Motorola RAZR v redakci: jak si vede 8 Mpx fotoaparát?

7

Po nechtěné delší odmlce vám přinášíme další díl, ve kterém Vám poodkryjeme fotografické schopnosti Motoroly RAZR. Jak si vede 8Mpx fotoaparát? Má za sebou pouze velká čísla nebo dokáže oslovit i svoji kvalitou? Co Full HD videa? Co nás zklamalo ale i potěšilo? To vše si zodpovíme v našem článku.

První část našeho dílu, byla ve znamení představení Motoroly RAZR. Zaměřili jsme se na konstrukci, použité materiály i dílenské zpracování. Několik kusů však bohužel poté muselo pro různé vady putovat do servisu a pokračovat tak můžeme až nyní. Ve druhé části našeho blogu se zaměříme na schopnosti fotoaparátu a videokamery.

Motorola RAZR – oficiální fotografie
Tip: Motorola RAZR v redakci: první pohled na žiletku s Androidem (1.část)

Fotoaparát – parametry

Fotoaparát Motoroly RAZR nabídne rozlišení 8 Mpx, optika se vyznačuje clonovým číslem f/2,4. Nechybí automatické zaostřování. Prostředí fotoaparátu je velmi jednoduché, můžeme přepínat mezi zadním hlavním fotoaparátem a předním fotoaparátem o rozlišení 1,2 MPx. Ten primárně slouží pro videohovory. Focení ve zhoršených světelných podmínkách usnadní přisvětlovací LED dioda. Mechanická spoušť fotoaparátu bohužel chybí.

Motorola RAZR – živé snímky

Prostředí fotoaparátu

Nyní se vrátím zpět k prostředí fotoaparátu. Všechny možnosti nastavení jsou skryty ve vysunovací roletě. Ta nabízí například možnost změny rozlišení: buď 8 Mpx ve formátu 4:3, nebo 6 Mpx v širokoúhlém formátu 16:9. Výsledným snímkům můžeme přiřadit GPS souřadnice. Dále máme možnost aktivovat stabilizaci obrazu. Nakonec, koho by iritoval zvuk spouště fotoaparátu, může jej snadno deaktivovat.

Další kapitolou jsou efekty (sépie, černobílý, negativ a další). Ve scénách nechybí následující profily: portrét, sport, makro režim, krajina, západ sunce nebo noční portrét. V módech pak čeká panoramatický režim, který za uživatele odvede veškerou práci, samospoušť a multi-shot režim. Nakonec můžeme manuálně upravit expozici o 0,1 stupně (v rozsahu -2 až 2). Poslední volba skýtá blesk (automatický, stále zapnutý nebo vypnutý).

Nyní přejdeme z teorie do praxe. Pořizování snímků je svěřeno softwarové spoušti, předtím ale můžeme kdekoliv na ploše hledáčku zaostřit dotykem a následně vyhotovit snímek za pomocí spouště. Zaostření snímku je poměrně svižné, na schopnosti Xperií ale markantně ztrácí právě v otázce rychlosti zaostření a následného pořízení snímku.

Fotoaparát – obrazová kvalita

Jak si vedou samotné snímky z RAZRu? Jejich kvalitu bych zhodnotil slovy "náladové a vyrovnané". Proč toto neobvyklé zhodnocení? Za optimálních světelných podmínek se dočkáme dobré obrazové kvality. Snímky nepostrádají ostrost, ale! Takřka žádný snímek není ostrý po celé ploše. To není nic neobvyklého. Často jsou ale ve fotografiích oblasti, kde se střídají ostrá a neostrá místa. Fotografie jsou jako by směsicí ostrosti a neostrosti. Ve zhoršených světelných podmínkách kvalita snímků radikálně klesá a nastupuje enormní množství šumu a ostrost se vytrácí. Kde RAZR odvádí poctivou práci jsou makro snímky. Zaostřovací vzdálenost je již od méně jak 10 cm a ostrost je výborná. Až bych řekl, že snímky pořízené z bližší vzdálenosti jsou ostřejší, než je tomu u běžné scény, což je poměrně častý jev u fotomobilů.

Porovnání fotomobilů LG Optimus 2X vs. Motorola RAZR

Videokamera

Nyní druhá kategorie, kterou je pořizování videí. Fotoaparát pořizuje videoklipy ve Full HD 1920 × 1080 bodů. Snímkovací frekvence činí 29 snímků za vteřinu. Datová stopa je slabší, kolem 15,5 Mb/s. Zvuková stopa je stereofonní s frekvencí 44 KHz a kvalitou 131 kb/s. Během pořizování videí nechybí průběžné kontinuální zaostřování. Raritou je možnost zvolení zvukové stopy, která se přizpůsobí podmínkám, kde nahráváme. Pro příklad uvedu například režim stopy stereo, větrná redukce, koncert, vyvážený zvuk či zvuková stopa z předního mikrofónu. Můžeme také aktivovat svítilnu, která bude nepřetržitě svítit.

Motorola RAZR (testovací video) – 1080p, exteriér

Motorola RAZR (testovací video) – 1080p, exteriér

Motorola RAZR (testovací video) – 1080p, exteriér

Motorola RAZR (testovací video) – 1080p, exteriér

S testem našeho fotoaparátu jsme u konce. Jaký dojem na vás udělal fotoaparát v RAZRu? Co říkáte na jeho obrazové výsledky? Oslovilo vás Full HD video? Již co nevidět, můžete očekávat plnohodnotnou recenzi.

Diskuze ke článku
Carlos
Ty rozdíly mezi LG a Razr jsou na fotografiích opravdu markantní!!! Asi si počkám na Sony!!
Radek
Ahoj . Určitě nebudu sám , kterého by zajímalo jaké byly ty různé vady na testovaných kusech .
Pillowrecker
Mám RAZR, absolutně bez vad, baterie vydrží tolik co SGS II s 2000 mAh baterií. Ale takhle špatně nefotí, rozhodně. Má tedy horší snímky než SGS II a to hlavně v interiéru, ale taková hrůza ?! Určitě vadný fotoaparát. A že by O2X fotil o tolik lépe si nemyslím. Měl jsem ho, a díky sklíčku nad čočkou fotil jakoby v mlze. Po vylomení sklíčka se to zlepšílo, ale ani nahrání CM7 a ovladače foto, byly snímky /- stejné jako teď z mého RAZRu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze