Velké srovnání LG G Flex a LG G Flex 2

LG G Flex první generace bylo jakýmsi zajímavým experimentem toho, co je možné s dosavadními technologiemi vytvořit. Skvělá zahnutá konstrukce a špičková výbava – to je dotek budoucnosti. Novinka, která na předešlou verzi přímo navazuje však naznačuje, že ze zajímavého konceptu se pomalu stává tak trochu jiná, ale úspěšná cesta TOP smartphonů.

LG G Flex a LG G Flex 2 vedle sebe

LG G Flex vs. G Flex 2 (srovnání) – videopohled

Když LG představilo svůj první G Flex, způsobilo to trochu poprask. Úžasná zahnutá konstrukce a displej vzbuzovaly obdivné pohledy, telefon navíc nezaostával ani co se funkční výbavy týče, v té době patřil mezi nejlépe vybavená zařízení. Zřejmě největší kámen úrazu byl však paradoxně samotný displej, který byl zbytečně velký a navíc trpěl dětskými nemocemi, jako je zrnitost a „zobrazení duchů“. To vše měla novinka napravit. A jak se jí to povedlo?

LG G Flex vs LG G Flex 2

Nepřehlédněte!

Úvod – design a konstrukce

A začneme jak jinak než konstrukcí a designovým zpracováním. Ač novinka přímo navazuje na předešlý LG G Flex, rozdílů je více než dost. Teď ovšem nemyslíme rozdíly co se zahnuté konstrukce a displeje týče, v tomto ohledu zůstalo vše při starém a neliší se ani úhel prohnutí, ač je výraznější prohnutí právě u nového Flexu, a to z důvodu menších rozměrů. Ale nepředbíhejme.

LG G Flex vs LG G Flex 2

Novinkou je designové pojetí jako celek, zatímco LG G Flex první generace je spíše zaoblené zařízení, novinka útočí ostřeji řezanými rysy. Z čistě subjektivního hlediska mohu říci, že designová obměna byla ku prospěchu věci, telefon nově vypadá ještě více exkluzivněji a navíc se i lépe drží v ruce. Spolu se změnou linie se celkově změnily také rozměry, telefon je nově podstatně menší, o trochu tenčí a navíc lehčí o 25 gramů. Vše má na svědomí zmenšená úhlopříčka displeje. Samotná tenká konstrukce však vzhledem k zaoblení tolik nevynikne, a to i přesto, že 7,1 milimetru je opravdu skvělá hodnota.

Specifikace LG G Flex LG G Flex 2
Rozměry 160,5 × 81,6 × 7,9 mm 149,1 × 75,3 × 7,1 mm
Hmotnost 177 gramů 152 gramů

Pokud vás zajímá, jestli jde novinka ohnout do roviny stejně, jako to uměl Flex první generace, odpověď je samozřejmě ano. K ohnutí je ale zapotřebí více síly, protože díky menším rozměrům je celá konstrukce také bytelnější. Překvapením je možnost sejmutí zadního krytu, původní Flex má kryt pevně ukotven. Bohužel ale není důvod k radosti v pravém slova smyslu, pod krytem totiž nenalezneme baterii, ale pouze další plastový výlisek, který baterii kryje a také slot pro microSIM a microSD kartu. Ten je účelně sloučen v jeden větší slot a tak odpadá nutnost hledání ostrého nástroje pro vyjmutí slotu. Za způsob umístění slotů tedy můžeme novinku pochválit, nemožnost výměny baterie však řadí novinku na stejnou úroveň jako u první generace Flexu. A to je možná trochu škoda.

LG G Flex vs LG G Flex 2

Zadnímu krytu se však budeme věnovat i nadále. Nejdříve se zastavíme se u designového pojetí. I když je kryt, jako celý zbytek telefonu, stále plastový, nabídne poměrně zajímavý kružnicový motiv, který se šíří od čočky fotoaparátu, což působí velmi příjemným dojmem a na světle se kryt hezky leskne. Stále je ale magnetem na otisky prstů. Největší novinkou je však vylepšené samoopravování zad od škrábanců. Už původní Flex dokázal eliminovat menší škrábance zhruba do 5 minut, novinka to však dokáže v řádech vteřin. Malé škrábance se tak prakticky zacelí rychleji, než si jich vůbec stihnete všimnout, LG udávaná doba zhruba 10 sekund tak naprosto odpovídá. A kdyby se náhodou povedlo kryt poškrábat výrazně, je tu stále možnost kryt zcela sejmout a nahradit ho novým, což je jedna z velkých výhod. I v tomto ohledu tedy plusové body pro LG G Flex 2. Doplníme, že novinka je dostupná také hned ve dvou barvách, klasické černo-stříbrné nebo červené. Pokud vám tedy vadila dostupnost pouze nudné černo-stříbrné barvy u prvního Flexu, budete spokojeni.

Co se týče ovládání, LG si stále stojí za ovládáním pomocí zadních kláves. Někomu tento způsob vyhovuje, někomu ne, každopádně nám se tento způsob celkem zamlouvá. Pro odemknutí displeje stačí ukazováčkem kliknout na tlačítko a je hotovo. Stejně tak regulace hlasitosti je poměrně intuitivní. Bohužel, zadní tlačítko už není po vzoru LG G Flex poloprůhledné a nefunguje tedy už jako notifikační LED dioda.

Displej

Značeného vylepšení a přepracování doznal také displej. Původní Flex operoval s 6palcovým HD plastickým OLED displejem, výsledná jemnost tak byla nepříliš oslnivých 245 pixelů na palec, navíc displej trpěl na duchy a také na zrnitost, která byla viditelná především se sníženým osvětlením displeje. A co si budeme nalhávat, 6palcový smartphone se už řadí mezi tabletofony, které zkrátka nejsou pro všechny. Novinka na to však šla od podlahy, a až na shodnout technologii P-OLED „nezůstal kámen na kameni“. LG G Flex 2 nabídne 5,5palcový displej s FullHD rozlišením a jemnost se tak ustálila na 401 pixelech na palec. A že se jedná o znatelný rozdíl, snad nemusíme ani zmiňovat, i co se pohodlnosti ovládání jednou rukou týče.

LG G Flex vs LG G Flex 2
Specifikace LG G Flex LG G Flex
Úhlopříčka displeje 6 palců 5,5 palců
Zaplněnost přední části 75,8 % 73,5 %
Technologie P-OLED P-OLED
Rozlišení 1 280 × 720 pixelů 1 920 × 1 080 pixelů
Jemnost displeje 245 ppi 401 ppi

Pro zajímavost se zastavíme také u toho, jak dobře LG hospodaří s místem. Zatímco displej původního Flexu zabíral 75,8 % přední části, displej novinky zaplňuje 73,5 %. To ve výsledku znamená o trochu větší rámečky okolo displeje v případě LG G Flex 2. Jak jsme již zmínili, displej je stále P-OLED, respektive plastic OLED, nově ovšem na různé duchy a zrnitost můžete v klidu zapomenout a displej je jedním slovem famózní. Skvěle čitelný, sytý a s příkladnými pozorovacími úhly. V tomto ohledu má tedy jasně navrch LG G Flex 2.

Fotoaparát

I fotoaparát doznal změn, i když ne v počtu megapixelů, jak je v dnešní době u výrobců zvykem. S těmi se LG drží klasiky, respektive 13Mpx snímače, vítanou novinkou je ovšem optická stabilizace obrazu, dvojitá LED dioda místo jedné a také laserové zaostřování po vzoru LG G3. Fotoaparát v LG G Flex 2 je prakticky totožný s tím u LG G3, takže všechny jeho klady a zápory lze aplikovat i na LG G Flex 2.

LG G Flex vs LG G Flex 2

Výsledné snímky jsou jednoznačně nadprůměrné, pochválit můžeme ostrost a věrné barevné podání. Stejně tak potěší rychlé zaostřování a jednoduše geniální prostředí, které nezdržuje a nepůsobí přeplácaným dojmem. Slušné fotografie pořídíte i za zhoršeného osvětlení, což se u původního Flexu rozhodně říci nedalo, ten pak produkoval spíše mazanice, které měly od fotografie poměrně daleko. Celkově jsou tedy fotografie vizuálně povedenější, a to znatelně. Co zamrzí je nenavýšení počtu megapixelů přední selfie kamery, stále si tak musíte vystačit s rozlišením 2,1 Mpx. Nahrávání 4K videoklipů zůstává, původní Flex dostal tuto možnost po aktualizaci na 4.4 KitKat také.

Fotoaparát LG G Flex LG G Flex
Rozlišení 13 Mpx 13 Mpx
Optická stabilizace ne ano
Laserové zaostřování ne ano
Video (max) 4K (3 840 × 2 160 px) 4K (3 840 × 2 160 px)
Přisvětlovací LED dioda ano ano, dvojitá
Sekundární fotoaparát 2,1 Mpx 2,1 Mpx

Hardware a výkon

LG G Flex první generace disponoval čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 800 MSM8974 od Qualcommu s taktem 2,26 GHz a exceloval co se týče rychlosti a odladěnosti prostředí, na které si dalo LG opravdu záležet. Novinka však opět dostala to nejlepší, a to konkrétně osmijádrový procesor Snapdragon 810 s taktem 2,0 GHz, respektive 1,5 GHz. Oba modely nabízejí shodně 2 GB paměti RAM, novinka však přichází s Androidem 5.0 Lollipop, který pro původní Flex stále není k dispozici. Novinkou je také grafický akcelerátor Adreno 430, původní Flex disponoval Adrenem 330. Interní paměť u novinky může být dvojí, konkrétně 16 a 32 GB s možností jejího dalšího rozšíření o až absurdní 2 TB, LG G Flex nabízí pouze 32GB variantu a bohužel bez slotu pro paměťové karty. Co se týče konektivity, obě novinky disponují tím nejlepším v čele s NFC a LTE, v tomto ohledu má ale navrch novinka, která podporuje LTE Cat 6, zatímco LG G Flex pouze LTE Cat 4. V praxi to znamená, že zatímco novinka umožní stahovat až rychlostí 300 MB/s, uživatelé starší verze si musí vystačit s polovinou. V našich končinách však nejde o významný problém, rozšíření LTE-A je minimální.

Specifikace LG G Flex LG G Flex 2
Procesor Snapdragon 800 MSM8974 64bitový Snapdragon 810 MSM8994
Takt procesoru 4 × 2,26 GHz 4 × 2,0 GHz + 4 × 1,5 GHz
Grafický akcelerátor Adreno 330 Adreno 430
Interní paměť 32 GB 16/32 GB
Paměť RAM 2 GB 2 GB
Paměťové karty ne microSD, až 128 GB
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.0 4.1
LTE/NFC ano/ano ano/ano
Kapacita baterie 3 500 mAh 3 000 mAh

A jak zhodnotit novinku po stránce výkonu? Dle očekávání, nadstandardně. Telefon je přinejmenším stejně svižný, což není urážka, LG G Flex první generace opravdu patří mezi ty nejrychlejší. V aspektech výkonu je na tom novinka samozřejmě lépe a všechny náročné hry a aplikace zvládá bez mrknutí oka. V tomto ohledu se dosazení nejnovějšího procesoru podepsalo pozitivně. Dodáme, že kapacita baterie se smrskla z 3 500 mAh na 3 000 mAh, za což mohou také menší rozměry a tedy prostor pro baterii. A jak je na tom nové LG s přehříváním, které je v přímé spojitosti se Snapdragonem 810? LG Na to šlo po svém a v případě většího vytížení nedovolí nastavit jas displeje na maximální hodnotu, ale maximálně na 80%. Jakmile ve vytížení trochu polevíte, displej opět můžete rozsvítit na maximum. Docela zvláštní řešení, ale funguje. Telefon se totiž nijak výrazně nepřehřívá. S výdrží to také není vůbec špatné, den zvládne novinka díky úspornějšímu procesoru s přehledem, nemožné není ani jeden a půldenní používání.

LG G Flex vs LG G Flex 2

A prostředí? Také LG G Flex 2 staví na grafické nadstavbě od LG, která přináší grafickou změnu nastavení a dalších položek. Prostředí však působí dospělejším dojmem, než jak tomu bylo u LG G Flex, některé infantilní ikony tedy naštěstí doznaly změn, za což rozhodně chválíme. Alternativou je pak stažení některého z doplňkových launcherů z Google Play. Novinka se opět může po vzoru předchůdce pochlubit množstvím nastavení, gesty počínaje, úpravou notifikační LED diody konče. Zasáhnout můžete i do zobrazení spodních tlačítek a intenzity sytosti displeje. Spolu s Lollipopem nabízí novinka také rychlý náhled ze zamknutého displeje. Stačí prstem sjet zhruba od poloviny směrem dolů a vytáhne se malé okénko, které nabídne pohled na čas, datum a nejnovější notifikace. Zajímavé a šikovné. K odemknutí stále můžete použití Knock kód, odemknutí obličejem však bohužel chybí.

Závěr

Jak to tak vypadá, LG udělalo ze zajímavého konceptu a svým způsobem rarity špičkový přístroj, který směle může konkurovat nejvybavenějším smartphonům současnosti. Ne, že by LG G Flex první generace toto tvrzení nenaplňoval, tehdy ale příchod novinky doprovázely různé dětské nemoci, které novinka napravila a celkově zlepšila vše, co bylo předchozímu Flexu vytýkáno. My novinku hodnotíme jednoznačně pozitivně, kamenem úrazu by tedy mohla být hlavně cena, která se pohybuje okolo 17 000 Kč. LG tuto cenu nastavilo jako předprodejní, jak to tak ale vypadá, zůstane zachována i nadále. Původní Flex se v současné době vyprodává za 9 000 Kč a to je opravdu zajímavá nabídka. Nedá se říci, že by novinka stála za připlacení zhruba 8 000 Kč, na druhou stranu je ale investice do Flexu 2 investicí do budoucna. Procesor bude výkonný ještě dlouhou dobu, stejně jako další aspekty výbavy jen tak nezestárnou. Konečné rozhodnutí je samozřejmě na vás, my však nákup LG G Flex 2 rozhodně nikomu rozmlouvat nebudeme, jedná se totiž o špičku, která je navíc svým způsobem jedinečná.

Technické parametry LG G Flex

Kompletní specifikace
Konstrukce160,5 × 81,6 × 7,9 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejPOLED, 6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,26 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostúnor 2014, 19 900 Kč

Technické parametry LG G Flex 2

Kompletní specifikace
Konstrukce149,1 × 75,3 × 7,1 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejPOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 810 MSM8994, CPU: 4×2 GHz + 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 430
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ1 2015, 19 900 Kč
Diskuze ke článku
Tom
Nadprůměrný výkon? No nevím,při aktualizaci nějaké aplikace systém laguje jak blázen...
To bych od top telefonu nečekal,moje stará Lumie 920 se nespomalila nikdy.
na LG G2 se spouštějí hry dokonce rychleji :(
Lukáš
Spíš jsem zvědav na LG G4, ale G2 flex je velmi povedený stroj!
Michal
Bude recenze LG spirit ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze