Bluetooth 6.0 představeno, může usnadnit hledání ztracené elektroniky

Bluetooth 6.0 představeno, může usnadnit hledání ztracené elektroniky
Fotografie: Đức Trịnh, unsplash.com
  • Významnou novinkou je funkce Channel Sounding umožňující určit vzdálenost mezi dvěma zařízeními s přesností na centimetry
  • Bluetooth 6.0 ale také zvyšuje bezpečnost pomocí ochrany proti útokům známým jako MITM (man-in-the-middle)

Konsorcium Bluetooth SIG (Special Interest Group) představilo novou verzi technologie Blutetooth – tentokrát už s označením 6.0. Obsahuje novou funkci přesného sledování, která by mohla zlepšit výkony technologií hledání ztracených předmětů od společností, jako je například Apple, Google či Tile.

Pamětníci si možná vzpomenou, že konsorcium Bluetooth SIG (Special Interest Group) představilo první verzi, tedy Bluetooth 1.0, v roce 1999, přičemž, jak dodává The Verge, poslední významnější aktualizace protokolu proběhla před 8 lety, když konsorcium uvedlo Bluetooth 5.0, jež významně zvýšilo dosah i datovou kapacitu.


Velkou novinkou Bluetooth 6.0 je funkce Channel Sounding, která podle organizace Bluetooth SIG dokáže určit vzdálenost mezi dvěma zařízeními s přesností na centimetry, k čemuž využívá technologii fázového měření vzdálenosti, jež vysílá rádiové signály mezi dvěma zařízeními (například iPhonem a lokátorem AirTag) na různých frekvencích, což právě umožní přesně vypočítat vzdálenost mezi nimi.

Není to však jediná zajímavost funkce Channel Sounding. Vylepší totiž i bezpečí přenosu dat, například v souvislosti s odemykáním auta či hotelového pokoje pomocí digitálního klíče. Tím chce Bluetooth SIG zamezit útokům známým jako MITM (man-in-the-middle), o nichž jsme vás již v minulosti informovali. Channel Sounding má ale i další využití – například má vylepšit uživatelský komfort při používání bezdrátového příslušenství, jako jsou myši, klávesnice či ovladače tím, že se budou automaticky přepínat mezi aktivním/neaktivním režimem na základě vzdálenosti od smartphonu, tabletu nebo notebooku. Zapomenout nesmíme ale ani na technologii ISOAL (Isochronous Adaptation Layer), jejímž cílem je minimalizovat latenci přenosů a ještě zvýšit jejich stabilitu.

Bluetooth 6.0 se v prvních zařízeních pravděpodobně objeví v následujících měsících. Co na vylepšení říkáte? Podělte se s námi o vaše názory v diskuzi.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze