Prodeje chytrých telefonů padají. Klesá kompletní pětice největších výrobců

1
Prodeje chytrých telefonů padají. Klesá kompletní pětice největších výrobců
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Celkově padá segment chytrých telefonů meziročně o 8 %
  • Růst zaznamenaly pouze značky Honor, Huawei a třeba Infinix

Nejnovější zpráva agentury Counterpoint Research odhaluje prodeje chytrých telefonů ve 3. čtvrtletní letošního roku. Zatímco ve srovnání se 2. čtvrtletí došlo k mírnému nárůstu o 2 %, údajně způsobeným zahájením prodeje řady iPhone 15, meziročně byl zaznamenán 8% pokles.

Prodeje chytrých telefonů

Společným jmenovatelem největších světových výrobců je neúspěch, alespoň co se týče prodejů. Vládci v podobě Samsungu klesly prodeje o 13 %. Přesto drží 20% tržní podíl, což je téměř neměnný tržní podíl Samsungu v posledních několika letech. Druhá příčka patří dle očekávání Applu, avšak i ten zažívá 9% propad. Bronz nadále drží Xiaomi, byť klesající o 15 % a třímající 12% tržní podíl. První pětku pak uzavírají čínští výrobci Oppo a Vivo, a to s 10%, respektive 14% meziročním poklesem. Další výrobci pak již mají tržní podíl výrazněji pod 10 %.

Jedinými většími výrobci, kterým se dařilo meziročně růst, jsou Huawei, kterému pomohla povedená a na domácím trhu oblíbená řada Mate 60, Honor, který zaznamenal úspěchy v USA, a rovněž Infinix. Pro někoho možná méně známá značka již nějaký ten měsíc působí aktivně i na českém trhu a snaží se především ve střední třídě nabízet modely se zajímavou výbavou a často i prvky výbavy, které konkurence nemusí mít.

Diskuze ke článku
Petr Paulika
Petr Paulika
Jste jednoduše drazí. Ne, jste předražení. Žádné inovace, nic, co by mě donutilo vyměnit 3 roky starý mobil za nový. Zvyšováním syntetického výkonu procesorů mě ke koupi nedonutíte.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze