Mapy.cz mají nové panoramatické snímky. Vypadají úchvatně

1
Mapy.cz mají nové panoramatické snímky. Vypadají úchvatně
Fotografie: Seznam
  • Seznam.cz v těchto dnech vydává první část nových panoramatických dat pořízených v rámci uplynulého roku pokrývajících silniční sítě západní třetiny České republiky a 21 největších měst v rámci celé ČR
  • Snímky pro Seznam pořizuje a následně kompletně zpracovává holandská společnost Cyclomedia

V rámci první vlny uvolnění dat zveřejňuje Seznam.cz snímky bezmála 14 tisíc kilometrů pokrývající většinu velkých měst České republiky, a zároveň první část západní třetiny republiky, konkrétně jde o část Ústeckého a Karlovarského kraje a Českobudějovicko. Celkově se tak jedná o 2,8 milionu nových panoramatických snímků. Rozlišení snímků se oproti předchozímu řešení zvýšilo přibližně na trojnásobek, nyní má každý dílčí snímek 14 400 × 7 200 pixelů. Další data budou přibývat postupně tak, jak je bude uvolňovat dodavatel.


Těší nás, že jsme se zdárně popasovali i se zpožděním způsobeným koronavirovou pandemií. Kromě toho, že se začalo snímkovat později a snímkovací sezóna tak byla zkrácená, řešili jsme společně s dodavatelem i další technické výzvy, jako je například anonymizace dat. Cyclomedia se totiž musela za běhu naučit automaticky identifikovat lidské obličeje zpola zakryté rouškou či obličejovou maskou,“ popisuje proces pořizování fotografií Jan Kunz, produktový manažer služby Mapy.cz a dodává, že nizozemská firma pro Seznam.cz a jeho služby nasnímala v minulém roce celkem 38 tisíc kilometrů českého území.

Tento rok se začne flotila společnosti Cyclomedia, která je světovou špičkou v oblasti sběru a zpracování obrazových dat ze silniční sítě, v ulicích objevovat opět počátkem dubna. V terénu by mělo jezdit kolem deseti aut současně.