Messenger WhatsApp zpřístupňuje funkci volání přes internet

20

Dlouhou dobu se o této možnosti spekulovalo, dlouhou dobu bylo volání skrze WhatsApp pouze pro vybrané uživatele. S nejnovější verzí však dostává aplikace WhatsApp novou a dlouhou dobu očekávanou funkci volání skrze internet. Prozatím však pouze pro uživatele Androidu a BlackBerry OS, ostatní platformy by se však měly aktualizace dočkat již brzy.

WhatsApp Messenger
WhatsApp je už tak trochu FaceApp

WhatsApp, jakožto internetový messenger, totálně ovládl všechny zprávy, které se šíří pomocí internetu. Počet uživatelů je zhruba 700 milionů a stále roste, denně se skrze něj odešle zhruba 30 miliard zpráv. A to už je pořádné číslo. Proč je zrovna WhatsApp tak úspěšný? Možná za to může jeho multiplatformnost (je dostupný jak pro uživatele operačního systému Android a iOS, tak i pro uživatele Windows Phone, Symbianu, Nokia S60 a BlackBerry), možná také jeho primitivní a účelné prostředí, které neotravuje žádnými zbytečnostmi. Svoji roli v tom může hrát také to, že WhatsApp vlastní Facebook, i když zde můžeme spekulovat, zda tato skutečnost větší procento uživatelů spíše neodradila.

Nepřehlédněte:

WhatsApp je zkrátka velmi oblíbenou záležitostí, a to napříč generacemi. Není tomu tak dávno, co WhatsApp umožnil textování skrze internetový prohlížeč, nově přibývá poměrně očekávaná funkce volání skrze internetové připojení. Aktuálně je volání dostupné pro uživatele aplikace WhatsApp na Androidu (verze 2.12.19) a také pro uživatele BlackBerry, kteří si mohou aktualizaci stáhnout skrze obchod BlackBerry Word. Uživatelé dalších platforem se však dočkají již brzy, plánována je podpora přinejmenším platforem iOS a Windows Phone. Nutno podotknout, že někteří uživatelé Androidu mohli na hovory v aplikaci WhastApp Messenger narazit už zhruba v polovině března, tehdy ale ale stále jednalo o beta provoz, kdy WhatsApp sám rozšiřoval aktualizaci mezi vybrané uživatele.

V souvislosti s novou funkcí doznalo změn také prostředí aplikace, které se nově rozděluje na 3 podkategorie: hovory, konverzace a kontakty. Pro nás nejdůležitější kategorií jsou tedy hovory, v této kartě přehledně vidíte všechny uskutečněné, příchozí a zmeškané hovory. Zároveň můžete z této karty přidat osobu, které chcete zatelefonovat. Hovor lze ale samozřejmě uskutečnit také přímo z okna chatu přes ikonu telefonu, která dříve pouze přesměrovala hovor na interní aplikaci Telefon a volání tak probíhalo skrze GSM sítě.

Volání v praxi

Hovory tedy nově probíhají skrze internet a z vlastních zkušeností můžeme potvrdit, že pro hovory je dostatečná i 3G síť, někteří uživatelé potvrzují funkčnost i v případě EDGE, což by byla velká výhoda oproti Viberu, který je na hovory skrze pomalejší připojení dosti háklivý. Hovory jsou samozřejmě zcela zdarma, platíte pouze za připojení k internetu, pokud nejste připojeni skrze Wi-Fi. Během hovoru jsou k dispozici možnosti jako ztišení mikrofonu, zapnutí hlasitého handsfree a vstup do chatu.

Volání skrze WhatsApp pro BlackBerry 10

Novou funkci by měli obdržet všichni uživatelé skrze aktualizaci aplikace, pokud vlastníte telefon s operačním systémem Android a aktualizace stále není dostupná, respektive stále nemůžete hovory uskutečnit, můžete stáhnout instalační .apk balíček a nainstalovat aktualizaci „ručně“.

Závěr

WhatsApp je jednoznačně nejvyužívanější internetový messenger, který si získal oblibu mnoha miliónů uživatelů. Funkce volání dlouhou dobu chyběla, Facebook si zřejmě chtěl být zcela jistý, že dokáže zajistit 100% podporu, proto vypuštění finální verze trvalo trochu déle. Za nás však můžeme říci, že se integrace nové funkce jednoznačně povedla a funguje dle očekávání, tedy bezproblémově.

Stáhnout WhatsApp Messenger

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Zdeněk Babický
Zdeněk Babický
Zkoušel jsem s několika lidmi, ale dosti často problém - já když volám, u mne telefon zvoní, ale na druhé straně nic, hovor jim vůbec nepřichází. Pak, po nějaké době, jim příjde zpráva přes whatsapp, že mají ode mne zmeškaný hovor..
daniel
Mě se to stalo taky. Ale co mě dost dostalo, že když zvednu hovor a zapnu hovor přes reproduktor a potom hovor ukončim. tak nechápu proč, ale mi najednou cokoliv hraje z reproduktoru na volání. Naštěstí to de vrátit, nevím jestli se to stává jenom mě, ale o tom zřejmě pochybuji. Zkuste to.
Jenda
Na BlackBerry mam tuhle verzi wa uz 2 tydny. Trosku opozdeny clanek.
Pavtoo

Pokud stáhnu app ze stránek whatsapp, bude se mi následně normálně aktualizovat přes obchod Play? Díky.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze