Podívejte se, jak fotí 12 Mpx Emgeton Flexaret Mini

6

Zajímá vás, jak asi fotí telefon s 12 Mpx fotoaparátem a 3x zoomem na zádech, od nepříliš prestižního výrobce s cenou kolem 9 tisíc Kč? Vyrovná se již levným kompaktům? Přesvědčte se na ukázkových fotografiích.

Jak jste se před pár dny mohli na našem Facebooku a Twitteru dozvědět, do redakce dorazil po fotografické stránce velmi zajímavý mobilní telefon. Je jím Emgeton Flexaret Mini, který po dlouhé době nabízí na našem trhu optický zoom. Vždyť jedním z posledních telefonů s touto výbavou byla Nokia N93i (recenzi naleznete zde), mající však rozlišení pouze 3,2 Mpx a postrádající xenonový blesk.


Emgeton Flexaret Mini není sám o sobě příliš zajímavý telefon...


...nebýt objektivu na zádech...


...navíc s 3x optickým zoomem

Zatímco podrobného hodnocení telefonu, stejně jako všech funkcí fotoaparátu, se dočkáte již zanedlouho ve standardní recenzi, nyní se můžeme podívat na výkony fotoaparátu, který má následující parametry:

  • rozlišení: 12 megapixelů
  • snímač: Panasonic CCD 1/2,33"
  • 3x optický zoom
  • světelnost objektivu: 1:3.0-5.6
  • ohnisková vzdálenost: 35 - 105 mm
  • xenonový blesk

Teorie...

Z parametrů je vidět, že se nedíváme na příliš širokoúhlý objektiv a světelnost také není nikterak výjimečná, na mobilní telefon však více než ucházející. Jak dopadly snímky? Bez obav lze Flexaret Mini použít pro zachycení běžných momentek. Ve většině situací poslouží až na pomalost podobně, jako nejlevnější kompakty. Trojnásobný optický zoom se častokrát hodí. Díky xenonovému blesku lze i v noci nebo na párty pořizovat obstojné snímky. Pokud jste běžný uživatel a fotografie zblízka nezkoumáte, příliš nedostatků neodhalíte.

...a praxe. Jak fotí malá flexaretka?

Pokud však budeme snímky zkoumat blíže a případně je porovnávat s výkony běžných fotoaparátů, zjistíme následující: Pokud začneme negativy, lze si bohužel všimnout neostrosti u okrajů snímků, zejména pak v levé spodní části. Při 100% zvětšení fotografií je pak jasně poznat menší čip a větší zásahy postprocessingu do snímku, které poté vykazují menší míru detailů a vyšší šum, než klasické fotoaparáty. Oba neduhy se ostatně projeví například při fotografování přírody, zejména stromů, jejichž větve a listy splývají v jednu masu. V případě focení s bleskem jsou tato negativa ještě výraznější a snímky již zřetelně ztrácejí na ostrosti a detailech.

Pokud si však uvědomíme, že se díváme na fotografie z mobilního telefonu, navíc s cenovkou pod deset tisíc, musíme smeknout. Snímky vykazují velmi dobré a věrné podání barev, která se sice zhorší při použití zoomu, mezi mobilními telefony je však vynikající. Dobře funguje vyvážení bílé i měření expozice. Za hezkého počasí pak lze pořizovat opravdu povedené snímky. Flexaretu Mini se velmi povedly také makro snímky, a to včetně těch s bleskem. Překvapivě hezky a věrně podává také scény z interiéru.

I když se bez debat jedná o jeden z nejlepších fotoaparátů v mobilech, mohly být fotografie určitě ještě lepší. Škoda je zejména neostrosti a vyšší úrovně šumu za zhoršených světelných podmínek. Zatímco s klasickými fotoaparáty se zřejmě ještě měřit nemůže, mezi mobilními telefony bude konkurenci hledat těžko. Co na fotografie říkáte?

Ukázkové fotografie


Fotografie za dobrých světelných podmínek


zataženo...


interiér


makro


bez blesku a s ním

Ukázka 3x optického přiblížení v praxi

Ukázková video

Na závěr přikládáme na ukázku ještě dvě videa natočená telefonem.

VIDEO 1 (VGA, avi, 15MB)
VIDEO 2 (VGA, AVI, 10MB)

Diskuze ke článku
Knoxville
V telefone to VGA video mozno dobre,no na pocitaci sa mi zda slabe.A ten ruzovy nadych nie je tiez nic moc.Videl som aj lepsie VGA video. K fotkam:plne suhlasim s autorom clanku hlavne vete,citujem:I když se bez debat jedná o jeden z nejlepších fotoaparátů v mobilech, mohly být fotografie určitě ještě lepší. Škoda je zejména neostrosti a vyšší úrovně šumu za zhoršených světelných podmínek. Zatímco s klasickými fotoaparáty se zřejmě ještě měřit nemůže, mezi mobilními telefony bude konkurenci hledat těžko. Cakal som viac od fotiek aj kvoli tomu ako bol pred predajom vychvalovany hold marketing je marketing.
!
ty si pocuj uplne vsade co? nezasieraj svojim nazorom internet
Knoxville
Ty nezasieraj svojim zivotom tento svet,trapko.
inzaghi
na Nokii N8 nema

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze