akcelerátor PowerVR SGX543MP4 PowerVR SGX554MP8
konektivita proprietální (30 pin) proprietální (Lightning)
LTE ne ano
rozlišení přední kamery 0,3 Mpx 1,2 Mpx
detekce obličeje ne ano

O vzhledu už toho moc říci nelze. Až na Lightning konektor se jedná o ten samý kvalitní kousek kovu s pěkným vzhledem a nádherným Retina displejem na přední straně. Komu se líbil předchozí model, bude spokojen i se současným.

Až na nový Lightning konektor se žádných změn nedočkáte

Baterie a výdrž: rychlost bez kompromisů

I přes nový čipset nechal Apple v recenzovaném kousku stejnou baterii o kapacitě 11 560 mAh, u které se oficiálně udává 720 hodin v pohotovostním režimu. V našich testech výdrže však tablet ukázal, že nový procesor nemá na výdrž naprosto žádný vliv, jelikož se čtvrtá generace iPadu dočkala o ždibec lepších výsledků, než generace předchozí. Při obyčejném používání zahrnujícím surfování internetem, poslech hudby, občasné hraní her a spouštění aplikací, vám iPad vydrží deset a půl hodiny, což je o nějakou půl hodinu více, než předchůdce. Je ale nutno brát v potaz možné odchylky měření, takže lze testy shrnout s tím, že výdrž je srovnatelná.

YouTube prohlížeč a video přehrávač

To samé by se dalo říci i o nonstop prohlížení internetu a streamování HD videa, u kterých tablet dosáhne hranici deseti hodin. Hudbu můžete poslouchat bez přestávky celých 24 hodin a náročné videohry či FullHD filmy vyždímají akumulátor za necelých šest hodin. S překvapením tak lze říci, že nový procesor nemá negativní vliv na výdrž a tablet je se svým předchůdcem v tomto směru plně srovnatelný. Dobrou zprávou je, že se přístroj při náročných operacích již nepřehřívá, což byl velmi nepříjemný neduh předchůdce. Apple tak podle všeho na problému zapracoval a odstranil jej. Těžko říct, zda se jedná o vlastnost nového čipu nebo lepší termoizolaci.

S videohrami nemá iPad nejmenší problém

Co se týče nabíjení, je na tom novinka o něco lépe, než třetí generace. Na 50% se iPad dostal po necelých dvou hodinách nabíjení, plného nabití přístroj dosáhne za necelých pět hodin, což je takřka hodinové zlepšení oproti předchůdci, který potřeboval na úplné nabití takřka šest hodin. Rozdílu se nemůžeme divit. Po problémech s velmi pomalým nabíjením iPadu 3 při používání Apple nyní k novince výkonnější nabíječku, místo 10W zde nyní máme přibalenou 12W nabíječku.

TIP: Nezapomeňte na naši recenzi iPadu mini.

Hardware a výkon: nejvýkonnější iPad na trhu

Nejvýraznější změna se odehrála v oblasti procesoru. Apple vyhodil starší čipset A5X a nahradil jej novým dvoujádrovým procesorem jménem A6X s taktem 1,4 GHz, který má být papírově až dvakrát rychlejší na poli výpočetního výkonu a grafiky. Nárůst je viditelný především v benchmarcích, kde nový iPad sbírá nekompromisní hodnocení a hladce předčí jak předchozí iPad, tak nejnovější iPhone 5, čímž se stává nejvýkonnějším zařízením Applu na trhu. Pro srovnání, v testu Geekbench, který sleduje výkon procesoru a operační paměť, nasbíral iPad 4 1757 bodů, zatímco předchůdce dosáhl jen 747 bodů a iPhone 5 1616 bodů. Ostatní parametry, včetně 1 GB operační paměti a tří verzí interního úložiště, zůstávají beze změny.

Benchmarky a testy tabletu

Již třetí generace iPadu však byla dostatečně výkonná a perfektní optimalizace systému i všech aplikací zaručuje, že rozdíl na první pohled prakticky nepoznáte. Můžete listovat systémem křížem krážem, rozdíl tu prostě vidět není. Pro pochopení dodatečného výkonu musíte vyrazit do náročnějších aplikací a internetového prohlížeče. Právě editování a renderování videa jde novému iPadu rychleji, to samé by se dalo říci i o zpracovávání fotografií ve vysokém rozlišení. Právě zde nejvíce využijete nový A6X čip, jinak ale na trhu zatím nenajdete moc aplikací, které by rychlost navíc využily.

Hudební přehrávač a editor fotografií

Jediným místem, kde bude čipset viditelný z praktické stránky, je internetový prohlížeč. Ten načítá stránky a veškerý obsah o poznání rychleji a surfování je tu tak opravdovým požitkem. Nikde se nic necuká ani nekouše, vše běží naprosto plynule nezávisle na tom, kolik stránek zrovna máte otevřených. Problém prohlížeč nemá s mnoha online videi, která jsou iPadem podporována a absence Flashe tak prakticky není poznat. Pro používání internetu je tak nový iPad jako stvořený.

Internetový prohlížeč Safari

Prostředí a fotoaparát: pár inovací k dobru

V létě vystartovala nová verze operačního systému iOS s číslovkou šest, a tak není divu, že ji nový iPad nabízí už v základu. V případě, že jste četli náš speciál, případně recenzi iPhonu 5, přesně víte, co očekávat. iOS 6 přináší mnoho změn a inovací jako vylepšený prohlížeč Safari, Apple Mapy, herní centrum, inovovanou asistentku Siri a vše ostatní. Jediný rozdíl je v tom, že nyní systém běží na rychlejším procesoru. Optimalizace a perfektní zpětná kompatibilita aplikací však dělá své a musíte hrábnout opravdu hluboko, aby se našla aplikace, co nový procesor naplno otestuje. Jedná se tak spíše o příslib, že v nejbližších pár letech bude iPad bez problémů zvládat všechny aplikace a hry, které se na AppStore objeví a uživatel může být v klidu.

Zamykací obrazovka, plocha systému a nastavení

Jednou z posledních novinek iPadu čtvrté generace je nový senzor fotoparátu, který má dopomoci k lepším výsledkům. To zní možná hezky, pravda je ale taková, že jsme se v praxi výrazného rozdílu nedočkali. Fotografie jsou dostatečně realistické z hlediska barev i kontrastu, potěší také automatické zaostření i pomocí doteku, jinak by se ale dalo říci, že jsou výsledky stejné. Tím chci tedy říci, že v oblasti tabletů jde stále o mírný nadprůměr, kvalita je však smartphonům na hony vzdálena. Nedostatek manuálního nastavení ani tolik nemrzí, jelikož vše zvládne nastavit iPad sám. Po vás se chce jen namířit a stisknout spoušť.

Zkušební fotografie

Osvětlený exteriér nabízí dostatek ostrosti i detailů
S ubývajícím světlem ubývá i výsledné kvality

Mnohem příjemnější je aktualizace přední kamerky iSight, která se z VGA polepšila na HD rozlišení (1,2 Mpx) s možností natáčet 720p video. To už je mnohem radostnější zpráva pro ty, kteří rádi komunikují přes Skype či FaceTime, což je u tabletů mnohem častější, než focení v přírodě. Samotné natáčení videa u hlavního fotoaparátu zůstává kvalitativně beze změny, o čemž se můžete přesvědčit v záběrech níže.

TIP: Přečtěte si naši recenzi na Nový Apple iPad.

Apple iPad 4 (testovací video) – 1080p, hlavní kamera

Apple iPad 4 (testovací video) – 720p, přední kamera

Zhodnocení: tvrdý výběr

S přihlédnutím ke všem faktům nelze než vyjádřit lehké nepochopení. Zatímco iPad mini byl jasnou výhrou a povedeným zařízením takřka po všech stránkách, iPad čtvrté generace se jako nikdy předtím zdá velkou ždímačkou peněz ze zákazníků. Třetí generace iPadu přinesla razantní změny, skvělý displej, dostatečnou výdrž i výkonný hardware, který by bez problémů vystačil do příštího roku, kdy se bezesporu dočkáme dalšího iPadu.

Novinky přítomné ve čtvrté generaci totiž nejsou tak markantní, aby stál nový iPad za koupi a majitelům třetí generace můžeme jen vyjádřit upřímnou soustrast z příliš brzké koupě tabletu, který byl po pár měsících nahrazen zařízením, které tu mohlo být hned od začátku.

Ano, rychlejší procesor, lepší kamerka, Lightning konektor a pár softwarových vylepšení určitě potěší, není to ale nic, bez čeho bychom nemohli žít. Největší lákadlo nového iPadu, čipset A6X, navíc ukáže své síly až v budoucnu, kdy se možná objeví aplikace, jež dokážou využít jeho plného potenciálu. Vypadá to tedy tak, že Apple potřeboval s příchodem Lightning konektoru co nejrychleji obměnit portfolio a přidal pár funkcí navíc, aby to opravdu nebylo jen o té výměně konektoru. Pro všechny, kdo přemýšlí o koupi svého prvního iPadu se rozhodně jedná o alternativu, o které stojí za to uvažovat. Pokud ale vlastníte druhou nebo dokonce třetí generaci iPadu, nevidíme v koupi naprosto žádný smysl. Za cenu od 13 tisíc korun za nejnižší model už vůbec ne.

Zleva nový Apple iPad, Galaxy Note 10.1 a Transformer Pad Infinity

Mezi zcela očekávaného konkurente lze zařadit iPad třetí generace, který až na procesor a několik menších rozdílů nabízí takřka totožný zážitek. Retina displej, výkonný dvoujádrový procesor, 1 GB RAM a 250 tisíc iPadovských aplikací ke stažení, nechybí tu nic. Tento model ale mizí z obchodů a je nahrazován právě tím nejnovějším. Důstojným konkurentem novému iPadu je také Samsung Galaxy Note 10.1, který sice zaostává v oblasti displeje, zato nabízí čtyřjádrový procesor Exynos, 2 GB operační paměti, slot pro paměťové karty a dotykové pero S Pen. Jako poslední nemůžeme nezmínit nedávno recenzovaný Asus Transformer Pad Infinity, který mezi Androidy exceluje v oblasti FullHD displeje, čtyřjádrového procesoru nVidia Tegra 3 i kovového provedení, stejně jako přítomností velmi praktické dokovací klávesnice s dodatečnou baterií.

Apple iPad 2012/2 můžete zakoupit na značkovém obchodu iSetos.

apple-ipad-4
Klady
  • zrychlený internetový prohlížeč
  • HD kamerka
  • skvělý výkon
  • nový, rychlejší procesor
  • špičková konstrukce a design
Zápory
  • zatím malá kompatibilita konektoru
  • vysoká cena
  • vysoká hmotnost
  • minimální změny
  • absence standardních konektorů
Diskuze ke článku
Orion
Říkejte si co chcete, ale Apple jde dolů...
Melisko
niekto asi dostal domacu ulohu na vikend. v piatok sa siel s kamartmi zabavit do mesta. V sobotu cely den prespal. A sedel s mineralkou v ruke na zachode. V nedelu si povedal ze nam Boh prikazal aby sme nerobili. A v pondelok rano cestou do prace vymyslel novy Ipad a na nazov zabudol tak ho rychlo vymyslel az ked sa ho zacali nan pytat.
anonym
Dobrý den, chci se zeptat jestli by se vyplatilo přestoupit z iPadu 2ky na iPad 4.
Jinak se mi nový iPad 4 hodně líbí.
A ještě bych se chtěl zeptat jestli je nový iPad 4 lehčí než iPad 2ka.
a
Kde jsou doby Steva Jobse

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze