Muzeem Grévin v Praze vás provede aplikace, využívá 100 iBeaconů

1

Pražské muzeum voskových figurín v Praze vydalo vlastní mobilní aplikaci, která vás interaktivně provede celým muzeem a přinese i různé bonusy. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby nevyužívala více než 100 Bluetooth iBeaconů rozmístěných u figurín. Jedná se o první takto velké použití iBeaconů v Česku.

Grévin Praha

Aplikace Grévin Praha využívá technologie iBeacon, díky které voskové osobnosti ožívají, vypráví své příběhy a odhalují svá tajemství. Na cestě muzejními světy provede návštěvníky s novou aplikací virtuální průvodce Bertie, maskot muzea, kterého pro pražský Grévin namluvil herec a hudebník Jan Maxián. Umělec je i kmotrem samotné aplikace.

Formou zajímavostí, fotografií i videí přináší hostům podrobnosti nejen o životních příbězích osobností, ale popisuje také detaily z české historie a další pikantnosti. Pro ty, kdo mají rádi výzvy, jsou v aplikaci připraveny hádanky a hry k řešení. Odměnou jim budou mince, za které si se slevou mohou udělat radost v muzejním obchodě. Aplikace je propojena s fotoaparátem v mobilním zařízení, takže uživatel pořídí jednoduše originální selfie s oblíbenou celebritou, aniž by musel přecházet na funkci fotoaparátu.

iBeacony v masivní akci

Tím nejzajímavějším na celé aplikaci je však masivní využití technologie iBeacon. Ta umožňuje mikrolokaci na základě vzdálenosti mobilu nebo tabletu od jednotlivých iBeacon majáků s technologií Bluetooth 4.0 LE. Jde o první aplikaci v ČR využívající technologii iBeacon v zábavním průmyslu. Telefon vyhodnotí, který maják je nejblíže a na základě toho zobrazí na displeji informace o dané figuríně nebo jiný obsah.

Podoba aplikace Grévin Praha

V celém muzeu je instalováno více než 100 majáků, konkrétně od společnosti Estimote, každý s cenou zhruba 500 Kč. Množství představovalo největší problém při spouštění řešení. Některé majáky jsou totiž velmi blízko u sebe a jejich signál ze všesměrových antén také snadno prochází i sádrokartonovými zdmi, kterými jsou jednotlivé místnosti oddělené. Dosah signálu je přitom kolem 70 metrů. Vývojáři tak museli připravit softwarové i hardwarové stínění, které zabezpečuje, že se vždy zobrazí obsah na základě nejbližšího iBeaconu. Došlo tak k rozdělení majáků na místnosti a blacklistování všech iBeaconů mimo aktivní místnost. Vývojáři také museli přijít se stínícími tělesy kolem iBeaconů tak, aby se signál šířil pouze do určitého směru.

iBeacon od Estimote

Množství majáků zároveň představuje výzvu při ladění pro jednotlivá zařízení. Každý mobilní telefon i tablet má totiž jinak citlivou Bluetooth anténu a čip a například u iPhonu a iPadu bylo nutno ladit zvlášť pro každé zařízení. Podporován je iOS 8 a novější na iPhonu 5 a novějším, případně pak iPad Air a iPad Air 2. U Androidu je samozřejmě vývoj ještě složitější a zatím je aplikace odladěna pouze na Samsungu Galaxy S6 edge a S7. Další zařízení však budou přibývat, z Google Play je ale aplikace volně ke stažení pro všechna zařízení s Androidem 4.4 KitKat a novějším.

Vývoj aplikace trval zhruba rok. Grévin spouští aplikaci jako první ve svém pražském muzeu a pokud se osvědčí, použije koncept i v dalších svých muzeích po celém světě.

Stáhnout Grévin Praha

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)