Nejnezodpovědnější v povolování práv aplikacím? V Evropě bohužel Češi

5
Nejnezodpovědnější v povolování práv aplikacím? V Evropě bohužel Češi
Fotografie: pixabay.com
  • Průzkum Eurostatu odhalil, že více jak dvě třetiny Čechů nikdy neomezily mobilní aplikaci v tom, k jakým datům v telefonu může přistupovat
  • ČR tak v této otázce patří nelichotivé prvenství

Podle průzkumu Eurostatu více jak dvě třetiny Čechů nikdy neomezily mobilní aplikaci v tom, k jakým datům v telefonu může přistupovat. S 67 % nezodpovědných uživatelů tak České republice patří nelichotivé prvenství. S poměrně velkým odstupem skončilo na druhém místě Bulharsko. Naopak mezi nejzodpovědnější při instalaci aplikací a povolování přístupu patří Francouzi. Alarmující také je, že možnost zablokovat přístup aplikací k datům v telefonu nezná podle průzkumu jen 5 % Čechů, v tomto ohledu se v Evropě řadíme naopak mezi ty nejpoučenější.

Eurostat

Mnoho lidí bohužel uděluje oprávnění k jednotlivým aplikacím spíše automaticky a neuvědomuje si, jak snadno mohou být zneužiti. Ruku v ruce s tím zároveň mnohé aplikace při instalaci vyžadují povolení, která ke svému fungování vůbec nepotřebují.

Typickým příkladem takovéto špatné aplikace je například „Nejjasnější Svítilna Zdarma„. Té by k její činnosti stačil pouze přístup k fotoaparátu (kvůli rozsvícení blesku), avšak při instalaci vyžaduje rovněž možnost získávat informace o poloze, telefonu či přístup k fotkám a dalším souborům uložených v zařízení.

O tom, jak lze zneužít udělení oprávnění přístupu k SMS zprávám, se pak v loňském roce bohužel přesvědčilo i několik Čechů, kteří si nainstalovali aplikaci Qrecorder sloužící k nahrávání hovorů. Místo toho však spíše nahrávala a odesílala informace o přihlašovacích údajích do internetového bankovnictví a přístupu k SMS zprávám zneužila k získávání jednorázových kódů.

Při instalaci aplikací se tak vyplatí přemýšlet a nepovolovat automaticky přístup ke všem oprávněním. K mnohým aplikacím lze snadno najít alternativy, které mají přístup jen k minimu údajů.

Diskuze ke článku
Slyghter
Pokud je člověk kokot a instaluje si do telefonu tunu jakýchkoliv aplikace dobře mu tak. Pokud používá mozek, stačí mu jich pár osvědčených, a nepotřebuje udělovat omezení.
Mio
Ďalšie bezvýznamné percentá, to servírujte dôchodcom, tu si poprosíme reálne čísla.
verva
Stejně nás sleduje velký bratr a nějak je mi jedno jestli o mně někdo ví i to kdy jdu na záchod nebo co kdy kupuji. Ať si taková a jim podobná data mají a využijí ke prospěchu lidstva. Pokud se člověk chová slušně a morálně nemá co skrývat, takže nějaká oprávnění neřeším a to mám v telefonu přes dvěstě aplikací a her. NA druhou stranu stahuji většinou věci od osvědčených vývojářů. Často procházím store a kolik je tam různých klonů a jinak podezřelých her i těch aplikací, že nechápu jak to někdo může stahovat.
Janek
Řadu let se pokouším omezit práva různých aplikací, webů atd, abych omezil co nejvíce jejich vliv na zneužití osobních údajů. Je to sysifovská práce jako házení hrachu na stěnu. 1 x vyhraju, 10 x prohraju. Mají k dispozici takové nástroje, proti kterým nemá běžný uživatel žádnou šanci. Celou záležitost vidím pouze v legislativě, která nastaví takové sankce, že budou pro šmejdy likvidační. Nic jiného na ně neplatí!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze