Průzkum odhalil, že kyberzločinci útoční na Čechy přes romantiku

1
Průzkum odhalil, že kyberzločinci útoční na Čechy přes romantiku
Fotografie: Anthony Tran, unsplash.com
  • Hackeři se vydávali za objekt zájmu dotyčného nebo se naopak snažili získat jeho náklonnost pro svůj osobní prospěch
  • Podobnými tématy se zaobírají i seriály jako Podvodník z Tinderu nebo Veganka na útěku

Avast zjistil, že čtvrtina (24 %) lidí v Česku se stala terčem romanticky motivovaného podvodu. Podvodníci se vydávali za objekt zájmu dotyčného nebo se naopak snažili získat jeho náklonnost pro svůj osobní prospěch. Podobné množství Čechů a Češek (21 %) zároveň uvádí, že se z nich snažili vylákat peníze online známí, přičemž 4 % z nich je opravdu zaslala. S nějakou formou online podvodu se alespoň jednou v životě setkalo 26 % lidí.

Pětina dotázaných (21 %) se pak také někdy setkala s žádostí o zaslání peněz od někoho, koho znají z reálného života, jako třeba kolegové, spolužáci nebo rodina, jednalo se však o podvod. Podvodníci se nejčastěji vydávají za jejich přátele (58 %), služby, jako je Netflix nebo Amazon (19 %), či banky (17 %).

Průzkum také ukázal, že se téměř polovina Čechů obává online podvodů, což nás bohužel nepřekvapuje. Kyberzločinci si neberou servítky a neváhají zneužít emoce svých obětí a další okolnosti k výdělku. Své techniky navíc neustále zdokonalují, doporučujeme proto všem, aby si vždy dobře rozmysleli, než o sobě budou na internetu něco sdílet nebo kliknou na odkaz, který může být jen chytře zamaskovaná léčka. Chceme lidem dát nástroje a vědomosti k tomu, aby zůstali v bezpečí a mohli se na internetu pohybovat svobodně,“ říká bezpečnostní ředitelka Avastu Jaya Baloo.

S podvody se lidé nejčastěji setkávají v e-mailech (63 %), na sociálních sítích (37 %) a v textových zprávách (24 %). Z lidí, kteří se v minulosti již s nějakým podvodem setkali, 19 % naletělo. Necelá třetina (33 %) Čechů a Češek se také obává, že se stanou obětí podvodu v budoucnosti. Podle průzkumu 40 % z tisícovky dotázaných dokáže pochopit, proč lidé podvodníkům tak snadno naletí. Více než polovina (54 %) pak věří, že v dnešní době je to dokonce jednodušší než před pěti lety. Většina respondentů souhlasí, že online podvody se stále zdokonalují. Důvodem jsou podle nich snadno dostupné pokročilé technologie (54 %), sami lidé, kteří o sobě sdílejí velké množství informací, čímž se stávají snadným cílem (64 %), a jednoduché způsoby, jak mohou lidé skrýt svou identitu online (45 %).

Známé případy, jako ty ze seriálů Netflixu Neskutečná Anna, Podvodník z Tinderu a Veganka na útěku, však lidi přiměly více přemýšlet nad tím, co o sobě na internetu sdílejí. Téměř všichni dotázaní (96 %) věří, že je důležité umět dobře rozpoznat první známky podvodu. Podobně také ti, kteří se obávají, že se stanou terčem podvodu, omezují množství informací, které o sobě sdílejí online (88 %), aby zůstali v bezpečí.