Samsung chystá budoucnost bez rámečků a výřezů. Dočkáme se jí už u Galaxy S10?

22
Samsung chystá budoucnost bez rámečků a výřezů. Dočkáme se jí už u Galaxy S10?
  • Samsung na soukromé akci zveřejnil informace o nových technologiích, díky kterým by mohl jako první výrobce na světě nabídnout zcela bezrámečkový smartphone bez výřezu
  • Chystaný smartphone (Samsung Galaxy S10?) nabídne ultrazvukovou čtečku otisků prstů v displeji a speciální haptickou odezvu, díky které můžete jednotlivá tlačítka na displeji rozeznat pouhým prstem
  • Dále by měl smartphone zvládat přenos zvuku skrze samotný displej a přední senzory skrýt pod obrazovkou ve chvílích, kdy je uživatel nepotřebuje

S výřezem, či bez výřezu? V naprosté většině nových smartphonů se s výřezem běžně setkáváme. Najdou se však i takové společnosti, které se jim vyhýbají jako čert kříži. Jednou z nich je i Samsung. Ten se hrdě hlásí k „bezvýřezové“ politice, a tak se s „notchem“ nesetkáme ani u vlajkových lodí, jako je Samsung Galaxy Note9. Samsung zároveň dodává displeje i do iPhonu Xs (Max), Pixelu 3 XL od Googlu a mnoha dalším.

Navíc se díky dlouholetému know-how od výrobce tak trochu očekává, že to bude právě on, kdo problém s umístěním senzorů na přední straně vyřeší, aniž by bylo zapotřebí křehkých vysouvacích mechanismů. Zdá se, že k tomu má Samsung přinejmenším dobře nakročeno. Na soukromé akci v Číně v tichosti potvrdil, že pracuje na smartphonu, který nebude mít žádné rámečky a zároveň se obejde bez výřezu. Během prezentace bylo dále zmíněno několik klíčových technologií, díky kterým bude možné bezrámečké konstrukce bez výřezu dosáhnout.

Začněme displejem, tedy jeho odemykáním. Technologie se zkratkou FoD (Fingerprint on Display) spočívá ve využití ultrazvukové čtečky otisků prstů integrované v displeji. Na rozdíl od čteček otisků prstů používaných u dnešních smartphonů nevyužívá optické technologie, která v podstatě pouze vyfotí obrázek prstu, ale mnohonásobně přesnějších ultrazvukových vln. Díky tomu bude odemykání zařízení mnohem rychlejší, přesnější a hlavně bezpečnější.

Speciální haptická odezva (HoD – Haptics on Display) představuje něco podstatně lepšího než to, co doposud předvedly vibrační motůrky ve smartphonech. HoD by měla přinést opravdu reálný pocit tlačítek na displeji. Pouhým prstem tedy budete moci rozeznat různé druhy povrchů a materiálů nebo přítomnost tlačítka. O zvukový projev se postará technologie SoD (Sound on Display). Ta využívá obrazovku samotnou k přenosu zvukových vln. V tomto případě navíc s největší pravděpodobností půjde o pořádně rozměrnou obrazovku.

UPS (Under Panel Sensors) je technologie, která se jeví být jako tím vůbec nejzajímavějším z prezentovaných materiálů. Díky UPS bude možné ukrýt senzory pro rozpoznání obličeje a selfie kamerku pod displejem takovým způsobem, aby byly skryté ve chvílích, kdy je uživatel nepotřebuje. Právě díky této funkci bychom se mohli dočkat smartphonu bez výřezu, který není postaven na nějakém druhu vysouvací konstrukce ani nepotřebuje výsuvnou kamerku, jako jsme mohli vidět u Vivo Nex S.

Diskuze ke článku
thegrid
Tak to neuvěřitelně. Displejem vyřeší všechny spousty jiných komponent - které navíc můžou být potenciálně poruchové - odpadlý drátek od reproduktoru atd. Byl by to pokrok v designu a konkurence by dlouho dotahovala. Jen mám strach z vypalování oledu, vyděl jsem jich několik vypálených na xiaomi i samsungu.
Mcsafety
Přesně na něco takového čekám. Displej bez rámečků se mi opravdu hodně líbí. Jen kvůli tomu jsem si pořídil mi mix 2, který je v rámci možností teď nejbezrámečkovější. Jinak bych to Samsungu přál, aby jednou přinesl pokrok. S galaxy S1 přinesl opravdu progress do androidu, ale po s3, jsem od něj nic převratného a výhodného neviděl.
Lukáš
Bude to pecka! Mám S8 a přemýšlím, jestli přejíť na S9 nebo počkat na S10..
Janek
Co mi vadí, že, aniž by kdokoliv vyzkoušel nové technologie výsuvné kamery a snímačů či podobně konstrukce, už dopředu avizuje jak to bude špatné.
Jen pro rozumné: všechna tato zařízení jsou dlouhodobě testována a zcela určitě přežijí krátký cyklus obměny smartfonu.
Připadá mi to jako záměrná manipulace sloužící jen lobistickým zajmům. Pravděpodobně se takových praktik dočká í Samsung pokud něco nevyjde na první pokus. Pro mne je výřez naprostý disajnový a hlavně technický propadák, který u top modelů smartfonů nemá místo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze