Srovnání: jak fotí Nokia 808 PureView a Apple iPhone 4S?

21

Očekávaný král mobilních fotoaparátů, Nokia 808 PureView, stále čeká na svou první recenzi, redaktoři zpravodajského webu CNET ale měli možnost si osahat testovací vzorek a rozhodli se porovnat fotoaparát s jedním z nejlepších současných fotomobilů – iPhonem 4S od Applu. Podívejte se na srovnání a posuďte kvalitu sami.

Oba přístroje byly před zahájením srovnání nastaveny na rozlišení 8 Mpx, aby byl test co možná nejférovější. U Nokie posloužil mód 8 Mpx PureView.

Hned na prvním obrázku stěny a fotografické koláže je jasně vidět náskok Nokie, která nabízí ostřejší a o něco kontrastnější obraz, což se jen potvrzuje na druhém obrázku po přiblížení na jednu z fotografií. Nokia prakticky neztrácí ostrost obrazu a šum není moc viditelný, zatímco výsledek iPhonu je již řádně rozmazaný a postprocessing v čele s odstraňováním šumu je znatelný.

Následuje obrázek exteriérové zeleně, kde Nokia předvádí o něco méně saturovaný snímek, který sází především na ostrost a přesnost vykreslení. iPhone se zde drží také a rozdíl mezi oběma obrázky není tolik patrný, jako v předchozím případě. Stačí ale přiblížit na makro snímek květiny a rozdíl se dostaví. Nokia opět boduje v ostrosti obrazu a prakticky nulovým šumem, zatímco výsledek iPhonu již nepostrádá menší šum a zkreslení.

TIP: Přečtěte si více o přístrojích Nokia 808 PureView a iPhone 4S.

Předposlední fotografie srovnává interiér a osvětlený automat s občerstvením. iPhone zde boduje teplejšími a bohatšími barvami, naopak výsledek Nokie má více realistické podání a opět lepší ostrost. Opět se jedná o značně shodné obrázky, které si udržují kvalitu i po přiblížení. Nokia však opět vyhrává díky ostrosti a detailům.

Poslední obrázek ukazuje potemnělou oblohu a testuje HDR schopnosti přístrojů. iPhone tu poprvé výrazně vede, protože má HDR přímo zabudovanou do softwaru, zatímco Nokia musí využít bracketing a spolehnout se na pozdější úpravu fotografie v počítači.

Celkově jde především o preferenci jednotlivých uživatelů. Pokud fotíte a tisknete fotografie nebo vám jde o nejlepší možnou kvalitu, kterou lze v mobilních telefonech najít, 808 PureView pravděpodobně bude nejlepší volbou. iPhone 4S pro změnu nabízí sytější, i když často nepřirozené barvy a plnohodnotný HDR mód.

Zdroje: allaboutsymbian.com

Diskuze ke článku
Fanda
Ta kvalita fotek je samozřejmě znát. V tomto směru je Nokia daleko před ostatními. Problém je, že tuto funkci dala do telefonu s "mrtvým" systémem, který (ač je dobrý) nemá již téměř žádnou podporu. A s cenou, která je okolo 16ti tisíc to prostě totálně přestřelili.
Luke
Jako foťák musí mít dobrej, když na to potřebuje samostatnej procesor, ale jinak...... jednojádro 1,3Gh, Symbian, rozlišení displeje..... za cenovku co můžu mít SGS 3......:-)! Fuck of!
freeman
To si tu robíte srandu. Keď zrovnávate tieto dva mobily. To je ako keby ste zrovnávali Mercedes E s Rolls-Royce Phantom.
dedex
Samsung Galaxy SIII má identický fotoaparát ako v iPhone 4S

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze