Koncesionářské poplatky vzrostou a dotknou se i mobilů. Kolik si připlatíme?

3
Koncesionářské poplatky vzrostou a dotknou se i mobilů. Kolik si připlatíme?
Fotografie: Pixabay
  • Zvýšení cen by přišlo po více než 15 letech
  • Prozatím se jedná o návrh
  • V platnost by mohl vejít až od ledna 2025

Ministr kultury Martin Baxa dnes na tiskové konferenci po jednání Poslanecké sněmovny uvedl, že v rámci takzvané velké mediální novely, na které se shodli zástupci vládní koalice, by mělo od ledna roku 2025 dojít k nárůstu koncesionářských poplatků za veřejnoprávní televizi a rozhlas. Informuje o tom ČTK. Vládní návrh počítá s částkou 160 Kč za televizi, což představuje 25Kč nárůst, a 55 Kč za rozhlas, což je 10Kč nárůst.

Možné zvýšení poplatků nemá být jedinou změnou. Nově se má poplatek hradit za jakékoliv zařízení, které je teoreticky schopné přijímat televizní a rozhlasové vysílání. Půjde tedy i o počítač, notebook, tablet či mobilní telefon. V této souvislosti je však důležité zmínit, že hospodaření České televize i Českého rozhlasu bude moci nově kontrolovat Nejvyšší kontrolní úřad.

Pokud by návrh vstoupil v platnost, vzrostou příjmy České televize o 1,4 miliardy korun po odečtení příjmu z končící výjimky platby DPH. Pakliže to srovnáme s letošními příjmy 5,4 miliard korun, šlo by o 7,1 miliard korun za rok 2025. U Českého rozhlasu se navýšení přijmu odhaduje na 600 miliónů korun, a to ze stávajících 2 miliard korun.

Ministr kultury dodal, že v koalici panuje shoda na tom, aby financování veřejnoprávních médií nebylo závislé na státním rozpočtu. Nutné je také dodat, že navýšení koncesionářských poplatků se velmi dlouho neprovádělo. V případě těch televizních došlo k poslednímu navýšení před 15 lety. U rozhlasového vysílání se poplatek nezměnil již dlouhých 18 let. Reálné hodnoty poplatků jsou tak po dlouhých letech zhruba poloviční.

Diskuze ke článku
mafie more
mafie more
Si dělají prdel ne?na ten odpad co ČT vysílá chtějí 25 Kč navíc 😂
mafie more
mafie more
Stačí co vidím takový Sr... Na to fakt tv program nepotřebují 🤣

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze