Nová éra chytrých hodinek začíná. Síly spojuje Google a Samsung

5
Nová éra chytrých hodinek začíná. Síly spojuje Google a Samsung
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Bylo oznámeno spojení systémů Wear OS a Tizen
  • Google ve velkém zapojí také Fitbit
  • Rozšíří se podpora Google Pay do dalších 26 zemí
  • Novinky se objeví později v tomto roce

Na včerejší konferenci Google I byl prezentován nejen Android 12, ale také zásadní novinky týkající se chytrých hodinek. Jak informuje na blogu Google a na webových stránkách Samsung, dochází k propojení operačních systémů Wear OS a Tizen. Ano, je to skutečně pravda, dva silní hráči se spojují ve snaze zvrátit trend segmentu chytrých hodinek, kde dnes jednoznačně dominuje Apple.

Google Wear OS 2021

V prvé řadě by se měla výrazně zlepšit výdrž. Hodinky s Google Wear většinou bylo potřeba nabíjet každý den, nově by měla výdrž poskočit o 100 %, tedy na 2 dny. Není třeba dlouho dumat, kdo za tím bude stát. Dobře se ví, že naopak hodinky s Tizenem dokázaly bez nabíjení vydržet i několik dní. Google také uvádí, že by inovovaný systém měl dokázat spouštět aplikace o 30 % rychleji. Podmínkou budou samozřejmě nejnovější procesory.

Inovovaný systém by se měl nadále jmenovat Wear OS, avšak zásadní změnou bude, že Google umožní vytvářet nadstavby pro jednotlivé výrobce. Google si tak zřejmě dobře uvědomil, co stálo a nadále stojí za úspěchem Androidu v mobilních telefonech a obdobné možnosti přinese také na naše zápěstí. Je tak zřejmé, že budoucí chytré hodinky Galaxy Watch vám Samsung dodá s vlastní nadstavbou a jiný výrobce s odlišnou. Tímto krokem však startuje i éra nejistých aktualizací, kdy je nebude mít pod palcem pouze Google, ale případně i výrobci chytrých hodinek s vlastní nadstavbou.

Google Wear OS 2021

Hodinky budou vybaveny minimálně jedním bočním tlačítkem, jehož poklepání zajistí rychlý přístup k funkcím, například k návratu do předchozí aplikace. Google v současnosti pracuje na vylepšení svého asistenta a také Map, které by měly být využitelné i v hodinkách. Těšit se lze na rozšíření podpory platební metody Google Pay do 26 nových zemí. Možná se tak dočká i Česká republika. Do hodinek s Wear OS se dostane také YouTube Music s inteligentním stahováním hudby. Zde však Google dodává, že až později v tomto roce.

Aby novinek nebylo málo, rozhodl se Google plně využít potenciál značky Fitbit, kterou od loňska vlastní. V nové verzi Wear OS se proto objeví sledování pokroku po celý den a také oslavné cíle, které uživatele motivují k lepším výkonům.

Chystají se také nové vývojářské nástroje, například Tiles API od Samsungu, který umožní editaci ciferníků. Dorazit mají taktéž přepracované aplikace od Stravy, Adidas či Bitmoji. Všech novinek a doufejme i nových koncových zařízení bychom se měli dočkat během druhé poloviny roku 2021.

Diskuze ke článku
Adam Firda
Adam Firda
Na Android Authority bolo potvrdené že Google Pay bude mať aj Česko a Slovensko , aktualizácia pre Google Pay príde koncom mája/začiatkom júna :)
Tomáš Vít
Tomáš Vít
Normálně bych snad z toho spojení z rozumu i zajásal (šušká se to delší dobu), ale cosi mi říká, že majitele prémiových Samsung Galaxy Watch 3 s Tizenem (které jinak s aktualizacemi výrobce mohly sloužit dlouhé roky) vlastně Samsung háže přes palubu. Pochybuji, že by upgrade platformy udělal alespoň pro své top modely i zpětně. 😑
Lukas Klima
Lukas Klima
Příchod WearOS není nic tak světoborného. Pro mě by bylo revoluční, kdyby takové hodinky vydržely déle než dva, tři dny. Osobně jsem na podobně chytré hodinky hodil bobek a pořídím garmin venu2. Tomu říkám chytré hodinky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze