Přes 10 miliónů uživatelů si stáhlo falešnou aplikaci pro aktualizaci Samsungů

14
Přes 10 miliónů uživatelů si stáhlo falešnou aplikaci pro aktualizaci Samsungů
Fotografie: pixabay.com
  • Namísto aktualizace byly zobrazovány jen reklamy
  • Dochází též k pokusům získat číslo platební karty

V poslední době neuplyne měsíc, aby v něm nebyla odhalena nějaká škodlivá aplikace a bohužel se nejedná o o žádné ojedinělé incidenty. Je to důkaz toho, že správci pracují pečlivě na jejich odhalování, nebo má největší obchod s aplikacemi pro Android vážný problém?

Jako poslední jsou v ohrožení majitelé Samsungů, kterým už se nechtělo čekat na aktualizaci operačního systému oficiálním způsobem a uvěřili tomu, že to pro ně nějaká aplikace může udělat rychleji. Updates for Samsung však nic takového neudělá a podle auditu bezpečnostní firmy CSOS Security Group vás přesměruje na stránku plnou reklam – zatímco zde předstírá stahování, autorům plynou zisky za zobrazování komerčního obsahu. Navíc zde najdete nabídky na placenou „prémiovou aktualizaci“. Ta nejenom nic nedělá, ale může potencionálně sloužit k zneužití čísla vaší platební karty.

Samsung

V podobných případech je nejsmutnější fakt, že Google nijak nepospíchá s odstraněním zjevně závadné aplikace. I když jej nálezce vady upozornil v předstihu, aplikace je v obchodě Google Play v době psaní článku stále ke stažení.

Diskuze ke článku
Petr
Nainstalováno. Díky Za tip.
Ondra
Jako to, že nějaká aplikace dělá v mobilu bordel a Google to ví a nic nedělá, to je pro mě nepochopitelný
Absolut NoFak
A kdo za to může? Někdo, kdo chrlí mobily po desítkách modelů a pak zcela otevřeně kašle na nějaké aktualizování. Jeho marketingové oddělení ale jede neustálou masáž, že lagování je jenom dočasný problém, který odstraní příští update, který ale nejde a nejde. To lagování je fakt peklo, lidi jsou úplně zoufalí a pak skočí na lep i takovýmto podvodům bohužel.
Borsuk
No vubec nejsmutnejsi je na tom to, za ta aplikace tam visi uz nejaky patek a jsou tam i taci kteri tomu dali pet hvezdicek, nepochopitelne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze