Nokia C2-02, C2-03 a C2-06: finská trojčata

5

Jinak než trojčaty nové modely označit nelze. Všechny tři kousky jsou si téměř na chlup podobné. Jediný model C2-02 se nemůže pochlubit podporou dvou SIM karet. Jinak jde o zástupce řady Touch and Type, očekávat můžete prostředí S40 a inovací prošly mapy a zejména webový prohlížeč.

Nokia C2-02 na oficiálních fotografiích

V časných ranních hodinách středoevropského času Nokia představila čtveřici nových telefonů. Vlajkovou loď N9-00 s operačním systémem MeeGo jsme si již představili. Nyní je na řadě zbylá trojice. Ptáte se, proč ji odbudeme jedním článkem? Všechny tři modely jsou si totiž podobné jako vejce vejci. Na první pohled je od sebe nelze rozeznat. Přeci jen ale mají různá označení alespoň částečný smysl. Zatímco modely C2-03 a C2-06 jsou dual SIM telefony, C2-02 si rozumí pouze s jednou SIM kartou. Zbývají ještě rozdíly mezi modely C2-03 a C2-06. Čekal by to patrně málokdo, ale hledejte pouze v designu, konkrétně v barevných kombinacích.

Nokia C2-03 na oficiálních fotografiích

Shodná, skromná výbava

Novinky se designově shodují v oválných tvarech a také ve vysouvací konstrukci. Po delší době se tedy objevuje nový vysouvací model, který se však řadí do rodiny telefonů Touch and Type. Práci v menu ovládáte skrze dotykový displej, jenž narostl do velikosti 2,6 palce a nabízí rozlišení 240 x 320 pxielů, ale textovky píšete na klasické alfanumerické klávesnici, která se objeví po vysunutí telefonu. Pod displejem, který je rezistivní a nabízí pouze paletu 65 tisíc barev, pak už je klasicky dvojice sluchátek pro příjem a ukončení hovoru. Je škoda, že Nokia nepřidala nějaká další tlačítka pro rychlý vstup k některým funkcím. Volného místa zbylo opravdu dost.

Nokia C2-03 na oficiálních fotografiích

Srdcem telefonů je platforma S40, která však opět prošla vylepšeními. Všechny tři modely jsou od výroby vybaveny Nokia mapami, kterou jsou nahrány v paměti telefonů. Díky tomu lze mapy prohlížet a plánovat trasy bez nutnosti mít externí GPS či připojení k internetu. Modernizací prošel také webový prohlížeč, který nově načítané stránky komprimuje, což zaručuje rychlejší načítání požadovaných informací. Na podobném principu pracuje již několik let Opera Mini. Komprese dat má smysl ve chvíli, kdy zjistíte, že si „trojčata“ nerozumí s 3G sítěmi a nedočkala se ani Wi-Fi. Neoslní ani fotoaparát disponující pouze 2 megapixely. O záznamu videa v tristním rozlišení 174 x 144 pixelů je lepší nemluvit.

Vychytávky se SIMkami

Modely C2-03 a C2-06 si poradí se dvěma SIM kartami naráz, jak jsem se zmínil již na začátku článku. K této vymoženosti přidávají pár zajímavých možností. Především si uživatel může nadefinovat až 5 různých SIM karet. K čemu je to dobré? Telefon rozpozná vámi vloženou SIM kartu a může například načíst dané nastavení telefonu. Funkce najde využití zejména v zemích, kdy jeden telefon využívá více lidí najednou. Další novinkou je Easy Swap. Ta vám umožní vyměnit SIM kartu během krátké chvilky a hlavně při tom nebudete nuceni vypnout telefon.

Nokia C2-06 na oficiálních fotografiích

Všechny tři modely na trh dorazí během podzimu 2011. Ceny se mají v případě modelů C2-02 a C2-03 pohybovat okolo 75 eur (1900 Kč). Model C2-06 bude o něco málo dražší a případní zájemci si budou muset připravit o pět euro, respektive o sto korunu navíc.

Technické parametry Nokia C2-03

Kompletní specifikace
Konstrukce103 × 51,4 × 17 mm, 115 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,6" (240 × 320 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 174 × 144 px, 15 FPS
Chipset, GPU: ano
PaměťRAM: 64 MB, vnitřní paměť: 10 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 010 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2011, 1 500 Kč
Diskuze ke článku
PETR
Na základě i této recenze jsem si tento mob koupil a bohužel, takové recenze jsou o ničem, když tam nejsou záklaní fakta postřehnutelné na první zkoušku.
Tak např:
1. Klávesnice stojí tot.za ho.. Tlačítka nevystupují, splývají, mačkáte i 3 najednou a napsat rychle sms bez chyb je nemožné. Klávesy ani "nelupou" při mačkání, tak nemáte nad psaním kontrolu
2. Nemá prakticky žádný manager SIM karet, nemůžete jednu vypnout, deaktivovat, nemůžete si jednotlivá čísla přiřadit k určité kartě atd atd
3. A největší průser je MP3 přehrávač, prakticky nefunkční. Neumí přehrát skladby výběrem složky přes volbu "galerie/pam.karta/playlist/složka". Přehraje to vždy jen jednu skladbu ze složky!!! Jediná možnost je přes přehrávač, ale tam, pokud nemáte pojmenované tagy, tak vám to neukáže album, ale milio skladeb chaoticky nebo jmenovitě seřazené, jedny přes druhé, bez možnosti přehrát skladby v jedné složce. Což uměla každá stará Nokie co jsem měl.. Takže nechápu co to je za amaterysmus od Nokie!!
PETR
A ještě jedno mínus:
Velmi špatně vyřešeno zamykání mob. Pokud nosíte mobil v zadní kapse kalhot, jako já, při každém sednutí se přístroj odemke a vypne, nebo vytáčí čísla atd. Je tím, že při zmáčknutí klávesy na čele mob.pod displejem, se na displeji objeví možnost odemknutí pouhým dotykem displeje. Naprostá blbost a zámek tak pozbývá smyslu..
lea
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, o zmeškaném hovoru se tedy nijak nedozvím? Na displeji se mi o tom žádná informace neobjeví?
Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze