Yallo může být revolucí ve volání. Dorazí i do Česka

34

Zajímavý izraelský startup Yallo slibuje revoluci ve volání ze zahraničí i doma. Pomocí jednoduchého triku umožní přijímat hovory skrze Wi-Fi nebo datové přenosy operátora za zlomek ceny, kterou byste jinak zaplatili při běžném hovoru. Oproti jiným řešením vyniká Yallo hlavně svou jednoduchostí, snadným nastavením. A co je nejlepší? Brzy bude i v Česku.

Známe to všichni. Odjedete do zahraničí a rázem se začnete omezovat v používání telefonu. Pokud nemáte datový balíček, hledáte pořád Wi-Fi a vždy si dvakrát rozmyslíte, než přijmete nebo provedete hovor. Zatímco v zemích EU a evropského hospodářského společenství už jsou ceny relativně příznivé, obzvláště v letním období, kdy operátoři nasazují výhodnější ceny, stačí vyjet někam trochu dále a do minuty příchozího hovoru stále investujete desítky korun a roamingové poplatky jsou mimo Evropu velmi vysoké.

Yallo

Z celého světa za pakatel

Yallo se to snaží změnit. Jak to funguje? Stáhnete si aplikaci, registrujete se zadáním svého telefonního čísla a je to. Kdokoliv vám poté volá na vaše klasické mobilní telefonní číslo, bude přesměrován, aniž by to věděl, na Yallo. Telefon poté zazvoní, ukáže se vám jméno a číslo volajícího (a nejen to, k tomu se ale dostaneme později) a vy hovor přijmete, zvuk už ale „teče“ přes data, ať už přes Wi-Fi nebo přes datové přenosy operátora. Stejné to je i při odchozích hovorech.

Startup Yallo je jedním z více než sedmi set startupů, které v Izraeli každoročně vznikají díky unikátnímu prostředí podpory mnoha organizací, armádní službě a povaze a zapálení Izraelců. Také tento startup míří na globální trhy a službu spouští kromě Izraele i v USA a několika evropských zemích. Jak nám zakladatel prozradil, zanedlouho se dočkáme i v Česku.

Jak to funguje?

Celá služba funguje na bázi přesměrování čísla na jiné. Aplikace se tedy v podstatě postará o to, aby se aktivovalo přesměrování hovorů na jiné domácí číslo (v případě Česka tedy české), ze kterého se poté hovor přenáší jakožto VoIP. Pro přijetí hovoru přes Yallo tak musíte být připojeni k internetu stejně, jako u podobných služeb jako Viber nebo Skype. Je přitom jedno, jestli to je Wi-Fi nebo data mobilního operátora v případě, že máte zaplacen datový balíček.

Yallo používá velmi moderní hlasový kodek a služba by měla být velmi nenáročná jak na kvalitu, tak na rychlost připojení. Výhodou je malá datová náročnost, díky které můžete hovory provádět přes datové přenosy i v zahraničí, a to mnohem levněji oproti tomu, kdybyste hovor přijali jako hlasový přes roaming. To má být nejčastější použití aplikace, využít ji lze ale i v oblastech se špatným mobilním signálem, ale připojením na Wi-Fi, například v kancelářských budovách. Pokud hovor přes Yallo přijímáte, je nutnost uhradit přesměrovací poplatek dle ceníku vašeho operátora. Ten je ale výrazně nižší, než už zmiňované roamingové poplatky.

Výhodou je, že i když voláte přes Yallo někomu na klasické telefonní číslo, zobrazí se mu vaše telefonní číslo a volaný nijak nepozná, že mu voláte z aplikace. Yallo přináší i zajímavé vychytávky. Pokud volaný i volající používá Yallo, lze společně s hovorem poslat i poznámku, která se volanému při vyzvánění zobrazí. Hned tak víte, čeho se hovor týká a zda to je například něco, co nyní máte čas řešit.

Užitečnou funkcí je i automatické nahrávání hovorů, bez jakýchkoliv zvukových upozornění. To však může být pro druhou stranu nepříjemné. Dokonce si můžete nastavit prioritní čísla, která se vám dovolají vždy, Yallo totiž automaticky přeruší jiný probíhající hovor.

Do Yallo lze uploadovat a zálohovat i svoje kontakty, a co je nejlepší – aplikaci můžete požívat samozřejmě i na telefonu či tabletu bez SIM karty nebo s cizí SIMkou. Pokud tedy například ztratíte svůj telefon, můžete si jednoduše z jakéhokoliv udělat opět svůj vlastní, i když nemáte svou SIMku. Nebo pokud se vám třeba váš telefon vybije a vy očekáváte důležitý hovor? Nevadí, přihlašte se k Yallo na druhém telefonu a máte po starostech. Každý se vám dovolá stejně, jako na váš telefon, stačí být pouze na datech.

Dorazí také do Česka

Nejužitečnějším využitím zůstává ale bezesporu roaming. Své hovory můžete i na druhém konci planety za zlomek ceny vyřídit na Wi-Fi nebo v rámci zakoupeného balíčku, přitom druhá strana (ať už je to volající nebo volaný) nepozná, že je na vaší straně něco jinak a že je hovor prováděn přes internet, jednoduše vám zavolá na klasické telefonní číslo. Pokud máte oba Yallo, je vše zdarma stejně, jako u jiných VoIP služeb.

Start-up Yallo má velké plány a kromě Izraele a USA startuje také v Kanadě, Evropě, mimo jiné brzy také v Česku. Služba Go-Yallo pro přijímání hovorů od volajících mimo Yallo je zatím dostupná v USA, Velké Británii a Izraeli. Aplikace je dostupná pro Android, na systém iOS dorazí během několika týdnů.

Stáhnout Yallo

Google Play (zdarma)

Diskuze ke článku
Lukas “Kefalin” Tankovic
Lukas “Kefalin” Tankovic
A Slovensko?
Rado
To myslite vážne ze zadarmo alebo minimálny poplátok ? Tak skúste volať cez dota mobilného operátora v zahraničí !
Pedro
Bomba přes wifi.
thegrid
Ooo, to je revoluce, takže místo příchozích 3kč v EU za minutu budu platit 15kč za minimálně 1MB?
A co mimo EU? To se z toho fin. pos...u.
Revolucéééé.
Když už jsem na wifi, můžu normálně volat přes voip veřejné číslo viz odorik.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze