Souboj čtyřjader: One X vs. Optimus 4X HD vs. Galaxy S III (3. díl)

41

Po delší odmlce se hlásíme se třetím dílem srovnání čtyřjádrových telefonů na českém trhu. Náplní dnešní části bude především hardware, uživatelské prostředí a zaměříme se i na telefonní funkce a zprávy. Jak rivalové obstojí v klasičtějších disciplínách?

Oficiální fotografie účastníků srovnání

Vítám vás na začátku třetího dílu srovnání čtyřjádrových telefonů, které se aktuálně prodávají na českém trhu. Než se vrhneme na 8. kolo, krátce si zrekapitulujeme, co se dělo ve druhém díle. Před minulým dílem vedl Optimus 4X HD, avšak jeho náskok nebyl nijak výrazný a první příčku pro sebe ukořistil Galaxy S III, který ve druhém díle doslova exceloval a vypracoval si tak velmi slušný náskok na oba konkurenty. O jaké šlo disciplíny? Porovnávali jsme kvality hudebních a video přehrávačů a zároveň i zvuk. One X i Optimus 4X HD se nijak zvlášť prosadit nedokázaly a chtějí-li pomýšlet na atak první pozice, musí dnes opravdu zabrat. V opačném případě se bude bojovat už jen o druhou příčku.

Trojice velikánů

Šanci bez pochyby mají, protože se dnes zaměříme na uživatelské prostředí a s ním spojenou ergonomii ovládání a samozřejmě plynulost. V dalších kolech přijdou na řadu telefonní funkce a zprávy. Třetí kolo je tak opravdu nabité.

Před samotným začátkem si však připomeneme, jaké firmwary v jednotlivých telefonech aktuálně jsou. HTC One X testujeme s Androidem 4.0.4, prostředím Sense 4.1 a softwarem 2.17.401.2. LG Optimus 4X HD testujeme s Androidem 4.0.3 a softwarem LG-P880-V10f-AUG-17-2012. Samsung Galaxy S III testujeme s Androidem 4.0.4 a softwarem 3.0.15-928452.

Nepřehlédněte

Základní parametry čtyřjádrových telefonů

Model HTC One X LG Optimus 4X HD Samsung Galaxy S III
rozměry 134,4 x 69,9 x 8,9 mm 132,4 x 68,1 x 8,9 mm 136,6 x 70,6 x 8,6 mm
hmotnost 130 gramů 133 gramů 133 gramů
procesor nVidia Tegra 3 - 1,5 GHz nVidia Tegra 3 - 1,5 GHz Exynos 4412 - 1,4 GHz
paměť RAM 1 GB 1 GB 1 GB
interní paměť 32 GB 16 GB 16 / 32 / 64 GB
paměťové karty ne ano ano
SIM karta microSIM běžná SIM microSIM
úhlopříčka displeje 4,7 palce 4,7 palce 4,8 palce
rozlišení 1280 x 720 pixelů 1280 x 720 pixelů 1280 x 720 pixelů
typ displeje Super LCD 2 TFT IPS Super AMOLED
typ matice RGB RGB PenTile
typ a kapacita baterie Li-Pol 1800 mAh Li-Ion 2150 mAh Li-Ion 2100 mAh
cena (přibližně) 13 500 Kč 13 500 Kč 15 000 Kč

HTC One X vs. Samsung Galaxy S III vs. LG Optimus 4X HD – souboj čtyřjader

8. kolo – Hardware a Benchmarky

V prvním kole třetího dílu se zaměříme na hardware. Aby to nebyla jen suchá čísla z tabulek, provedeme také několik vybraných benchmark testů. V prvé řadě se ale podíváme na procesory. O počtu jader asi už ve třetím díle není pochyb. Snad jen zmíním, že One X a Optimus 4X HD mají ještě jedno podpůrné jádro. To je totiž součástí čipsetu nVidia Tegra 3, který oba nabízejí. Shodný mají i takt na každém ze čtyř jader – 1,5 GHz. Galaxy S III kontruje čipsetem Exynos 4412 a grafikou Mali-400 MP.

Neméně důležitá je také operační paměť, kterou ale papírově mají všichni tři rivalové stejnou, tedy rovný 1 GB RAM. Kolik paměti však mají reálně po naběhnutí systému a nadstaveb? Samozřejmě mnohem méně. One X uživateli poskytne 385 MB RAM, Optimus 4X HD 392 MB RAM a nejvíce zbyde Galaxy S III, který jako jediný překonal hranici čtyř set a nabízí 427 MB RAM. Výsledky jsou ale víceméně shodné, nicméně náskok se vypracoval Galaxy S III. Zároveň se však ukazuje, že prostředí Sense u One X již není oproti konkurenčním nadstavbám nijak zvlášť náročnější.

Dále se podíváme na rychlost zapnutí. Zde zmíním, že před tímto testem jsme telefony jen vypnuli a nevyjímali baterie, protože například One X tuto možnost nemá. Tuto dílčí disciplínu ovládlo HTC One X, které kompletně naběhlo za 15,9 vteřin. V závěsu byl Galaxy S III s časem 22,4 vteřin. Propadl naopak Optimus 4X HD, kterému zapnutí zabralo 35,8 vteřin.

Nyní přicházejí na řadu slibované benchmarky. Vybrali jsme známou a oblíbenou pětici – Quadrant, Smartbench 2012, Nenamark, Nenamark 2 a CF-Bench. Výsledky jsou velmi vyrovnané, avšak pokud už někdo ztrácí, je to Optimus 4X HD. Naopak One X zdatně konkuruje Galaxy S III a v některých testech dokonce i vítězí. Zde je jasně patrné, jak HTC pracuje na optimalizaci výkonu, neboť takovýchto výsledků One X na jaře nedosahoval.

HTC One X LG Optimus 4X HD Samsung Galaxy S III
Quadrant 6071 5047 5460
SmartBench 2012 4321 / 2667* 4386 / 1890* 4300 / 1607
Nenamark 1 57 FPS 59,4 FPS 60 FPS
Nenamark 2 54,8 FPS 47,8 FPS 58,8 FS
CF-Bench 13592 12744 13813

* - druhá hodnota v testu SmartBench 2012 udává herní index

Osmé kolo nakonec vyhrává Galaxy S III a připisuje si další dvoubodový zisk. Náskok nicméně neměl nijak velký a dotírající One X se ziskem jednoho bodu moc spokojeno zřejmě není. Na prázdno vyšel Optimus 4X HD, který ve většině srovnání mírně ztrácí.

Stav po 8. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
5,5 b. (+1)6,5 b.12 b. (+2)

9. kolo – Uživatelské prostředí a ovladatelnost

V devátém kolem se zaměříme na uživatelské prostředí jednotlivých konkurentů. Ani jeden totiž nenabízí čistý Android a každý používá vlastní nadstavbu, které se navzájem více či méně liší.

Začít nemůžeme nikde jinde, než na odemykací obrazovce. Tady doslova exceluje One X, který nabízí hned 8 variant odemykací obrazovky, přičemž každá se soustředí na něco jiného, co bude zobrazovat. Může jít o oblíbené kontakty, sociální sítě, počasí či zprávy. Dále nechybí ani čtveřice volitelných zástupců ve spodní části. Odemknutí pak proběhne přetažením kolečka do prostoru displeje.

Optimus 4X HD na tom s odemykací obrazovkou není špatně, nicméně přeci jen hůře než One X. Zvolit si můžete několik druhů hodin, které mohou být kombinovány s kalendářem. Ten však funguje jen jako měsíční náhled a nelze do něj rychle vstoupit. Vhod přijde čtveřice volitelných zástupců ve spodní části. Odemknutí proběhne tahem kdekoli na displeji.

Po namlsání působí odemykací obrazovka Galaxy S III chudě. Kromě času a data na ní najdeme jen čtveřici zástupců ve spodní části. Nic víc, nic míň. Malým plusem budiž aktivní tapeta, kdy například dotykem vznikají kruhy ve fiktivní vodní hladině.

Volně se přesuneme k pohotovostním obrazovkám. One X jich nabízí celkem sedm bez možnosti úpravy jejich počtu. To by ještě až tak nevadilo, zamrzí ovšem, že obrazovky nejsou průchozí. Z poslední se na první rychle nedostanete. Úctyhodná je nabídka widgetů, kterých jsme napočítali 101. Pravda, často jde například o variace na tutéž funkci, nicméně si alespoň každý vybere. Kromě widgetů můžete obrazovky zaplnit zástupci aplikací, které můžete sdružovat do praktických složek. Vadou na kráse je jen plýtvání místem, na velký displej by se jistě vešlo určitě více než pouhých 16 ikon. Animace pohybu mezi obrazovkami je pěkně plynulá a poměrně pěkná. Ve spodní části displeje jsou čtyři zástupci, které si můžete měnit. Na paměti však musíte mít, že tito zástupci jsou shodní s těmi, které jsou na odemykací obrazovce. Na pozadí si můžete umístit libovolnou tapetu, případně pěkný a aktivní náhled počasí, který přibyl s poslední aktualizací.

One X - pohotovostní obrazovka a widgety

Pohotovostní obrazovka u Optimusu 4X HD je orientována na vyhledávání. V horní části displeje se totiž pevně nachází vyhledávání na Googlu. Obrazovek je jinak sedm a stejně jako u One X nelze jejich počet nijak měnit. Jsou ale průchozí a rychle se tak můžete dostat z první na poslední obrazovku. Vybrat si také můžete, jaká ze sedmi obrazovek bude výchozí. Na tu se vždy vrátíte po stisku tlačítka s domečkem. Widgetů nabízí Optimus 4X HD jen 36. Kromě nich si můžete na obrazovky umístit zástupce aplikací a případně je sdružovat do složek. LG si dalo záležet s přechodovými animacemi. Ty jsou nejen plynulé, ale je jich hned několik. Můžete si zvolit klidně standardní přechod nebo pokročilou animaci. Na pozadí si samozřejmě můžete umístit tapetu.

Optimus 4X HD - Domovská obrazovka a náhled složky

Galaxy S III nabízí stejně jako rivalové výše sedm pohotovostních obrazovek. Jejich počet však můžete korigovat a obrazovky jsou průchozí. Takřka ideální stav. Počet widgetů se u Galaxy S III zastavil na čísle 53 a kromě nich si můžete na obrazovky umístit i zástupce aplikací. Nechybí ani možnost složkování, avšak komplikovanějším způsobem, než v případě One X a Optimus 4X HD. Vždy musíte nejprve složku vytvořit a až poté do ní přesouvat zástupce aplikací. Ruce si Galaxy S III může podat s One X za plýtvání místem. Opravdu nevím, zda bylo nutné mít ve spodní části ukazatel počtu stránek, který zabírá neuvěřitelně mnoho místa. Ve spodní části je pak řádek se vstupem do menu a prostor pro až čtyři aplikace, které si sami navolíte. Samozřejmostí je možnost si na pozadí umístit tapetu.

Galaxy S III - pohotovostní obrazovka a widgety

Letem světem srovnáme i notifikační lišty. Tu nejvíce odfláklo HTC u One X, neboť nabízí opravdu jen výpis událostí a vstup do nastavení. Nic navíc. Lépe je na tom Optimus 4X HD, který nabízí navíc lištu s rychlým zapnutím bezdrátových funkcí a specialitou v podobě rychlé poznámky, kterou si zapíšete či zakreslíte přímo na displej. Podobnou lištu s rychlým zapnutím vybraných funkcí nabízí i Galaxy S III a přidává ještě rychlé nastavení jasu displeje.

Mírné odlišnosti najdeme i v seznamech naposledy spuštěných aplikací. Kompletně přeoraný je ve One X, kde jej výrobce převlékl do 3D cover flow a přidal i pěkné odlesky. Je to sice moc pěkné, ale méně praktické. Vždy totiž vidíte jen jeden celý náhled aplikace. Naopak kladně hodnotím přítomnost nového senzorového tlačítka, které tuto nabídku rovnou vyvolá. Optimus 4X HD nabízí zcela klasický seznam ze čtyřkového Androidu, který ale musíte vyvolávat dlouhým stiskem domečku. Stejně tak se vyvolá u Galaxy S III, který však do klasického seznamu čtyřkového Androidu přidává ještě možnost „Smazat vše“ a přímý vstup do správce úloh.

Postupně se přesouváme do hlavního menu, nebo chcete-li seznamu všech aplikací. Všechna tři zařízení jej mají orientovaný horizontálně. One X opět postrádá možnost procházení a musíte tedy rolovat sem a tam. Ikonky jsou zobrazovány v mřížce 4×5. Vhod může přijít dělení na často používané a stažené aplikace. Vrcholem přizpůsobení je pak seřazení alfabeticky či chronologicky a to buď od nejnovějších či od nejstarších. Orientaci pak ještě může usnadnit hledání v aplikacích. Více však od One X nečekejte.

One X - seznam aplikací a možnosti

Mnohem lépe je na tom Optimus 4X HD. První vítanou možností je změna zobrazení. Základ představuje mřížka ikon 4×5. Ta jde však zhustit až na 5×6, čímž uvidíte na jedné obrazovce o 10 ikonek více. Dále můžete ikonky libovolně přeskládat či zakládat do složek. Jinými slovy můžete dělat vše, co vás napadne.

Optimus 4X HD - seznam aplikací a možnosti

Galaxy S III nabízí rovněž mřížku 4×5 ikon, avšak alternativou je seznam, ve kterém můžete rychle přejít na vybrané písmeno. Dalším úpravám se v tabulkovém zobrazení nekladou meze. Ikonky můžete dle libosti promíchat, vytvářet složky i zcela nové stránky a vše si přizpůsobit vlastním potřebám.

Galaxy S III - seznam aplikací a možnosti

Hodnocení devátého kole je velmi obtížné. Výkony jsou ve výsledku velmi vyrovnané. Vítězství si však přeci jen odnáší Galaxy S III, který zaváhal jen u odemykací obrazovky. V ostatních částech již výrazněji nechyboval. Vyrovnaná situace panovala v boji o druhé místo a jeden bod. One X si vypracoval náskok skvělou odemykací obrazovkou a v podstatě až do závěru druhé místo držel. Vaz mu zlomila odfláknutá notifikační lišta a především chabé možnosti uspořádání hlavního menu. Bod si tak odnáší Optimus 4X HD.

Stav po 9. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
5,5 b.7,5 b. (+1)14 b. (+2)

10. kolo – Seznam kontaktů

Nejzákladnější funkce, tak nějak by se mohl seznam kontaktů charakterizovat. Na začátku smetu ze stolu otázku, na kolik čísel je seznam omezený. Proč? Telefonní seznamy jsou dnes na drtivé většině telefonů prakticky neomezené a sdružovat v nich můžete tisíce kontaktů s mnoha detaily. V případě One X najdete své kontakty pod položkou Lidé, u Optimusu 4X HD a Galaxy S III hledejte položku Kontakty.

V případě One X je seznam kontaktů zasazen do prostředí Sense. Po otevření karty Lidé se dostanete rovnou na druhou záložku, kterou ve spodní části uvidíte. První ukrývá číselník, kde číslo ručně vyťukáte a One X se bude snažit rozpoznat, komu chcete volat ještě předtím, než číslo vytočíte. Třetí karta sdružuje vaše skupiny, do kterých můžete své kontakty dělit. Nativně je zde například skupina časté kontakty. Čtvrtou záložkou je seznam hovorů, kde najdete ucelený přehled o všech hovorech.

One X - telefonní seznam

Optimus 4X HD rovněž pracuje se záložkami, nicméně preferuje jejich zobrazení v horní části displeje. Také jako jediný nabízí „dvojí“ zobrazení. Pokud se do kontaktů dostanete přes číselník, čekají vás čtyři záložky. V první je číselník se stejnými funkcemi jako u One X. Ve druhé seznam všech hovorů, ve třetí už konečně seznam kontaktů a ve čtvrté oblíbené kontakty, kam se řadí často volané. Pokud však zvolíte rovnou kontakty, připravte se jen na tři záložky, kde se již nenachází číselník ani seznam hovorů, ale naopak přibyla záložka se skupinami. Proč LG zvolilo tento způsob, nevíme, nicméně o něco vhodnější je mít vše pod jednou střechou.

Optimus 4X HD - telefonní seznam

Podoba položky Kontakty u Galaxy S III je jakýmsi mixem One X a Optimusu 4X HD. Z prvně jmenovaného si Galaxy S III bere uspořádanost „pod jednou střechou“, kdy se setkáte se čtyřmi záložkami – číselník, skupiny, oblíbené kontakty a kontakty. Z druhého jmenovaného si pak Galaxy S III vzal zobrazení záložek v horní části displeje.

Galaxy S III - telefonní seznam

Samotný seznam pak vypadá na všech telefonech velmi podobně, přeci jen ale je tu jedna významná odlišnost. U Optimusu 4X a Galaxy S III můžete rovnou kliknout na konkrétní písmeno a rychleji se v abecedě přemístit. To u One X není možné. U Galaxy S III také pomocí malých ikonek vidíte, jaké seznamy jsou u kontaktu sloučeny. Například tedy seznam Google a Facebook. Ostatní dva konkurenti to nenabízejí, ale vytahují své trumfy. Pokud máte u kontaktu i telefonní číslo, můžete u Optimusu 4X HD rovnou volat, stačí jeden dotyk na ikonku zeleného telefonu. One X vás zase informuje, zda je někdo online na GTalku.

Nyní se zaměříme na podobu otevřeného kontaktu. Zde vyniká prostředí Sense, které je jednoznačně nejdále, co se týče grafického zpracování i přehlednosti. One X totiž i zde vsází na záložky. V první naleznete vše nutné. Jméno, fotografii, telefonní číslo, e-mailové adresy, adresu domů s možností zobrazení na mapách, přímý vstup na profil na Facebooku či dalších sociálních sítích, možnost začít chatovat na GTalku. Nechybí však ani další informace jako přezdívka, webová stránka či přezdívka na Skypu. Ve druhé záložce vidíte všechny zprávy, e-maily a hovory, které jste s danou osobou provedli. Ve třetí jsou vidět případné aktualizace a události spojené s danou osobu. Důležitá je však čtvrtá záložka, kde vidíte celou galerii dané osoby napříč sociálními sítěmi.

One X - detail karty kontaktu

Optimus 4X HD spoléhá na dlouho nudli plnou informací. Najdete zde veškeré kontakty, adresy i přezdívky. Stejně tak je zde provázanost na GTalk a Skype s viditelností aktuálního stavu dané osoby. Hůře už je ale zpracována fotografie a rovněž provázanost se sociálními sítěmi takřka chybí. Najdete ze pouze odkaz na profil dané osoby, který vás přesune do aplikace Facebook.

Optimus 4X HD - Kontakty a karta kontaktu

V podstatě totéž nabízí Galaxy S III. Opět se vše dozvíte, ale v méně přehledné podobě a bez výraznější provázanosti se sociálními sítěmi. Malým plusem může být u GTalk přítomnost dvou možností – začít chat nebo rovnou videohovor, nicméně to nabídne i Optimus 4X HD.

Galaxy S III - kontakty a karta kontaktu

O vítězi desátého kola není pochyb a není to Galaxy S III. Dva body tentokrát ukořistil One X za bezchybnou práci s kontakty, grafické prostředí i provázanost se sociálními sítěmi. Zbylý bod si rovným dílem rozdělí Optimus 4X HD s Galaxy S III, neboť jejich seznamy kontaktů jsou takřka shodné.

Stav po 10. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
7,5 b. (+2) 8 b. (+0,5)14,5 b. (+0,5)

11. kolo – Zprávy a klávesnice

Jedenácté kolo nemůže být o ničem jiném, než o zprávách. Další funkce, která patří k mobilnímu telefonu už spoustu let. Zabývat se dlouze SMS zprávami by bylo takřka zbytečné. Všichni tři konkurenti nabízejí zobrazení zpráv formou konverzací a při psaní nechybí odpočítávání znaků včetně informace o tom, na kolik zpráv se váš text po odeslání rozdělí. O trochu dále je Galaxy S III, který například přidává různé podoby konverzačních bublin a změnit si můžete dokonce i barvu pozadí.

Zadávání textu probíhá téměř vždy na počítačové klávesnici. Avšak jediný Galaxy S III nabídne českou QWERTZ klávesnici, na rozdíl od QWERTY varianty u One X a Optimusu 4X HD. Galaxy S III společně s Optimusem 4X HD nabízí v režimu na výšku také alfanumerickou klávesnici. One X tuto možnost nenabízí. Pokud jste si zvykli na psaní metodou Swype, tedy klouzáním prstu po klávesnici, radost vám udělá dvojice One X a Galaxy S III. Optimus 4X HD pak nabízí funkci Shape writer, která je přináší totéž, jako technologie Swype. V pohodlnosti psaní vítězí jednoznačně One X, který nabídne největší klávesnici. Navíc mu nechybí extra tlačítka pro tečku s čárkou a zároveň nabízí každá klávesa další speciální znak. Nemusíte tak pokaždé otevírat nabídku speciálních znaků. One X navíc nabídne i kurzorové šipky, které výrazně usnadňují práci s textem. U všech modelů si pak můžete nastavit hmatovou nebo zvukovou odezvu.

Prostředí zpráv

Nijak zvlášť nelze hodnotit práci s e-maily, neboť ji všichni tři nabízejí stejně kvalitní. Shodné aplikace, prostředí i ovladatelnost. Zde tedy rozdíly nehledejte.

Sociální sítě začnu sítí Google +, která samozřejmě nemůže chybět ani v jednom telefonu. Dále se však rivalové liší. One X je se svým Sense velmi aktivní v oblasti sociálních sítí a kromě předinstalovaného Facebooku nabízí i aplikaci FriendStream, kam můžete sloučit ještě třeba Twitter či Flickr. V tomto ohledu Optimus 4X HD i Galaxy S III poněkud pozadu a nenabízejí nic. Samozřejmě to napraví doinstalace.

One X nabízí aplikaci FriendStream sdružující sociální sítě

V telefonech nechybí ani kecálek Talk, který je zastoupen hned dvakrát. Ve druhé podobě se nazývá Pokec. Galaxy S III však přidává ještě vlastní aplikaci ChatOn.

Jedenácté kolo opět vyhrává One X, který exceluje především velmi dobrou klávesnicí a následně i v oblasti sociálních sítí. Po zásluze si tedy odváží další dva body. Situace mezi Galaxy S III a Optimusem 4X HD byla velmi vyrovnaná a ačkoli nabídne Galaxy S III navíc aplikaci ChatOn, dojde opět k dělbě posledního bodu.

Stav po 11. kole:

HTC One XLG Optimus 4X HDSamsung Galaxy S III
9,5 b. (+2) 8,5 b. (+0,5)15 b. (+0,5)

Závěr třetího dílu

Dostali jsme se na závěr třetího dílu, který byl zároveň předposledním dílem. Aktuální bodový stav asi nejvíce vyhovuje Galaxy S III, který i přes zakolísání v posledních kolech, stále suverénně vede. V posledním kolem však přijdou na řadu schopnosti fotoaparátů, záznamu videa a organizačních a datových funkcí. Dokáže se ještě vzchopit Optimus 4X HD? Dotáhne One X do zdárného konce svou stíhací jízdu? To se dozvíte ve finálním čtvrtém díle.

Kdo nakonec srovnání vyhraje a usedne na pomyslný trůn?

Nepřehlédněte

Diskuze ke článku
ydede
Myslím že S3 má z nich fotoaparát najkvalitnejší s mnohými praktickými funkciami ( seriove snimanie, snimanie pri natacani videa, HDR, vyberie najlepsiu foto atď..) držím palce Galaxy S3.
Oldřich Mládek
Jen opravím, Galaxy S3 má podporu složek na ploše, stačí podržet prst na prázném místě a zvolit: "Přidat na domovskou obrazovku", "Složka".
Kozaa
To je pravda ma ale skoda ze zbytecne krkolomne. U ICS staci presunout ikonu na jinou a slozka se vytvori sama.
Tony
Nechápem ako One X nedostalo ani jeden bod za uživatelské prostredie? To akože zato, že sa nedokáže dostať z poslednej obrazovky na prvú?? Alebo kvôli notifikácii, veď Sense je oproti hnusnému TW oveľa krajšie. Keď podľa vás boli HW a bechmarky vyrovnané tak prečo si prvenstvo nerozdelilo HOX a SGS3?? Proste toto je čistý Samsung web, Optimus 4X a ani One X nie sú o dosť horšie ako SGS3 podľa toho vášho bodovania

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze