Chytrý telefon už má většina lidí na Zemi. Skoro všichni i k přístupu na internet

2
Chytrý telefon už má většina lidí na Zemi. Skoro všichni i k přístupu na internet
Fotografie: Council for Civil Liberties
  • Chytrý telefon vlastní 4,3 miliardy lidí na Zemi
  • Pokrytí mobilním internetem dosahuje 95 % světové populace

Asociace GSM v nově zveřejněné zprávě odhalila, že 4,3 miliardy lidí na planetě Zemi používají chytré mobilní telefony. Aktuálně to tak představuje většinu, zhruba 55 % všech obyvatel. Většina z nich navíc prostřednictvím smartphonu přistupuje k internetu. Konkrétně jde o 4 miliardy lidí, z celkového počtu 4,6 miliard lidí, kteří se k internetu připojí z mobilního telefonu, tedy nejen ze smartphonů.

Mobilní internet aktivně používá 57 % světové populace, přičemž ve srovnání s rokem 2021 jde o nárůst o 2 procentní body. Tempo růstu se však neustále zpomaluje. Přístup k mobilnímu internetu má přitom takřka každý. Pokrytí činí 95 % světové populace, přitom místa bez pokrytí zahrnují jen hrstku venkovských či řídce obydlených oblastí. Zpráva dále odhalila, že se značně liší technologie pro přístup k mobilnímu internetu. Zatímco 69 % uživatelů mobilního internetu v Severní Americe, východní Asii či Pacifiku používá 4G, v subsaharské Africe jde o 3G. Mimochodem 3G už například v České republice bylo zcela vypnuto.

Prostor k růstu využívání mobilního internetu rozhodně je. Existuje totiž spousta potencionálních uživatelů, kteří žijí v místě s pokrytím, ale například ještě nemají mobilní telefon. Asociace GSM zmiňuje, že 23 % lidí ve věku nad 18 let stále nepoužívá mobilní internet.

Diskuze ke článku
Janek Fanek
Janek Fanek
Naposledy upraveno: 13. 10. 2023 16:58
Možná by asociace GSM mohla zveřejnit, kolik občanů si může mobilní internet dovolit, kolik uživatelů je schopno plně využít smartfone a jeho funkce, a kolik musí používat smartfone, protože nic jiného k dispozici není. Denně se přesvědčuji o tom, že mnozí mají značně problémy s ovládáním, využitím, odblokováním a pod. Další nemají na plný provoz mobilních služeb a hlavní jejich zájem je, sehnat co nejlevnější službu. Budoucnost by mohla být v jednoduchosti a přiměřené ceně služeb, pak to bude o něčem jiném.
Jab
Jab
U nás máme africké služby za švýcarské ceny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze