Nedostatek komponent už ovlivňuje i telefony. Trh poroste pomaleji

Nedostatek komponent už ovlivňuje i telefony. Trh poroste pomaleji
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Během roku 2021 se očekávají dodávky telefonů ve výši 1,41 miliard kusů
  • Růst má klesnout z očekávaných 9 % na 6 %
  • Nedostatkem komponent je nejméně dotčen Apple

Agentura Counterpoint zveřejnila novou zprávu, ve které upravuje svou původní prognózu dodávek chytrých telefonů pro rok 2021. Trh dle aktuálních odhadů poroste pouze o 6 % a dodávky dosáhnou na 1,4 miliard kusů. Původně přitom Counterpoint odhadoval 9% růst a dodávky ve výši 1,45 miliard kusů.

Counterpoint Research
Dodávky chytrých telefonů od roku 2018, v případě roku 2021 jde o předpokládaný odhad

Takřka všichni výrobci byli plně připraveni oživit své prodeje po slabším roce 2020, který negativně ovlivnila pandemie COVID-19. Objednávky proto dosahovaly maxima. V průběhu roku 2021 však přišlo tvrdé vystřízlivění. Během 2. čtvrtletí 2021 totiž někteří výrobci hlásí, že obdrželi pouze 80 % nasmlouvaných objednávek komponent a situace se nadále zhoršuje. Ve třetím kvartále už objem dodávek klesl dokonce jen na 70 %.

S nedostatkem komponent se sice trh potýkal už v loňském roce, avšak většina výrobců byla dobře zásobena a dokázala výpadky pokrýt z vlastních zásob. Ty však se však po roce výrazně ztenčily a navzdory tomu, že výroba klíčových polovodičů údajně probíhá v maximální možné míře, poptávka převyšuje nabídku. Tom Kang, ředitel výzkumu Counterpoint Research, uvedl: „Zdá se, že nedostatek polovodičů ovlivňuje všechny výrobce, ať už jde o Samsung, Oppo či Xiaomi, a proto jsme své prognózy museli snížit. Nejlépe si s aktuální situací zatím poradil Apple, který působí jako nejméně zasažený.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze