Nové bezrámečkové telefony se zbavily výřezu. Nadále je však sužují kompromisy

30
Nové bezrámečkové telefony se zbavily výřezu. Nadále je však sužují kompromisy
  • Výřez si získal nemálo odpůrců, neboť značně překáží u celoobrazového obsahu
  • Výrobci se snaží přicházet s jinými, zejména mechanickými řešeními
  • Ta ale usnadňují průnik vody a prachu dovnitř, kde se nachází citlivá elektronika

S příchodem bezrámečkových displejů se mnozí výrobci rozhodli řešit čelní kameru formou výřezu v displeji. Byli jsme svědky mnoha velikostí a tvarů, od obřího NOTCHE v případě Google Pixelu 3 XL po úzký u čerstvého OnePlus 6T. „Kreativitu“ v této souvislosti projevil i Huawei, avšak v trochu jiném smyslu, když se v Česku rozhodl tentýž kontroverzní designový prvek nazývat jako „zářez“. Ať už ale preferujete jakékoliv pojmenování, třeba taktéž originální „výkus“, hlavní omezení je okamžitě zřejmé – oproti obdélníkovým displejům takto přijdete o část obrazu. Při používání běžných aplikací v portrétní orientaci to tolik nevadí, ovšem v horizontální poloze a zvláště pak u celoobrazového obsahu – což je případ her, prohlížečů fotografií nebo přehrávačů videa – buď část obrazu nevidíte vůbec, nebo jej vidíte celý, avšak za cenu nevyužití celé zobrazovací plochy.

Xiaomi Mi MIX 3
Xiaomi Mi MIX 3

Aktuálním trendem je nahrazení výřezu celovýsuvnou konstrukcí, která u takového obsahu zprostředkuje nerušený zážitek a čelní fotoaparát zpřístupní na vyžádání. Jak však připomíná Lenovo Z5 Pro, Honor Magic 2 i Xiaomi Mi MIX 3, toto řešení přináší jiný, také poměrně zásadní problém – pokud pomineme potenciálně horší fotoaparáty kvůli menšímu prostoru pro optiku a celkovou vyšší náchylnost k poškození, v mokrém či prašném prostředí musí uživatel telefon střežit jako oko v hlavě, jak napovídá fakt, že ani jeden ze zmíněných telefonů nedisponuje certifikací odolnosti. To na konci roku 2018 u tak exponovaných modelů zarazí. Zkonstruovat zařízení, kde dochází k mechanickému spojení oddělených napájených celků a které má zároveň poskytovat zvýšenou ochranu proti vnějším vlivům, je zkrátka podstatně složitější než u různorodě tvarovaných cihliček, jak lze popsat stavbu drtivé většiny dnes nabízených smartphonů, nezřídka s certifikací IP67 či IP68. Číňanům to ještě možná projde, jejich modely jsou častou absencí zvýšené odolnosti nechvalně proslulé, podobně jako chybějícím NFC modulem, avšak ostatní výrobci by s tímto nedostatkem mohli u zákazníků tvrdě narazit, zvlášť pak u vlajkových lodí. Zdá se tedy, že tudy cesta nepovede, i když...

...není všem dnům konec. Pokud máte selfies natolik v oblibě, že vám rozříznutí telefonu „vejpůl“ jen kvůli čelní kameře nepřijde absurdní, při troše šikovnosti lze skloubit jak obnažené mechanické díly, tak zvýšenou odolnost. Dokazuje to například véčkový HAMMER BOW+ s certifikací odolnosti IP68. Otázkou zůstává, jestli výrobci dřív nepřijdou s rozumnějším způsobem, jak selfie kameru do bezrámečkového smartphonu zakomponovat.

Honor Magic 2
Honor Magic 2

Závěrem nutno dodat, že bez kompromisů to zatím nikdo nedokázal. Telefony s výsuvnými fotoaparáty na tom nejsou stran odolnosti o moc lépe: Oppo Find X odolá pouze kapající vodě při 15stupňovém naklonění a prachu vůbec, jak říká certifikace IPx2, a Vivo NEX S opět žádnou zvýšenou odolností nedisponuje. A přestože modelům s displeji na zádech – reprezentují je například Meizu Pro 7 nebo žhavá novinka Nubia X, oba bez zvýšené odolnosti – teoreticky nic nebrání v tom IP certifikaci obdržet, hrozí u nich zase kompromis v ohledu už tak slabé výdrže, protože prostor pro baterii je při zachování vnějších rozměrů menší a dva displeje zkonzumují více energie než jeden, nemluvě o vyšších výrobních a případných servisních nákladech.

Jaké současné řešení preferujete vy? A jak si představujete, že výrobci tento problém v budoucnu vyřeší? Vaše názory uvítáme v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
pet
vysouvani je fakt kravina obzvlast kvuli kamere kterou vetsina lidi stejne vubec nepouziva. hlavne na fotkach mobily ramecek dole maji takze tam vysouvani nema vubec co delat
Miroslav
Kazdej to ma jinak, ja bych si zase pod 6" nekoupil :-)
Blue Sun
Blue Sun
Bezrámečkovost je blbina. Funkčnost ustupuje povrchní estetice.
Vojta
Sice mám Note 9, ale ani tak nechápu současnou mánii házení špíny na výřez. Osobně to chápu jako rámeček obohacený o notifikační funkce, ostatně v případě přehrávání videí se celý řádek jako rámeček chová, jak jsem viděl u kolegy na iPhone X. Jinak k tématu - osobně bych radši odolný telefon než displej přes celou přední stranu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze