LG Optimus 4X HD v redakci: první dojmy z korejského čtyřjádra

33

LG Optimus 4X HD je prvním čtyřjádrovým smartphonem korejského výrobce, který na trh vstupuje jako přímý konkurent Samsungu Galaxy SIII. Papírově nabízí podobnou výbavu, která zahrnuje 4,7" IPS displej s HD rozlišením, čipset nVidia Tegra 3 nebo 8MPx fotoaparát. Potvrdí první dojmy jeho postavení na trhu?

Oficiální fotografie

Úplně první dojmy z LG Optimus 4X HD byly, že můžeme s klidem vyrazit na vodu. Pádlo už totiž máme. LG Optimus 4X HD je skutečně obrovský telefon. Displej s úhlopříčkou 4,7 palce zabere opravdu hodně místa a na celkových rozměrech 132,4 × 68,1 × 8,9 milimetrů je to rozhodně znát. LG Optimus 4X HD se tak řadí do skupiny zařízení, která už pomalu přestávají být kapesní.

TIP! Přečtěte si naše preview LG Optimus 4X HD: vlajková loď s 4,7″ displejem a HD rozlišením

Rozměry LG Optimus 4X HD jsou skutečně důležitým aspektem, a proto bych doporučoval všem zájemcům si telefon nejdříve naživo vyzkoušet, protože jeho ovládání může dělat lidem s menšíma rukama trochu problémy. Osobně také nemám zrovna obří dlaně a ovládání telefonu jednou rukou je bohužel často nemožné.

LG Optimus 4X HD – videopohled

Velké rozměry však dávají mnoho prostoru pro samotnou výbavu. Díky tomu se u LG Optimus 4X HD můžeme radovat z velkého 4,7" IPS displeje, který nabídne rozlišení 1280 × 720 pixelů. Nutno říct, že displej se skutečně povedl a skvěle se na něj kouká. Má dobré barevné podání, dostatečný jas a je velmi jemný. Kromě kvalitního displeje však LG Optimus 4X HD nabídne především velice dobrý výkon a to díky čipsetu nVidia Tegra 3, ve kterém tepou čtyři jádra na frekvenci 1,5 GHz. LG Optimus 4X HD je tak skutečně velmi rychlý a je vidět, že Android ve verzi Ice Cream Sandwich, si výkonu rozhodně užívá.

Bohužel vysoký výkon se projevuje také některými negativními důsledky, které srážejí v pomyslném souboji čtyřjádrových smartphonů LG Optimus 4X HD téměř na kolena. Prvním problémem je výdrž baterie. Při normálním používání nemáte šanci se s telefonem dostat na jeden jediný den výdrže. Výdrž baterie u LG Optimus 4X HD se totiž počítá na jednotky hodin. Můžeme uvést malý příklad - telefon byl v 7 hodin ráno odpojen od nabíječky. Následně proběhlo prohlédnutí Facebooku, Instagramu, načetli jsme pár stránek v prohlížeči a chvíli jsme hráli hru Sprinkle. Výsledek byl, že v 9 hodin ráno (ano, za 2 hodiny) telefonu zbývalo 25 % baterie! Takováto výdrž je skutečně téměř trestuhodná, nicméně podle názorů na zahraničních fórech, se zkušenosti jednotlivých uživatelů liší. Podrobíme tudíž náš kus LG Optimus 4X HD důslednému testování a možná zvážíme i výměnu za jiný kus, aby byla recenze skutečně objektivní.

Do redakce se nám LG Optimus 4X HD dostal v elegantní bílé variantě

Druhý problém se týká zahřívání LG Optimus 4X HD. I při běžných činnostech jako je surfování na webu nebo psaní přes GTalk se LG Optimus 4X HD skutečně nepříjemně zahřívá v horní části při čočce fotoaparátu. Pokud si však spustíte některou z náročnějších aplikací nebo her, například skvělou hru od českých vývojářů Dead Trigger, telefon se rozpálí do takové míry, kdy je téměř nemožné na něm udržet ruku. To nejhorší co se v tuto chvíli může stát je, že vám někdo zavolá a vy si přiložíte telefon k uchu. Sklo je naprosto rozžhavené a není možné telefon nechat přitisknutý k uchu. Avšak i zde jsme se setkali se zkušenostmi uživatelů, kteří říkají, že se zahřívání nijak nevymyká normálu. Proto se během testování zaměříme i na tuto vlastnost, především pokud nakonec dojde k výměně zařízení za jiný kus.

Kromě výše zmíněných negativ však LG Optimus 4X HD nabídne opravdu zajímavou výbavu, která na jednu stranu zaujme svými papírovými parametry, na druhou stranu je to však pouze obyčejný Android bez jakýchkoli přidaných funkcí, jaké naleznete například v hlavním rivalovi tohoto modelu - Samsungu Galaxy SIII. Zda nakonec LG Optimus 4X HD sesadí Samsung Galaxy SIII z trůnu krále smartphonů nebo ne, se dozvíte v naší recenzi již zanedlouho. Vaše dotazy nám můžete pokládat v diskuzi pod článkem, budeme se snažit je co nejdříve zodpovědět nebo je zařadit přímo do recenze.

Technické parametry LG Optimus 4X HD

Kompletní specifikace
Konstrukce132,4 × 68,1 × 8,9 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 28 FPS
ChipsetnVidia Tegra 3 T30, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 150 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčerven 2012, 11 300 Kč
Diskuze ke článku
Concionator
Velice hezky zpracovaná recenze!
Jirka
Dobrý den,
po tomhle telefonu tak očkem pokujuju, protože se mi nezdá, že by byl až tak špatný, ale měl jsem LG Optimus Black a neyladěnost a celková nestabilita telefonu mě odradilo. Prodal jsem jej asi po 4 měsících a nyní mám Google Nexus Prime.
K zahřívání: I můj Nexík se mi zahřívá, jak ho chytnu celou dlaní, kolem čočky foťáku, ale max se rozehřál na 43 stupňů, což už jde docela poznat, ale na druhou stranu, rychle "chladne". Snažím se tomu vyvarovat tak, že ho držím spíše ve spodní části zadního krytu, pak je to snesitelné. Nicméně, zajímá mě, jak zrecenzujete toto LG, asi nevypadá špatně.
Hezký den, Jirka
Shido
Měl jsem LG a už nikdy více. Telefony co se týče HW asi dobrý možná patří i mezi TOP ale kvůli SW děkuji nechci.
Kašlou na podporu. Nějaký SW vytvoří do telefonu ale pak už žádný aktualizace.
Aktualizace bych klidně oželel, kdyby SW fungoval tak jak má.
Takže děkuji nechci.
Concionator
Pro běžného a ne kdovíjak majetného uživatele je to podobné jako s notebooky. K čemu je nadupaná mašina, když vyladěnost nebo servis stojí za starou bačkoru!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze