Motorola RAZR v redakci: první pohled na žiletku s Androidem (1.část)

Nová Motorola RAZR - nástupce legendární žiletkové série. Jak ji jenom charakterizovat? Dle výrobce ale i promo videí triumfuje obřím výkonem, mimořádnou pevností, unikátním zpracováním a skvělými multimédii? Co je pravda? V čem se ji daří a v čem naopak pokulhává? To si postupně rozkryjeme v našich několika podrobných článcích.

Motorola RAZR – oficiální fotografie

Technické parametry Motorola RAZR

Konstrukce130,7 × 68,9 × 7,1 mm, 127 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejSuper AMOLED, 4,3" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 624 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetTexas Instruments OMAP4430, CPU: 2×1,2 GHz
PaměťRAM: 1,02 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 780 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostlistopad 2011, ?

Prodejní balení je velmi skromné, výrobce opomenul přidat HDMI kabel či pouzdro

Tento článek bude trochu vybočovat ze zaběhlého formátu našich recenzí. Za pochodu budu popisovat telefon a jeho jednotlivé kategorie včetně práce s ním. Na závěr se můžete těšit na klasickou shrnující recenzi. Chybět nebudou ani videopohledy.

Startujeme: první rozbalení a seznámení se s telefonem

Prodejní krabice vůbec nenaznačuje, že by se v jejich útrobách nacházelo poměrně velké zařízení. Samotné prodejní balení je malé. Co vnitřek? Výrobce nepřekvapil, žádné speciální příslušenství se nekoná. Co zákazník nalezne? Mobilní telefon, datový kabel, nabíječku se zdířkou pro připojení datového kabelu, pecková sluchátka a několik prospektů v různých jazykových mutacích. Pouzdro, náhradní folii nebo HDMI kabel bychom hledali jen stěží.

Na dotykovém displeji se nachází folie s ilustračními obrázky, které ukazují jak vložit paměťovou kartu, micro SIM kartu a popisek jednotlivých kláves, konektorů i čidel.

RAZR patří mezi malé zařízení, to vše ale kompenzuje prvotřídní zpracování a ušlechtilé kovy

Zadní strana je také chráněna folii s IMEI kódem a ostatními informacemi o výrobě telefonu. Telefon je lokalizován do anglického jazyka. Český ani slovenský jazyk nelze zvolit. RAZR není určený pro Českou republiku. I když se jedná o oficiální distribuci, na krabici každý majitel nalezne označení "telefon komorkowy". Telefon je určený pro CEE region a všechny dodávky směřují na polský trh, odkud jsou dále distribuovány do České, Slovenské republiky a dalších zemí.

První uchopení telefonu signalizuje jen ty nejlepší dojmy. Zaujme především váhou 127 gramů a opravdu úctyhodně malou "tlouštkou" 7,1 milimetrů. Dojem kazí pouze vrchní brada (zde je telefon tlustý 10 milimetrů, což je stejně mnohem méně než většina zařízení na trhu), jinak je hodnota 7,1 mm neskutečná. Co do výšky a šířky je to ale "macek". Asi neznám žádné jiné zařízení s 4,3 palcovým displejem, které by mělo takové proporce. Jak bych popsal RAZR a jeho materiály? Kov, zase kov, sklo, kevlar a nakonec zanedbatelný podíl pryžového materiálu. Design RAZRu se opravdu nezapře a je vidět, že výrobce pokračuje a navazuje na stejný koncept "žiletky". Z tradičních sloganů o pevnosti, kvalitě materiálů a tenkém provedení se neslevilo ani o píď. Zkouším kroucení, promačkávání a další fyzické ataky. Prohrávám – RAZR odolává. Nic nevrže, vše je skálopevné. Lépe zpracován být opravdu nemůže.

Na levé straně se nachází plastová krytka, která ukrývá slot jak pro Micro SIM kartu, tak i paměťovou kartu. Na svém místě drží dobře, bez vůle. Výměna paměťové karty je okamžitá, bez nutnosti vypínat telefon.

Máme pro vás menší ochutnávku z 8Mpx fotoaparátu. Jak hodnotíte kvalitu?

Motorola RAZR – konstrukce

Dílenské zpracování a konstrukce: Je to RAZR či nikoliv?

Co materiály? Nemohu se na ně křivě podívat, natož říct byť jedině špatné slovo. Přední část je pokrytá ochranným minerálním sklem Corning Gorilla Glass. Zaručuje obranu vůči škrábancům, mechanickým poškozením nebo nešetrnému používání. A to je jediná ochrana dotykového displeje? Není, ještě máme jednu pojistku v podobě kovového rámu, který je vyvýšen nad úroveň displeje. Měl by tak zamezit poškrábání displeje, při jeho položení na rovný povrch. V horní části telefonu je nenápadná a maskovaná dioda, která je ve standby režimu. Aktivuje se pouze v situacích, kdy je potřeba - čili nabíjení (bílá dioda a její poblikávání) přijatá zpráva (zelené poblikávání) či jiná událost.

Vedle ní je na stříbrném podnose označení amerického výrobce Motorola. Pak už nechybí jenom HIC, tedy skupina senzorů, které se podílejí na regulaci jasu displeje podle okolního osvětlení. Pak je tu proximity senzor a nakonec 1,3 Mpx kamera pro videohovory. Dokonce s ní můžeme fotit nebo pořizovat videosekvence v rozlišení 720p.

Na spodní straně zde máme čtyřčlennou skupinu senzorových kláves. Jsou bíle podsvícené, ale jen v určitém režimu. Za denního světla nebo dostatečného osvětlení se ukrývají před světem. Naplno o sobě dávají vědět až v noci, kdy jsou bíle posdvíceny. Práce s nimi je doprovázena silnější vibrační odezvou, intenzitu zpětné vazby nelze korigovat. Můžeme ji jenom aktivovat či deaktivovat. Mezi první a druhou senzorovou klávesou je mikrofon pro hlasové hovory.

Boky telefonu jsou lemovány rovněž kovovým krytem, neprohýbá se, nekroutí se, ani nevykazuje žádnou jinou slabost. Jako hraniční čára mezi kovovým předním a zadním krytem je tenký pruh evokující pryž či jiný plast. Tento pruh obepíná telefon po celé jeho ploše. Levý bok má záslepku vyvedenou ve stejné barvě jakou má kovový kryt. Pod ní jsou dva sloty na microSIM kartu a na paměťovou kartu, která jde vyměnit rychle, bez nutnosti vypínat telefon. Záslepka má jedno tajemství, ukrývá IMEI číslo. Vhodnější místo pro IMEI číslo výrobce nemohl zvolit. Snad bude mít záslepka dlouhého žití.

Záslepka na levé straně ukrývá slot na paměťovou kartu MicroSDHC a SIM kartu

Přejdeme spodní bok, který je uštědřen jakéhokoliv konektoru nebo klávesy a zamíříme na pravý bok. Zde je kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti a stříbrná kovová klávesa pro uzamknutí a vypnutí telefonu. Na horním boku se výrobce vyřádil, soustředil jsem všechny konektory z celého telefonu .Takže prvně si můžeme podat ruce s hudebním 3,5 mm konektorem jack pro připojení vlastních sluchátek. Dalším pánem na holení je microHDMI konektor, v balení se bohužel nenachází patřičný kabel. A nakonec tu máme microUSB konektor verze 2.0, ten slouží k nabíjení i datové komunikaci s PC. Vrchní brada, kde jsou ukryté konektory má nejmenší podíl kovů vůči zbytku telefonu. Jeho převážnou části jsou ony pryžové materiály.

Zadní strana začíná horní vyvýšenou bradou s kovovou stříbrnou obrubou. V jejím podnájmu je optika fotoaparátu, která zvládne pořizovat snímky v 8 Mpx rozlišení nebo nahrává videa ve Full HD rozlišení. Vedle ní je přisvětlovací LED dioda. Zaostřovací asistenční dioda byla vynechána. Nechybí samozřejmě reproduktor.

Zbytek zadní strany je pokryt kevlarem. Zaručuje mimořádnou pevnost a odolnost. Výrobce také tvrdí, že celé zařízení je voděodolné, přinejmenším by mělo snést kratší styk s vodou. Spodní strana, do které zasahuje kovový kryt, pak obsahuje druhý mikrofon, který vypomůže eliminovat zvuky při nahrávání videa.

Nechybí tradiční logo výrobce

A na co se můžete těšit v dalším článku? Zaměříme na dotykový displej, jeho zobrazení a dále pak na uživatelské prostředí. Pokud se budete chtít na něco zeptat, učiňte tak v diskuzi pod článkem. Odpovědi na vaše dotazy pak rádi zaneseme i do našich článků. Máme se na něco konkrétně zaměřit? Co máme vyzkoušet?

Diskuze ke článku
Grul
Telefon je moc velký, nemá češtinu, a ten Android taky nic moc, takže žádná výhra : )
Radek R
Dobrý den,
telefon je větší, zatím bez CZ snad do příchodu ISC 4.0. Android bez problémů. Vše je věcí názoru. Jak popisujete v článku - dílensky bez závad. Vše je precizní a jen ty nejlepší materiály.
Pokud mohu dát podnět? Zaměřte se na wifi a jeho sílu signálu. O proti Milestone, Defy je výrazně slabší. To je jediná momentální bolístka mého kusu, snad softwarová po týdnu používání.
Díky za recenzi.
Radim
Telefon je pěkný, pro mě velký, ale i tak pěkný a jde vidět, že ne všichni výrobci potřebují parazitovat na osvědčeném designu jiného výrobce. Sony a Motorola jsou jediní, kdo umí dělat telefony s Androidem.
David B.
No nevím jak vydrží ponor s těmi nekrytými konektory... A nepřibalené HDMI mě také odradí si ho koupit. Škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze