Nový rok, stará spekulace? iPhony 16 Pro by mohly nabídnout 2TB úložiště

1
Nový rok, stará spekulace? iPhony 16 Pro by mohly nabídnout 2TB úložiště
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Jednalo by se o dvojnásobek současného maxima u iPhonů 15 Pro
  • Umožnit to má přechod na nový druh pamětí

Každým rokem narůstají nároky na úložný prostor v telefonech. Zvyšuje se rozlišení fotoaparátů, dále je náročnější i video, které natáčíme klidně i v 8K rozlišení, a v neposlední řadě mohou narůstat požadavky i na aplikace a hry. Z tohoto důvodů je vždy dobré zvážit, jaké interní úložiště si vyberete. Opravdu nároční tak sahají po 1TB variantách, ačkoliv jde samozřejmě o tu nejdražší volbu.

Na blogovém serveru Naver se objevila informace, kterou vyzdvihuje macrumors.com. Podle ní by chystané iPhony 16 Pro a 16 Pro Max měly konečně nabídnout 2TB úložiště, což je dvojnásobek oproti současnému maximu. Tuto zlomovou nabídku má umožnit přechod Applu na paměti typu NAND flash, které mají vyšší hustotu Quad-Level Cell (QLC). Toto řešení má umožnit dostat více paměti do menšího čipu a současně je dokonce levnější než dosavadní Triple-Level Cell NAND. Stinnou stránkou je, že QLC řešení má nižší rychlost čtení a zápisu.

V souvislosti se současnými spekulacemi je dobré zmínit, že o 2TB interních pamětích neslyšíme poprvé. Naposledy se tak stalo loni v srpnu před příchodem iPhonů 15. Jak ale víme, nakonec Apple 2TB úložiště nenasadil.

Pakliže by se iPhony 16 Pro dočkaly 2TB interní paměti, lze očekávat, že cena výrazně vyroste. V současné době stojí iPhone 15 Pro Max v 1TB variantě 47 990 Kč, což je o 6 tisíc korun více oproti 512GB verzi. Pokud bychom tento rozdíl zachovali i opačným směrem, stál by 2TB iPhone 16 Pro Max 53 990 Kč.