Nokia 808 PureView: zaostřeno na 41 Mpx fotoaparát

18

Finská královna fotomobilů se v posledních dnech těší opravdu velkému zájmu. Jedničkou je i v naší redakci. V dnešním článku se zaměříme výhradně na schopnosti fotoaparátu a rovněž si osvětlíme technologii PureView. Jak tento "zázrak" funguje? Chybět samozřejmě nebudou ani testovací fotografie.

Zatímco v nedávných prvních dojmech jsme zaměřili na samotný telefon a fotoaparát nechali stranou, dnes se situace obrací. Vlastnosti telefonu nás nechají chladnými a naopak veškerou pozornost nasměrujeme k fotoaparátu. Ten totiž nabídne fyzické rozlišení doposud nevídaných 41 megapixelů! Toto číslo vzbuzuje poměrně velké diskuze o tom, zda jde jen o jakýsi marketingový tah či promyšlenou technologii. Níže si vše vysvětlíme a pokusíme učinit všem fámám konec. Zároveň se zaměříme na technologii PureView a kvalitu fotografií. My jsme fotoaparát vyzkoušeli hned, jak nám minulý týden dorazila Nokia 808 PureView do redakce, ale nyní se na něj podíváme mnohem podrobněji.

Nokia 808 PureView - oficiální fotografie

Šikovných 41 megapixelů

Nejprve si asi odpovíme na otázku, proč mít v mobilním telefonu 41 megapixelů. Můžete si být naprosto jistí, že tím vzbudíte pozornost i u lidí, které jinak nějaký fotoaparát v mobilu nechává chladným. Zároveň se vás všichni budou snažit přesvědčit, že jde o nějaký podvod, nebo že jde jen o lákadlo na zákazníky. Jenže pravda o tomto obřím rozlišení je úplně někde jinde.

Pojďme nyní trochu zpátky v čase. Nokia vždy patřila mezi výrobce kvalitních fotoaparátů v mobilních telefonech. Jak roky ubíhaly, nastala možnost zakomponovat optický zoom i do mobilního telefonu. To si finský výrobce vyzkoušel roku 2006 v modelu N93(i). Kromě výhod vyplývajících z optického zoomu to nicméně přineslo i řadu nevýhod. Telefon byl příliš velký, velmi těžký a optický zoom je hlučný, což se nehodilo zejména při záznamu videa. Z těchto důvodů jsme optický zoom v žádné další Nokii již nikdy neviděli. Nokia se však myšlenky zoomování nevzdala. Zhruba v té době ale bylbyl položen základní kámen pro fotoaparát v Nokii 808, protože vývoj PureView technologie trval opravdu dlouho.

Optický zoom byl tedy slepou uličkou a poslední šancí, jak fotografovanou scénu přibližovat, byl opět zoom digitální. S ním se však pojí citelná ztráta kvality. Díky obrovskému rozlišení lze ale u Nokie 808 PureView scénu přibližovat prakticky bez ztráty kvality. Nic se totiž nemusí digitálně dopočítávat, což vede pouze k velkému zašumění fotografie, ale přibližování probíhá pomocí výřezů. Celkové rozlišení použitého snímače totiž činí 7728 x 5368 pixelů, což představuje zhruba 41,5 megapixelu. Jelikož je ale snímač kulatý, nikdy toto rozlišení nevyužijete úplně. Reálným maximem je 38 megapixelů, které získáte při fotografování v režimu 4:3, přičemž rozlišení bude 7152 x 5368. Telefon v tu chvíli bude využívat maximum bodu na výšku. V případě širokoúhlého formátu 16:9 se dostanete na 7728 x 4354 pixel (téměř 34 megapixelů) a telefon využívá maximum bodů na šířku.

V režimu 4:3 se využívá maximum bodů na výšku, v režimu 16:9 se využívá maximum bodů na šířku

Fotografický čip a trocha čísel

Ještě než se podíváme na technologii PureView a kouzlo zoomování, nemůžeme opomenout samotný čip fotoaparátu. Velikost snímače má úctyhodnou hodnotu 1/1,2 palce. Samotné číslo ještě nemusí nic moc říci, proto uvedu, že například Nokia N8, předchůdce modelu 808 PureView, má snímač velký 1/1,83 palce. Snad ještě důležitější je velikost jednotlivého pixelu. V případě Nokie 808 je jeden pxiel velký 1,4 mikronu. Tentokrát má mírně navrch Nokia N8 s velikostí jednoho pixel 1,75 mikronu, nicméně 808 má oněch pixelů opravdu mnohem více.

O samotnou optiku se opět stará věhlasná společnost Carl Zeiss. Zbývá ještě dodat hodnotu světelnosti, která činí velmi dobrých F/2,4.

Optika fotoaparátu si vyžádala hodně místa

Kouzlo PureView

Čísel a porovnání bylo dost, pojďme si osvětlit technologii PureView. V čem je tak dokonalá? Při běžném fotografování určitě není potřeba 38 megapixelů. V ten moment nastupuje PureView s možností pořizovat snímky v rozlišení 8,5 a 3 megapixely. Pro příklad si vyberme třeba právě 8 megapixelové rozlišení, které je dnes nepsaným standardem lepších telefonů. Při fotografování totiž telefon pořídí snímek v maximálním rozlišení 7728 x 5368 pixelů (41 Mpx) a následně ji zmenší na vámi zvolené rozlišení v módu PureView. K čemu to povede? Na jeden pixel ve zvoleném rozlišení totiž vlastně připadne hned několik fyzických pixelů. V našem zvoleném 8 megapixelovém rozlišení to bude 5 pixelů. Pakliže si vystačíte s 5 megapixely, bude fyzických pixelů 8 a při 3 megapixelovém rozlišení dokonce 14. Pro úplnost ještě doplním, že se lze dostat i na 21 fyzických pixelů. To však jen při zvolení širokoúhlého formátu, kdy je nejnižší rozlišení 2 megapixely.

Výsledné snímky tak budou barevně vždy perfektně věrné a navíc se takřka zcela vytratí digitální šum, který vídáme téměř u všech fotoaparátů v mobilních telefonech.

Zoomujeme

Konečně se dostáváme k samotnému zoomu, tedy defacto hlavní výhodě celé Nokie 808. Zoom samozřejmě funguje jen v PureView módu, kdy pořizujete snímky v nižším rozlišení. Jak jsme si řekli výše, 808 při zoomování provádí výřezy a nikoliv digitální dopočet. Pokud si například zvolíte 8 megapixelové rozlišení, je k dispozici zoom zhruba 2 × bez ztráty kvality. Při 5 megapixelech už přiblížíte 3 × a u 3 megapixelů téměř 4 ×. Zde však mějte na paměti, že fotografie nebudou tak skvělé, jako v PureView módu bez zoomu. Nebude totiž možné používat více pixelů, ty budou použity pro přiblížení.

Možnosti zoomu v režimu PureView

Výhody tohoto typu zoomu jsou takřka na snadě. Oproti optickému je naprosto tichý, což se u telefonu hodí. Odpadá nutnost instalovat těžký motorek a tím se šetří místo i hmotnost. V neposlední řadě se u digitálního zoomu nesnižuje světelnost, jako tomu je u optického. S Nokií 808 tak můžete fotit i v tmavších místech a nehrozí rozmazání snímku.

Aby byly informace o zoomování úplné, nemohu nezmínit, že si přibližování užijete i při natáčení videa. A rovnou se připravte, že lze záznam přiblížit mnohem více než fotografie. Při plném rozlišení 1080p počítejte se čtyř násobným zoomem, v kvalitě 720p přiblížíte až 6 × a nakonec, spokojíte-li se s rozlišením 640 x 360 pixelů (rozlišení displeje telefonu), můžete zoomovat až 12 × bez ztráty kvality.

Blesk či dioda? Lepší mít oba dva

Přisvětlení scény je dnes běžnou součástí každého lepšího telefonu. Jenže je tvořenou pouze jednou či dvěma LED diodama. Ty postačí na osvícení jednoho až jednoho a půl metru. Nokia 808 ale nabízí klasický xenonový blesk známý z běžných fotoaparátů, který svou silou osvětlí téměř 4 metry před vámi. Nutno podotknout, že z aktuálně prodávaných telefonů na našem trhu má xenonový blesk kromě Nokie 808 jen její předchůdkyně Nokia N8. Kromě xenonového blesku však 808 má i přisvětlovací LED diodu. K čemu? V prvé řadě slouží k ostření v tmavších místech a pak také jako svítilna při záznamu videa. LED dioda je navíc bílá, což je oproti červené u N8 lepší volba.

Moderní prostředí

Pozvolna se přesuneme od teoretických faktů k praktickým ukázkám. Ještě předtím se ale zastavíme u prostředí aplikace fotoaparátu, která prošla citelnou proměnou a rovněž se zaměříme na to, jaké nastavení je uživateli k dispozici.

Vše začíná úvodní obrazovkou (napoprvé), kde si lze vybrat, jakým stylem chcete fotit. Pokud se nechcete o nic starat, je pro vás připravený plně automatický režim. Rozlišení v tomto nastavení činí 5 megapixelů a máte tedy možnost zoomovat. Jediné nastavení, které automatika nechá na vás, je blesk, který můžete vynutit, potlačit či zapnout předblesk, který zamezí červeným očím.

První dva módy: plně automatický a režim scén

Pokud si raději zvolíte alespoň to, co fotíte, oceníte druhou možnost, která je pojmenována Režim, ačkoliv by byl vhodnější název Scény. K dispozici je kromě automatiky krajina, makro, portrét, sport, noční režim, portrét v noci, reflektor a sníh. Opět si můžete volit režimy blesku – vynucený, automatický, bez blesku či s redukcí červených očí.

Třetí volbou před fotografováním je kreativní režim. Jak už asi tušíte, ten je vhodný pro všechny fajnšmekry, kteří mají snímek pod vlastní kontrolou. Hned ze začátku budu Nokii chválit, protože v tomto režimu máte možnost si uložit tři různá nastavení a rychle mezi nimi přepínat. Velmi praktické.

Kreativní režim nabízí nespočet různých nastavení

První položkou nastavení je výběr mezi plným rozlišením a PureView. V případě zvolení PureView si vyberete ještě konkrétní rozlišení. Dále volíte poměr stran – 4:3 nebo 16:9. Nechybí ani kvalita fotografie – normální nebo velmi vysoká. Nechybí ani volba barevných tónů (normální živá, sépiové a černobílé) nebo typ snímání (normální, skupinové, intervalové a samospoušť). V pěti krocích do obou stran lze nastavovat sytost, kontrast a ostrost.

Do paměti si můžete uložit až tři uživatelská nastavení

V kreativním režimu si rovněž můžete nastavit i vyvážení bílé (automaticky, slunečno, zataženo, žárovka či zářivka) a měnit expozici v rozmezí od -4 do +4. Chybět určitě nemůže podrobné nastavení hodnot ISO od 50 až do 1600. Zapnout si můžete také neutrální šedý filtr.

Po levé straně displeje naleznete další doplňující nastavení

Jak fotí?

A nyní již nastala chvíle, kdy se podíváme na výsledné snímky, které pořizuje Nokia 808 PureView. Podíváme se samozřejmě na exteriér, interiér, makro snímky, ale i záběry v noci. Ve většině případů jsme jednu scénu nasnímali jak v plném rozlišení, tak v režimu PureView. Neopomněli jsme ani digitální zoom a několik vlastních výřezu ze snímků o rozlišení 38 megapixelů. Na samotný závěr se pak podíváme na pár prvních video záznamů.

Ukázkové snímky - Exteriér

Začínáme klasicky fotografiemi z exteriérů. Sluší se připomenout, že všechny snímky jsou pořízeny s nastavením nejvyšší obrazové kvality. I přes ne zcela ideální podmínky jsou fotky barevně věrné a takřka bez šumu. Nejméně šumu je na fotografiích v režimu PureView, kdy je opravdu znát výhoda hned několika fyzických pixelů v jednom. Navíc budou rozlišení v režimu PureView využívána nejvíce. Proč? Velikost snímků v maximálním rozlišení se totiž pohybuje od zhruba 10 MB do 20 MB.

Velké rozlišení se ale může hodit v případě, že plánujete z pořízených snímků dělat doma výřezy. Jak můžete vidět třeba hned na první skupince fotografií, i vzdálený vysílač lze celý přiblížit. Velmi kvalitní je dle očekávání bezztrátový digitální zoom.

Exteriér - 38 Mpx, 34 Mpx, 8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx a výřez z maximálního rozlišení

Exteriér - porovnání maximálního rozlišení s PureView (8 Mpx)

Exteriér - 38 Mpx, 8 Mpx a maximální zoom při 8 Mpx

Exteriér - 38 Mpx, 8 Mpx a PureView s maximálním zoomem

Exterier (detaily) - 38 Mpx, 8 Mpx a maximální zoom

Exteriér - 38 Mpx, 8 Mpx, 5 Mpx, 3 Mpx a maximální zoom

Barevné tóny

Ukázkové snímky - interiér a šero

Fotografování interiéru je ve většině případů bezproblémové. Pokud je alespoň průměrné osvětlení, velký čip zajistí minimálního hladinu šumu a dostatečné detaily. Nejlepších výsledků dosáhnete v režimu PureView. Pokud bude světla už opravdu málo, pomůže dostatečně silný xenonový blesk.

Interiér - 38 Mpx bez blesku, 38 Mpx s bleskem a 8 Mpx bez blesku

Interiér - 38 Mpx - porovnání bez a s bleskem

Interiér - 38 Mpx bez i s bleskem, 8 Mpx, 5 Mpx a 3 Mpx

Interiér bez blesku, s bleskem, výřez

Interiér s bleskem, bez blesku, výřez bez blesku, 8 Mpx, 5 Mpx a 3 Mpx

Interiér - protisvětlo

Naprostá tma a xenonový blesk

Noční snímky - první bez blesku, druhým s bleskem

Ukázkové snímky - makro

Vzhledem k většímu čipu lze makro snímky fotit až od 15 centimetrů a dále. To uvádí výrobce. Reálně telefon ale ostří spíše až od 20 centimetrů. Přijde vám to příliš daleko? Pak je tu snadná pomoc. Buďto si scénu rovnou přiblížíte a nebo na počítači provedete výřez, jelikož jak jsme si řekli již výše, to není u 808 PureView problém.

Makro - text

Makro - květ

Další fotografie vyfocené Nokií 808 PureView

Záznam videa

Na samotný závěr článku se ještě v rychlosti podíváme na záznam videa. Nokia 808 PureView je totiž historicky první model finského výrobce, který dokáže zaznamenávat videa až v rozlišení 1080p (1920 x 1080 pixelů) a to až při 30 snímcích za vteřinu. Jak to Nokia s jednojádrovým procesorem zvládne? Má v sobě ukrytý ještě jeden podpůrný procesor, který se stará o zpracovávání kvanta informací proudících z 41 Mpx čipu a obstarává i záznam videa.

Nastavení videokamery se od fotoaparátu až tolik neliší

Na níže přiložených videích nejprve porovnáme kvalitu záznamu v nejvyšší kvalitě 1080p s kvalitou o řád nižší, tedy 720p. Na druhé dvojici videozáznamů uvidíte funkci zoomu a porovnáte rozdíl mezi zapnutou stabilizací obrazu u prvního videa s vypnutou u videa druhého.

Porovnání 1080p videa a 720p videa

Nokia 808 PureView (testovací video) – 1080p, exteriér, stabilizace

Nokia 808 PureView(testovací video) - 1080p, exteriér, stabilizace (58,64 MB, mp4)

Nokia 808 PureView (testovací video) – 720p, exteriér

Nokia 808 PureView (testovací video) - 720p, exteriér, stabilizace (34,20 MB, mp4)

Porovnání videa se stabilizací a bez stabilizace

Nokia 808 PureView (testovací video) – 1080p, exteriér, se stabilizací

Nokia 808 PureView (testovací video) – 1080p, exteriér, bez stabilizace

Závěr

Dnešní rozsáhlý foto test špičkové Nokie 808 PureView je u svého konce. V podstatě žádné prostředí Nokii nečiní nijak velké problémy a výhody vysokého rozlišení spolu s technologií PureView přinášejí své ovoce. Možnost digitálního zoomu bez ztráty kvality a využití xenonového blesku už jen potvrzuje postavení Nokie 808, která je neotřesitelným králem na poli fotomobilů a žádný telefon se jí ani vzdáleně nepřibližuje. Nokia navíc chystá další telefony s technologií PureView, a to se systémem Windows Phone 8. Naše testování však ještě nekončí. Zaměříme se více na video záznamy a samozřejmě můžete očekávat klasickou recenzi.

TIP: podívejte se na videopohled a naše první dojmy z Nokie 808 PureView jakožto smartphonu

Zajímá vás něco ohledně fotoaparátu? Ptejte se nás v diskuzi pod článkem!

Nokia 808 PureView můžete zakoupit ve značkovém obchodě Nokia.

Diskuze ke článku
Jura
Pěkná recenze fotoaparátu Nokie 808. Díky.
Ryo2
Teď by mě tedy zajímalo jestli mě zlobí prohlížeč (popř. ovladače),ale na videu je prostě vidět cukání. Když projíždí auta,tak to není plynulé a zvlášť na těch autech je to vidět.Zrovna tak otáčení s telefonem není plynulé ani náhodou. Tak by mě zajímalo jestli za to může youtube,můj počítač,nebo jestli se to prostě seká... Ještě jsem opravdu neviděl ani jedno video,které by se alespoň trošku nesekalo. Kvalita fotek je celkem jasná,to už mě ani nějak moc nezajímá o kvalitě jsem přesvědčen,ale když už si ten telefon mám koupit,chtěl bych opravdu na 100% plynulé video.
Akyra
Ať si říká Ondřej Neff co chce, ale dnešní mobily už dohnaly kompakty a technologie velkého čipu s velkým množstím megapixelů je určitě budoucnost. Už u svých panasonicu jsem technologii výřezu mnohokrát použil a byla to ze začátku celkem rarita, ale výhoda u výřezu je, že neztratíte kvalitu a na prohlížení na formátu A4 při 400DPI 8M stačí. Takže když to udělá 3x zoom (výřez) na těch 8M tak paráda. V mnoha odborných foto článcích zkoumají jak detailní jsou fotky, když to 16x přiblíží a potom vyprávěj jak je užasná ten či onen fotoaparát. Dneska je totiž většina fotoaparátu poměrně kvalitní a detail už rozeznáte jen při 16x přiblížení. Jak může dělat někdo recenze 20let stejně podle zažité šablony? Když už dnes je většina fotoaparátu (nemyslím kompakt za 2500kč) někde jinde. Chyba. Porovnat by se měli jen při 4x přiblížení. A prohlásit, že ostří správně nebo nedokonale, nebo že má tvdčí či měkčí kresbu.
Akyra
Dnes si fotografii na tabulce (tabletu) přiblížím maximálně 4x (fotografii si pane Neffe přece nikdo netiskne..:)..) a potom hodnotit schopnost 1.dynamický rozsah snímku + aberační vady (dnešních 99 procent fotoaparátů,fomobilů pořád nezvládá) 2. Kreativní možnosti přístroje - rozostření pozadí, barevné filtry, vyvážení bílé, panorama, prioryty clon a času. 3. Jak fotí věrně automatika, né každý má čas na hračičky. Na závěr bych podotknul, že Nokie Pure 808 je cesta správným směrem. Proč udělali 41M, abychom měli 3x zoom. Paráda, žádný z moderních fotomobilů to neumí. To je to oč tu běží v technologii Pure. Avšak kompakty to do budoucna neohrozí, většina má zoom 5x a více.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze