Nejlepší fotomobily historie i současnosti - 3.část: ostatní výrobci

5

V posledním díle se zaměříme na nejlepší fotomobily známých i méně známých výrobců. Opět se dočkáme u prezentovaných zařízení výborných výsledků a snímků skvělé obrazové kvality. Zajímavostí je, že u většiny prezentovaných modelů převládá xenonový blesk. Jaké telefony jsme do dnešního přehledu vybrali?

V každém článku vám představujeme nejlepší fotomobily daného výrobce. U každého fotomobilu ve zkratce popisujeme jeho funkční výbavu a především se zaměřujeme na samotný fotoaparát a jeho vlastnosti a snažíme se vyzdvihnout plusy a mínusy. V posledním třetím dílu jsme si vzali na paškál zbylé výrobce. Snažili jsme se ale pro vás vybrat ty nejlepší zařízení. Myslíte si, že mobilní telefon může konkurovat levným kompaktním fotoaparátům? Co říkáte na fotomobily, které jsme pro vás v dnešním díle vybrali?

Samsung i8510 INNOV8

První osmimegapixel výrobce Samsung rovněž přichází s high-end výbavou. Jako jedno z mála zařízení nabídne i automatickou mechanickou krytku objektivu. Tato novinka byla představena v roce 2008 a její nástup na trh znamenal malou revoluci ve focení mobilním telefonem. Toto zařízení mnohé přesvědčilo, že i mobilní telefon může vykouzlit snímky, přibližující se svou kvalitou levným kompaktním fotoaparátům a každá recenze mluvila o daném fotoaparátu v superlativech.

Tento fotoaparát se může chlubit synonymy pro fotografii s velmi dobrými detaily, se slušným podáním barev a dokonce ani na nejvyšší rozlišení není znát vyšší míra hladiny šumu. Zmínit musím i bohaté možnosti nastavení fotoaparátu, mnoho voleb rozlišení i možnosti nastavení úrovně kontrastu a jasu. Samozřejmostí jsou efekty, samospoušť, režimy scén, několik zaostřovacích režimů jako makro fotky, zaostřování na nekonečno s deaktivováním autofocusu nebo automatický režim. Přítomno je i sekvenční snímaní nebo režim panoramatických fotek, který ale ve výsledku nepotěší degradovanou a špatnou kvalitou výsledného díla.

Samsung I8510 Innov8
Čtěte: recenzi Recenze Samsung I8510 Innov8: se vší vervou proti Nokii

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Technické parametry Samsung i8510 Innov8

Kompletní specifikace
Konstrukce106,5 × 53,9 × 17,2 mm, 136 g, konstrukce: vysouvací, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 2,8" (240 × 320 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 480 × 640 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×330 MHz
PaměťRAM: 128 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémSymbian 9.3 S60 3rd Edition FP2
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, ?

LG KC910/KC910i Renoir

Navazuje na tradici a úspěchy předešlého kolegy LG KU990 Viewty, který ve své době nabídl 5 MPx fotoaparát spolu se slušnou kvalitou snímků. Lahůdkou bylo pořizování videií ve formátu avi s kontejnerem DivX. LG KC910 Renoir přichází s 8 MPx fotoaparátem, množstvím různých nastavení a xenonovým bleskem. Za zmínku stojí i velké množství efektů a zaostřovacích režimů. Nové LG Renoir patřilo mezi největší technologické novinky představené v roce 2008. Této novince hrál do karet 8 MPx fotoaparát s autofocusem a dokonce i manuálním zaostřováním, touch focusem, různými režimy jako art režim nebo beauty režim. Při focení nočních snímků byl nápomocen xenonový blesk. Z další oblasti můžeme jmenovat kompletní datovou výbavu, včetně sítí 3G, nástaveb HSDPA/HSUPA nebo Wi-Fi. Kvalitní zvuk zajišťovala technologie Dolby Music. Nezapomenulo se ani na GPS modul a dokonce i přes uzavřený operační systém jsme se mohli radovat z takřka plnohodnotného multitaskingu.

K samotné kvalitě snímků nelze vytknout nic podstatného. Vzhledem k osmimegapixelovému fotoaparátu snímky výrazně netrpěly na šum, barevné podání bylo rovněž na velmi dobré úrovni. Dokonce za slunečních podmínek docházelo až k značnému přesaturování barev. Výkon v oblasti makro fotek byl slabší, ale vše vynahradila obrazová kvalita fotek při běžném režimu focení. I zde je však menší rezerva v podobě vyšší komprese, která stírá detaily. Xenonový blesk často způsobuje přepalování snímků a jeho automatika nefunguje tak, jak by měla. Jinak však spolehlivě osvětlí scénu do vzdáleností tří metrů.

LG KC910 Renoir
Čtěte: preview LG KC910 Renoir: megapřístroj s 8 Mpx, Wi-Fi, GPS

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Technické parametry LG KC910

Kompletní specifikace
Konstrukce107,8 × 55,9 × 14 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), xenonový blesk, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 8 MB, vnitřní paměť: 100 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systém
Akumulátor1 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2008, 2 200 Kč

Motorola Zine ZN5

Toto zařízení se do podvědomí mobilního světa příliš nedostalo, a to především pokud hovořím o tuzemském trhu, kde výrobce toto zařízení vůbec nepropagoval. Samotné zastoupení v té době odcházelo z našeho trhu. První zmínky o tomto zařízení obsahovaly informace optice fotoaparátu výrobce Kodak, posuvné mechanické krytce nebo xenonovém blesku. První snímky nevypadaly zle. Novinka bohužel postrádala operační systém a nabídla pouze uzavřený operační systém na bázi Linuxu. Útěchou byl alespoň svižný procesor o frekvenci 500 MHz. Pojďme se k samotnému fotoaparátu, který nabídnul fyzické rozlišení 5 MPx spolu s xenonovým bleskem a redukcí červených očí. Samotné možnosti nastavení fotoaparátu byly velice skromné a dokonce zde chybělo i manuální nastavení expozice. Přestože se americký výrobce Motorola nikdy nemohl chlubit kdovíjakými fotomobily a co se týče fotoaparátů patřil do průměru až podprůměru, tímto novým modelem si napravil reputaci.

Motorola Zine ZN5

V praxi tento fotoaparát pořizoval snímky, které oplývají opravdu mimořádně prokreslenými detaily, nízkou hladinou šumu i věrohodným podáním barev. Také odezva byla bleskurychlá a nezaostával ani v oblasti pořizování makro snímků, kde umožňoval pořizování opravdu kvalitních snímků zblízka. Xenonový blesk nabídnul slušný výkon na vzdálenost kolem dvou metrů.

Motorola Zine ZN5
Čtěte: preview Motorola ZINE ZN5: vlajková loď s 5 Mpx od Kodaku

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Technické parametry Motorola Zine ZN5

Kompletní specifikace
Konstrukce118 × 50,5 × 12 mm, 114 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (240 × 320 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), xenonový blesk, autofocus, video: 388 × 252 px, 15 FPS
ChipsetFreescale MXC300-30, CPU: 1×500 MHz
Paměťvnitřní paměť: 350 MB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémMotoLinux
Akumulátor950 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2008, ?

Emgeton Flexaret Mini

Tento výrobce je v našich končinách známý především jako výrobce audio techniky. V posledních letech ale začal pronikat na tuzemský trh s mobilními telefony, spadajícími do nižší až střední třídy. Designově se jednalo o zajímavé kousky. Vrcholem jeho dosavadní nabídky je nově představené zařízení Flexaret Mini. Každý asi zbytří při přečtení názvu Flexaret. Ano, jedná se o světoznámou značku kdysi známe zrcadlovky, přičemž historie této značky sahá až do roku 1936. Novinka už předem naznačuje, že chce nabídnout skvělé fotografické výsledky.

Hlavním lákadlem celého zařízení je 12 MPx fotoaparát s 3x optickým zoomem. Do současné doby se na našem tuzemském trhu nenacházelo žádné zařízení, až na Nokii N93(i) a Samsung G800, které by nabídlo fotoaparát s optickým zoomem. Běžně se totiž bohužel setkáváme pouze s digitálním zoomem. Jako správný fotoaparát disponuje velkým množstvím různých nastavení, voleb či režimů. Scénických režimů nabízí dvacet. Ve zhoršených světelných podmínkách se bude hodit xenonový blesk. Čip typu CCD o velikosti 1/2,33" pochází z dílen výrobce Panasonic. Zamrzí malé ohnisko objektivu 35 mm až 105 mm na nejdelším ohnisku. Ani světelnost objektivu není příkladná - F 3.0. Nyní z teorie pojďme k praxi a začneme nejdříve negativy. Výsledné fotky bohužel nejsou po celé ploše ostré, především v rozích si můžeme všimnout neostrých pasáží. Z jiného soudku pak můžeme vypíchnout celkovou nadprůměrnou kvalitu fotek a velmi dobré detaily uprostřed snímku. Obstojně zvládne pořizovat i makro snímky.

Emgeton Flexaret Mini
Čtěte: recenzi Recenze Emgeton Flexaret Mini: pozor, vyletí ptáček

Ukázkové snímky z fotoaparátu

Technické parametry Emgeton Flexaret Mini

Konstrukce113 × 52 × 9 mm, 145 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), xenonový blesk, autofocus, video: 640 × 480 px, 30 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 70 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: ne, Bluetooth: 2.0, NFC: ne
Operační systémNucleus
Akumulátor1 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnost, ?

A opět položím obligátní a již známou otázku. Chybí vám v dnešním přehledu nějaké zařízení, které také fotí dobře a určitě by si zasloužilo umístění v dnešním článku? Jak hodnotíte schopnosti a výsledky zařízení uvedených v tomto článku? Co říkáte na obrazovou kvalitu? Pište vaše názory, připomínky a tipy do diskuze níže.

Diskuze ke článku
zajda
Tak ja mam dobrý zkušenosti se Samsungem Galaxy S (když je dost světla). Troška hraní s photoshopem a výsledek může bejt celkem zajímavej:
http://www.zajda.biz/hannami1.jpg
http://www.zajda.biz/hannami02.jpg
hbx
"Objektiv typu CCD o velikosti 1/2,33"" mělo být asi "Čip typu CCD o velikosti 1/2,33"".
Michal Kostka
Michal Kostka
Dobrý den, ano máte pravdu. Děkuji za upozornění na chybu, samozřejmě se jedná o čip. Chybu opravím.

Přeji hezký den.
Ahmed
Chvalim napad napisat o fotomobiloch jednotlivych vyrobcov, ale v tomto clanku mi jednoznacne chyba Samsung G800, ktory bol a je vynimocny optickym zoomom. Podobne mi v clanku o SonyEricssone chyba model C905, kvalitny fotomobil a naviac prvy 8MPix telefon spominaneho vyrobcu. Mozno je to len vec nazoru. V kazdom pripade sa tesim na podobne clanky. Nebolo by mozno na skodu sa zamerat na herne telefony, pripadne manazersky segment...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze