Nordic Telecomu se nelíbí miliardová zakázka na komunikační síť pro IZS

Nordic Telecomu se nelíbí miliardová zakázka na komunikační síť pro IZS
  • Nordic Telecom zaslal Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stížnost kvůli zakázce „Přechodové řešení hromadné radiokomunikační sítě integrovaného záchranného systému mezi technologiemi Tetrapol TDM a 3GPP
  • Ministerstvo vnitra totiž změnilo podmínky a přesto chce zakázku zadat bez jakékoli veřejné soutěže stávajícímu dodavateli
  • Ministerstvo vnitra absenci tendru argumentuje nutností na utajení zakázky

Společnost Nordic Telecom zaslala Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stížnost kvůli zakázce „Přechodové řešení hromadné radiokomunikační sítě integrovaného záchranného systému mezi technologiemi Tetrapol TDM a 3GPP“, jak informuje v oddělení tiskových zpráv na svém webu. Tu chce Ministerstvo vnitra zadat bez jakékoli veřejné soutěže stávajícímu dodavateli a utratit ze státního rozpočtu 3,1 miliardy korun. Vnitro přitom argumentuje utajením a chce uplatnit výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Nordic Telecom považuje toto zdůvodnění za nedostatečné a zcela v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Proto kromě přezkumu postupu ministerstva navrhuje antimonopolnímu úřadu i vydání předběžného opatření, které zabrání v pokračování zakázky bez otevřeného výběrového řízení.

Po mediálním tlaku kritizujícím zastaralost stávající komunikační technologie a záměr ji provozovat minimálně do roku 2027 předložilo v polovině července ministerstvo vnitra vládě na vědomí upravený návrh na tzv. modernizaci komunikační sítě pro záchranné a bezpečnostní složky státu. Z původně navrhovaných 4,4 miliardy korun snížilo objem zakázky na 3,1 miliardy a délku smlouvy z osmi na čtyři roky. Ministerstvo však i nadále plánuje zakázku zadat stávajícímu dodavateli bez tendru. Během srpna odmítlo formální námitky společnosti Nordic Telecom s odkazem na nutnost utajení zakázky.

Nordic Telecom tuto argumentaci odmítá, a proto se rozhodl přezkoumat kroky ministerstva vnitra u ÚOHS. „Postup ministerstva vnitra není podle nás v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Paragraf, který si ministerstvo ke zdůvodnění vybralo, se totiž používá pro situace, kdy má být utajena samotná existence zakázky. Veřejnost však již desítky let ví, že složky Integrovaného záchranného systému využívají technologii Tetrapol a už několik let se v médiích hovoří o potřebě jeho modernizace. V tomto případě tedy není absolutně žádný důvod k utajení,“ vysvětluje Pavel Krejča, mediální zástupce společnosti Nordic Telecom.

MVČR podle Nordic Telecomu také nerespektuje a opomíjí skutečnost, že na trhu existují alternativní a technologicky neutrální řešení. Nordic Telecom přitom v uplynulých letech opakovaně ministerstvu nabízel spolu s dalšími zájemci modernější komunikační sítě založené na LTE technologii, které oproti stávající síti umožňují nejen šifrovaný přenos hlasu, ale i většího množství dat, jako jsou fotografie, videa nebo databáze.

Očekáváme, že ministerstvo bude v rámci časové tísně, do které se během posledních let svou nečinností samo dostalo, připraveno i k nestandardním krokům. Podáváme proto zároveň návrh na vydání předběžného opatření, kterým by antimonopolní úřad zakázal ministerstvu vnitra pokračovat v zakázce bez výběrového řízení,“ říká Pavel Krejča.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze