Nokia N9 s MeeGo naživo: první dojmy, fotografie a video

Nokia nám dnes v Praze ukázala svou novou vycházející hvězdu - Nokii N9 s operačním systémem MeeGo. Vyfotili a natočili jsme pro vás všechny tři barevné varianty. Přečtěte si naše první dojmy z novinky a na závěr si nenechte ujít malé překvapení

Článek průběžně doplňujeme o nové fotografie, videa a postřehy. Kompletní článek naleznete na mobilenet.cz ve večerních hodinách.

Přečtěte si také podrobné preview Nokie N9

Nokia nám model N9 ukázala v krásných a stylových prostorech Dvořákovy galerie v centru Prahy. V úvodu jsme se mimo jiné dověděli, že Nokia N9 je potvrzena i pro český trh a počítá se jak s 16GB, tak s 64GB verzí. Na náš dotaz ohledně propagace novinky nám zástupci Nokie sdělili, že N9ka bude cílena na mainstream a propagace bude rozhodně blíže modelu N8 než modelu N900 pro úzkou skupinu uživatelů. Nokia to tedy myslí skutečně s modelem N9 myslí vážně. Cena ani přesná dostupnost však zatím není známa. Známý je pouze obecný "podzimní" termín.

Představení Nokie N9 v Praze

Nokia N9 naživo

Poté jsme si již mohli Nokii N9 vyzkoušet a samozřejmě podrobně nafotit. První dojmy a video očekávejte zanedlouho. Zatím mohu prozradit, že systém je velmi svižný a ovládání špičkové. Zakřivené sklíčko displeje působí hmatově velmi zajímavě a prstem se po něm jezdí díky skleněnému materiálu mnohem lépe, než například po N8. Celé zařízení padne skvěle do ruky a je perfektně pevné. Ostatně je celé vyrobeno z jednoho výlisku polykarbonátu a ani na něm nemá co vrzat. Co se aplikací týče, nemělo by to být tak bledé, jak se zpočátku zdálo. Aplikace v QT jsou vyvíjeny již nyní pro Symbian a na Ovi Store jsou již desítky a stovky aplikací, které jejich vývojáři pouze překompilují pro MeeGo a N9. Více informací vám přineseme zanedlouho.

Přečtěte si také podrobné preview Nokie N9

Nokia N9 – videopohled z tiskové konference

Nokia N9 - živé fotografie z tiskové konference v Praze

První dojmy

Nokia N9 na nás vskutku zapůsobila. Velmi jsme se báli jak bude působit plastové, nebo chcete-li "polykarbonátové" tělo telefonu. U vlajkových lodí bychom přece jen uvítali nějaký ten kov a například Samsung Galaxy S nám dokázal, že plast rozhodně není nic co by telefonu nějak přidalo na přitažlivosti. Naštěstí u N9 je situace jiná. Když si vezmete telefon do ruky tak rozhodně nepůsobí lacině. Už při prvním prohlédnutí na vás dýchne exkluzivní design a svěžest celého telefonu. Displej je celý zaoblený a je pokrytý sklem Gorilla Glass. Pod sklem se nachází AMOLED displej, který podává obraz velmi hezky. Barevná provedení ještě více podtrhují výjimečný design tohoto telefonu, i když možná by se slušelo říci spíše smartphonu.

Nokia N9 totiž skutečně je chytrá a to hodně. Uvnitř běží operační systém MeeGo, který se postaral o notnou dávku rozruchu. Nejprve bude, pak nebude, pak zase bude a nakonec je tady, přímo v Nokii N9. Samotný OS se nám velmi líbil. Je velmi jednoduchý, rychlý a jeho ovládání je opravdu pohodlné. K dipozici jsme měli pro porovnání například Nokii X7 a E6 se Symbianem Anna a nebo starší E7 a N8 a ovládání se nedá srovnávat. Je to skutečně operační systém s uživatelským rozhraním vyhovujícím dnešním požadavkům.

Uživatelské prostředí je rozděleno do tří základních obrazovek. První je vyhrazena pro notifikace. Zobrazují se na ní veškerá upozornění jako jsou například nové sms, emaily, aktualizace sociálních sítí, úkoly nebo události kalendáře. Druhá obrazovka je klasické rolovací menu s ikonkami aplikací. Ikonky se dají samozřejmě různě přehazovat, takže si můžete menu v rámci možnosti upravovat. Poslední obrazovka je vyhraněná pro spuštěné aplikace. Zobrazují se na ní náhledy aplikací, které jsou spuštěny na pozadí a jsou ve "stand-by" režimu. Nejedná se tedy o plnohodnotný multitasking. MeeGo je však velmi propracovaný systém a tak se i s touto funkcí dá do budoucna počítat. Zatím se můžeme spokojit s tím, že při přehrávání videa skrze kabel na TV můžeme zároveň vyřizovat emaily nebo dokonce telefonovat. Zkoušeli jsme i kancelářské aplikace a čtení wordu i PDF probíhalo bleskurychle, stejně jako přibližování dokumentů. Oproti zážitku ze Symbianu nebe a dudy.

Na těle Nokie N9 se nenachází prakticky žádná tlačítka kromě ovladače hlasitosti a tlačítka pro vypnutí/zapnutí telefonu případně odemknutí. Tlačítko home bychom tedy hledali marně. Jak tedy Nokia vyřešila minimalizování aplikací a přepínání mezi nimi? Jednoduše - pomocí gest. Pokud přejedete prstem od hrany displeje aplikace se zminimalizuje. Na obrazovce spuštěných aplikací je jí poté vyčleněna přesně čtvrtina displeje, najednou jsou tedy vidět 4 spuštěné aplikace. Spuštěno jich samozřejmě může být i více, v seznamu se pak normálně roluje.

Jednou z hlavních novinek letošního roku je nasazení technologie NFC ve větším měřítku. Tomuto trendu vychází vstříc i Nokia N9 a tak v ní nalezneme integrovaný NFC čip. S touto technologií přichází i nová řada příslušenství Nokia. na tiskové konferenci jsme si mohli prohlédnout chytré reproduktory, které se díky NFC spárovaly přes Bluetooth aniž by člověk musel cokoliv nastavovat. Zajímavostí pak byla hra Angry Birds Magic, což je speciální verze pro zařízení s technologií NFC. Nové levely v této hře se totiž neodemykají postupně, ale pouze pokud najdete někoho s NFC a nainstalovanou hrou. Po navázání kontaktu si odemknete nové levely. Zajímavé využití NFC, nemyslíte? Ostatně stejné využití nalezly Angry Birds Magic už v Nokii C7.

Na závěr ještě několik postřehů. Tomuto telefonu rozhodně předpovídáme velký úspěch. Designově je opravdu jedinečný a rozhodně se jedná o jeden z nejpovedenějších telefonů na trhu co se designu a konstrukce týče. Skvělý je také operační systém, který běží opravdu velmi rychle. Nokia tak dokázala, že honba za několika-jádrovými procesory nemusí být tou správnou cestou, ostatně LG Optimus 2X nebo HTC Sensation jsou toho jasným důkazem. Procesor o taktu 1 GHz v N9 pracuje skvěle a telefon neměl žádné problémy se sekáním ani při náročnějších úkonech. Navíc musíme zdůraznit, že se stále nejedná o finální verzi OS, tudíž proběhne ještě nějaká optimalizace. Nokia N9 se nám zkrátka opravdu líbila a už se těšíme, až jí budeme moci podrobit velkému testu.

Překvapení na závěr - N9 + N950

Na závěr pro vás máme překvapení. Vyfotili jsme pro vás N9ku s vývojářským modelem N950 s QWERTY, který nebude uvolněn do běžného prodeje a je určen pouze pro vývojáře aplikací, což je každopádně škoda.

Nokia N9 a Nokia N950 určena pouze pro vývojáře

Článek průběžně doplňujeme o nové fotografie, videa a postřehy. Kompletní článek naleznete na mobilenet.cz ve večerních hodinách.

Přečtěte si také podrobné preview Nokie N9

Diskuze ke článku
Vlastimil
Krásné foto na to jsem čekal. Děkuji mobilent
kujon
mě oba dva typy připadaj jak plastová maketa a ne high-end za nějakých přinejmenším 13 papírů
petr
Statrašný. Vypadá to jako plastová krabička a ty ikony maloval předškolák. Nedal bych za to ani 5000.
Jakub
Podle mě to je moc pěkný telefon, je to zas něco jiného..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze