Google nejspíše pracuje na samostatném AR headsetu

Google nejspíše pracuje na samostatném AR headsetu
  • Google dle všeho chystá konkurenta pro HoloLens
  • Projekt má kodové označení Google A65 a mělo by se jednat o headset pro augmentovanou realitu
  • Headset k provozu nebude vyžadovat žádné další zařízení
  • O výkon se postará prozatím neznámý čipset od Qualcommu

Google je jedním z pionýrů augmentované (rozšířené) reality neboli AR. Zatím ale narozdíl od Microsoftu nenabízel žádný hardware spojený s tímto odvětvím. A vypadá to, že právě brýlím HoloLens od Microsoftu chce Google konkurovat a připravuje jejich rivala. Ten už je prý nějakou dobu ve vývoji a prozatím nese označení Google A65.

Pohánět by ho měl speciální čtyřjádrový procesor od Qualcommu s názvem QSC603, který bude podporovat rozlišení až 2 560 × 1 440 pixelů, záznam videa v 1080p (s 3D překryvy) a nebude chybět ani podpora OpenGL ES 3.2 a Vulkan. Zajímavá je pak spekulace, že brýle HoloLens se letošní rok dočkají nové a vylepšené verze, kterou by měl pohánět stejný procesor jako připravovaný headset od Googlu.

Projekt je stále ve fázi prototypu, ale Google by údajně neměl být na vývoj headsetu sám – měla by mu pomáhat tchajwanská společnost Quanta, která už například vyráběla Nexus 7. Je záhodno poznamenat, že v tuto chvíli je potřeba mít většinu AR headsetů připojenou k počítači, tento nešvar by ale měl odstranit právě zmiňovaný headset od Googlu, který k provozu nebude potřebovat žádné další zařízení.

Pokud zavzpomínáme na minulé roky, můžeme vzpomenout na Google Glass. Jednalo se možná až o moc ambiciózní projekt, který obsahoval i prvky AR – bohužel ale nakonec nedopadl moc dobře. Je ovšem dobře, že to Google neodradilo od tvorby zařízení podobného segmentu. Zatím ale nevíme ani přibližné datum, kdy by se AR headset z dílny Googlu mohl dostat na trh, takže nezbývá nic jiného než čekat.

Zdroj: gsmarena.com, cnet.com, theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze