Nokia Lumia 920: nedostupná vlajková loď v redakci

63

Nejvybavenější Nokií pro minimálně první měsíce roku 2013 bude model Lumia 920. Ta se zároveň zařadí mezi nejlepší telefony na trhu. Nabídne velký HD displej s vysokou citlivostí, bezdrátové nabíjení, PureView fotoaparát, vysoký výkon a především nový operační systém Windows Phone 8. Ačkoliv se u nás ještě neprodává, v naší redakci se již zabydlela.

Nokia Lumia 920 - oficiální fotografie

Nokia Lumia 920 se světu oficiálně představila už 5. září 2012. Snadno si můžeme spočítat, že od té doby bez dvou dnů uplynuly čtyři dlouhé měsíce. Na některých, pro Nokii důležitých trzích, se již vlajkový model delší dobu prodává, včetně například Německa a dalších evropských zemích. Bohužel Česká republika takové štěstí nemá, a tak nám nezbývá nic jiného, než čekat. Zpříjemnit si jej můžete například dnešními prvními dojmy.

Dvacet deka Lumie

Na první pohled 920ku takřka nepoznáte od starších modelů Lumia 800 a 900. Finský výrobce se rozhodl ještě jednou, zrecyklovat úspěšný a líbivý design zavedený modelem N9. I přesto, že jsme jej několikrát viděli a uvítali bychom nějaký posun, stále je výsledek pěkný. Ostré hrany v kombinaci se zaoblenými bočními stranami zkrátka stále vypadají elegantně. Opět také vidíme logo výrobce posunuté k pravému okraji. Opustilo tak typické místo uprostřed.

Design zůstal věrný starším modelům

Rozměrově se nový model téměř shoduje s bývalou vlajkovou lodí, Lumií 900, a to i přesto, že nabídne větší displej. Výška činí rovných 130 milimetrů, šířka bezmála 71 milimetrů a ostře sledovaná tloušťka je téměř 11 milimetrů. Nokii tak, zdá se, nechává boj o ultra tenké telefony chladnou. Rozhodně to není výtka, neboť 11 milimetrů je stále krásná hodnota. Telefon navíc díky tomu velmi dobře padne do ruky.

Horší situace panuje kolem hmotnosti. Zřejmě uznáte sami, že 180 gramů už je opravdu hodně. Dovolím si zmínit malou zajímavost. Legendární Nokia 5110, která byla považována za těžký telefon, vážila „jen“ 170 gramů. Pokud se rozhodnete pro Lumii 920, připravte se na to, že hmotnost pocítíte. Znát je to především po delším používání jednou rukou.

Bílá zadní strana je lesklá. Přitahuje otisky prstů a škrábance

Rozvržení ovládacích prvků po bocích je klasické, Nokii Lumia 900 kopíruje i šuplíček pro microSIM kartu. Jinde ani být nemohla, neboť k baterii uživatel přístup nemá. Na pravém boku je známá trojice tlačítek, u kterých musím vyzdvihnout optimální odpor při stisku. Unibody řešení s polykarbonátovým tělem zaručuje pevnou konstrukci, ve které nikde nic nevrže a celkově tak lze udělit Finům jedničku s hvězdičkou. Velká škoda, že se lesklý kryt poměrně rychle škrábe. Naštěstí například černá barevná varianta má matný povrch, který není tak náchylný na poškrábání.

Vysoká hmotnost už může mnohým vadit

Jaké je první finské HD?

Lumia 920 je vůbec první Nokií, která nabídne displej s HD rozlišením. Konkrétně jde o 1280 x 768 pixelů, tedy více, než má například HTC 8X a většina telefonů na trhu, které mají "jen" 1280 x 720 pixelů. Má to svůj důvodu protože byl zachován poměr stran dřívějších Windows Phone telefonů, a i když spustíte aplikace pro původní Windows Phone 7, nezobrazí se v horní a dolní části černé pruhy. Při úhlopříčce 4,5 palce očekávejte špičkovou jemnost 332 PPI, která je lepší, než například u Samsungu Galaxy S III, iPhonu 5 nebo HTX One X+. Jedná se tak o opravdu jemné pokoukání. V případě vlajkového modelu zvolila Nokia TFT IPS displej, který potěší velmi dobrou čitelností na slunci, skvělými pozorovacími úhly nebo bravurním podáním bílé barvy. Poněkud horší je to s černým odstínem, a to navzdory přítomnosti technologie ClearBlack. Zejména pokud se namlsáte nějakým AMOLED displejem. Levnější Lumia 820 tak nabídne na první pohled zdánlivě lepší displej a vyniká opravdovou černou.

V souvislosti s displejem nemohu nezmínit jeho vysokou citlivost, unikátní vlastnost nových Lumií. Lze jej ovládat nejen prsty, ale třeba také kovou lžičkou, rukavicemi (koženými i textilními) nebo nehty. Právě ovládaní nehty jistě ocení všechny ženy. Celkově je citlivost displeje ještě lepší než na Lumii 820, které delší lidské nehty činily velké problémy. Displej je dále chráněn sklíčkem Gorilla Glass a je částečně zakřivený. Nepřechází nicméně volně ke stranám, jako to známe z Lumie 800, spíše se jen prudce zaobluje u stran. Trojice senzorových kláves pod displejem je podsvětlená a s ohledem na velkorysý prostor je možná Nokia nemusela tlačit tak blízko k displeji.

Operační systém Windows Phone 8 je další z mnoha lákadel 920ky. Na velkém HD displeji vypadá stále dobře, je perfektně plynulý a je obohacen o bonusové aplikace od Nokie. Najdete zde například Městské info Nokia, praktickou nápovědu, nebo aplikace rozšiřující možnosi fotoaparátu. Ten má rozlišení 8,7 megapixelů. Výrobce využil pokročilou technologii plovoucí čočky pro stabilizaci obrazu, která by měla být mezi mobilními telefony bezkonkurenční. Uvidíme. Nokia navíc použila velký čip, který dokáže zachytit mnohem více světla. Poslední ukázková fotka je pořízena za šera. Fotoaparátu se budeme ještě během testování věnovat, stejně tak záznamu videa se stabilizací.


Ukázkové snímky

Ačkoliv systém Windows Phone 8 podporuje paměťové karty, Lumia 920 si s nimi nerozumí. Budete si muset vystačit s 32 GB pamětí. Reálně je po prvním zapnutí k dispozici necelých 27 GB. Pozornosti neujde ani baterie s kapacitou 2000 mAh. S ní souvisí i exkluzivita Lumie 920, kterou je bezdrátové nabíjení, které do recenze řádně proklepneme. Stačí položit telefon na bezdrátovou nabíječku a je hotovo - žádné hledání zdířky pro nabíječku.

Lumia 920 bude dostupná ve více barevných variantách

Nokii Lumia 920 v redakci právě testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte se zeptat. Odpovíme vám zde v diskuzi nebo odpověď zahrneme do psané recenze.

Technické parametry Nokia Lumia 920

Kompletní specifikace
Konstrukce130 × 70,8 × 10,7 mm, 185 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (1 280 × 768 px)
Fotoaparát8,7 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano, doba nabíjení: 2:47 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
František Šafr
Už se moc těším na Vaší recenzi k Nokii Lumia 920. :-) Děkuji za první dojmy a pěkné fotografie.
petr
zajímalo by mě jak je to s podporou LTE. Předem ďekuji za odpovět
kiki
Dobry den , ja sa chcem spytat ci uz vasa testovana verzia 920 obsahuje upraveny FW PR 1.1 pre denne fotenie ?
filips
Kdy bude i video?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze