Microsoft spustil předobjednávky HoloLens. V Číně a cena nepotěší

3
  • K dispozici je vývojářská i komerční edice
  • Cena příliš nepotěší

Čínský trh je pro prodejce hardwaru čím dál tím zajímavější, a tak není divu, že mnoho zařízení se zde začíná prodávat anebo se dostane na trh výrazně dříve než například v Evropě. To bude nejspíše i případ brýlí HoloLens pro rozšířenou realitu, které jsou zde k dispozici nejen k předobjednávkám, ale už poznaly i svoji cenu.

Ta zjevně nepotěší všechny, kteří si brýle plánovali pořídit jako „hračku“. Základní cena činí 23,5 tisíce čínských jüanů, tedy asi 83 tisíc korun, a to nepočítáme česká cla a daně. Navíc se jedná o vývojářskou edici, které chybí některé funkce – například šifrování, podpora VPN nebo přístup do firemních sítí. Plná cena pak činí 39 188 jüanů, tedy 140 tisíc korun. S daní a clem by se tato částka mohla šplhat až ke dvěma stům tisícům.

Informace o cenách při předprodejích je potřeba vždy brát s rezervou, nicméně tyto pochází od samotné pobočky Microsoftu. Je ale prakticky jisté, že HoloLens zcela minou spotřebitelský sektor a zamíří výhradně do toho firemního, ostatně to už bylo slibováno při jejich uvedení.

Microsoft HoloLens

Zdroje: microsoftstore.com