Messenger by měl brzy dostat zásadní novinku. Oceníte ji?

1
Messenger by měl brzy dostat zásadní novinku. Oceníte ji?
Fotografie: Facebook
  • Společnost Meta včera oznámila rozšíření testování
  • Nasazení E2EE (End-to-end encryption) znamená pro programátory Messengeru téměř kompletní přepsání celého kódu pro zasílání zpráv a volání

Společnost Meta testuje end-to-end šifrování v aplikaci Messenger již několik let, což v praxi znamená, že k této důležité bezpečnostní funkci měl přístup pouze omezený počet uživatelů. Důvodem, proč společnosti Meta trvá tak dlouho, než zavede end-to-end šifrování pro všechny uživatele služby Messenger, je, jak informuje phonearena.com, skutečnost, že přechod na protokol E2EE (End-to-end encryption) představuje pro programátory složitý a náročný rébus.


Od chvíle, kdy v roce 2019 Meta začala pracovat na E2EE, si vedoucí osoby stojící za Messengerem uvědomily, že budou muset od základu přepsat téměř celý kód pro zasílání zpráv a volání. Služby Messenger a Instagram DM totiž byly původně navrženy tak, aby fungovaly prostřednictvím serverů. V tomto ohledu fungují servery společnosti Meta jako brána mezi odesílatelem a příjemcem zprávy. V případě šifrování E2EE se však Messenger nemohl spoléhat na vlastní servery při zpracování a ověřování zpráv, a proto musel být celý systém přepracován tak, aby fungoval bez serverů společnosti Meta, které by mohly číst obsah zpráv, což je v rozporu s E2EE.

Společnost Meta také musela navrhnout nové způsoby, jak mohou uživatelé spravovat historii svých zpráv, včetně nastavení kódu PIN. Celkově tak Meta v Messengeru předělala více než 100 funkcí, informuje ve svém blogu.

Přestože Meta ještě není připravena na kompletní integraci E2EE, umožnila již některým uživatelům Messengeru zapojit se do testovacího programu. Společnost provozující sociální sítě Facebook a Instagram to oznámila včera: „Rozšířené testování, které zahajujeme, nám nakonec poskytne nejjasnější obraz o naší práci na implementaci E2EE. Budeme vás průběžně informovat o tom, jak budeme pokračovat v testování a vylepšování této služby.

Diskuze ke článku
Alois Jirasek
Alois Jirasek
To by me zajimalo, co vsechno museli prepsat ..... vzhledem k tomu, ze je naprosta utopie P2P komunikace, tak se povede stejne pres jejich servery. E2E sifrovani je samozrejme taky jen pozlatko, ktere sice muzou rikat, ale neznamena, ze nemuze aplikace proste klic poslat. Kazdopadne bych to videl asi jako .... void override SendMessage(string message) {base.SendMessage(encrypt(key,valut.key))} .... plus nejake gui pro generovani klice ..... teda, pokud to nejsou uplni diletanti a "neprogramovaly" jim to nejake opice .....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze