Nejlepší smartphone do 20 000 Kč

Nejlepší smartphone do 20 000 Kč
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Standardem je kvalitní displej i fotovýbava, ale také výkonný procesor
  • Výběr zahrnuje telefony výrobců Apple, Samsung, Google i Xiaomi

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte našeho průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Nejlepší smartphone do 20 000 Kč

Na co si dát pozor?

V cenové relaci do 20 tisíc korun se již setkáme s velmi malým množstvím ústupků a v této ceně lze najít takřka vlajkově vybavené modely, které běžnému smrtelníkovi více než postačí v oblasti výkonu, displeje i fotoaparátů. Drobné nuance na poli displeje či výkonu pak odlišují tento segment od regulérních vlajkových lodí.

Limit 20 000 Kč

Samsung Galaxy S22


Do limitu pod 20 tisíc korun se snadno zařadí loňský Galaxy S22, který byl až do nástupu Galaxy S23 (i ten lze však pořídit v cenové relaci okolo 20 000 Kč) nejmenším a nejlépe vybaveným smartphonem od Samsungu. Tento model zaujme kromě kompaktních rozměrů pro řadu Galaxy S typicky vlajkovou výbavou čítající 120Hz AMOLED displej či výkonný čipset Exynos.

Právě v oblasti displeje je velkou předností vysoký jas i tenké rámečky, ale především ultrazvuková čtečka otisků prstů, kterou se Samsung proslavil. Ta nabídne spolehlivý způsob biometrického rozpoznání uživatele, i když nemá dokonale suché nebo čisté prsty. Menší rozměry jsou rovněž zárukou toho, že většina uživatelů spolehlivě dosáhne palcem na velkou část zobrazovacího panelu.

Ve výbavě najdeme trojici snímačů včetně trojnásobného teleobjektivu, který není u menších telefonů úplným standardem. Zamrzí jen chybějící automatické ostření u ultraširokoúhlého objektivu, zařízení se však tento nedostatek snaží vynahradit odolností dle IP68 či podporou bezdrátového nabíjení a špičkovou softwarovou podporou.

Google Pixel 7


Pokud jste příznivci víceméně čistého operačního systému Android, potažmo Googlu jako takového, neměli byste během výběru opomenout Google Pixel 7. Tento smartphone totiž láká na netradiční design, vlajkový procesor i špičkovou fotovýbavu.

Stran designu například zaujme hliníkovým rámečkem, který je napojen na stylový fotomodul, jenž v sobě ukrývá 50Mpx hlavní snímač s laserovým ostřením a optickou stabilizací a 12Mpx ultraširokoúhlý objektiv. Snímky z tohoto z Pixelů se přitom řadí mezi to naprosto nejlepší, s čím se můžete setkat, čehož výrobce dosáhl díky kombinaci kvalitního hardwaru a pokročilého softwaru.

Další velkou předností je pak 5nm procesor Google Tensor G2, který nabídne dostatek výkonu a zároveň je energeticky úsporný. Z dalších specifikací stojí za zmínku odolnost dle IP68, nasazení skla Gorilla Glass Victus na zádech i displeji či podpora bezdrátového nabíjení.

Samsung Galaxy Z Flip4


Další smartphone výrobce Samsung v tomto výběru je zajímavý především konstrukcí, cenově přitom spadá těsně pod hladinu 20 tisíc korun, což je za kousek technologie, která byla ještě donedávna tak trochu sci-fi, velmi zajímavá nabídka. Samsung Galaxy Z Flip4 je navíc jedním z nejstylovějších zástupců ohebných telefonů na trhu.

Véčková skládačka od Samsungu může být navíc zajímavá také pro příznivce kompaktních zařízení, neboť je v zavřeném stavu skutečně miniaturní a díky vnějšímu displeji telefon není potřeba v některých případech nutné ani rozevírat, neboť se zde zobrazí notifikace a další důležité údaje. Hlavní (ohebný) panel pak láká na 6,7" uhlopříčku s vysokou jemností 426 PPI i podporou 120Hz obnovovací frekvence. Překvapivě kvalitně hrají rovněž stereo reproduktory.

Kromě režimu DeX Galaxy Z Flip4 v podstatě nic neschází z vlajkové výbavy, podporuje totiž bezdrátové nabíjení a také jej pohání výkonný procesor Snapdragon 8+ Gen1. Velkou předností mezi ohebnými zařízeními je rovněž odolnost dle IPX8.

Apple iPhone 13


Pokud máte slabost pro produkty cupertinského výrobce, ale chcete ušetřit pár tisíc korun, neměl by vám ujít iPhone 13, který je výbavou takřka identický s novějším iPhonem 14. Hned na začátek uveďme, že v oblasti displeje výbava regulérně vlajková není, neboť výrobce nasadil pouze 60Hz obnovovací frekvenci, v ostatních oblastech se však jedná o skvěle vybavený mobil.

Jednou z hlavních předností je například extrémně výkonný čipset Apple A15 Bionic, který je zárukou dostatečného výkonu i za několik let. Netradiční je u zařízení v této cenové relaci rovněž podpora technologie UWB pro velmi přesné vyhledávání s přesností na centimetry či nadprůměrně dlouhá softwarová podpora.

iPhone 13 nezklame ani v oblasti fotovýbavy, kde se nachází hlavní a ultraširokoúhlý snímač. Specialitou iPhonů obecně je pak záznam vysoce kvalitního videa s rychlým přeostřováním, které zkrátka vypadá skvěle. Z dalších vlastností potěší odolnost dle IP68 či dlouhá výdrž na baterii.

Xiaomi 12T Pro


Milovníky čísel by mohlo zaujmout Xiaomi 12T Pro, které se chlubí stále vysoce výkonným čipsetem i hlavním snímačem s 200Mpx rozlišením, který je stále poměrně ojedinělý a nechybí mu ani optická stabilizace.

Xiaomi 12T Pro lze zakoupit na CZC.cz.

Výkon obstarává osvědčený Snapdragon 8+ Gen1, která čerpá energii z 5 000mAh baterie. Ta je poměrně zajímavá tím, že je rozdělená do dvou článků, díky čemuž jí nedělá problém extrémně rychlé 120W nabíjení s možností kompletního nabití z 0 do 100 % za pouhých 20 minut.

Velkým lákadlem je nepochybně také 6,67" AMOLED displej se schopností zobrazit 68 miliard barevných odstínů, jenž si poradí s obsahem v Dolby Vision i HDR10+ a umí vykreslit až 120 Hz.