Levné telefony myPhone CLASSIC potají volaly z ČR do ciziny a okrádaly své majitele

1
Levné telefony myPhone CLASSIC potají volaly z ČR do ciziny a okrádaly své majitele
  • Čeští operátoři odhalili podvod, kdy některé telefony myPhone CLASSIC začaly bez vědomí majitele vytáčet několik krátkých hovorů do destinací, jako jsou Čad, Nigérie, Malawi, Senegal a další
  • Výše útraty přitom dosahovala jen 200 korun měsíčně, pravděpodobně aby částka nebyla tolik nápadná
  • Telefony, které obsahovaly malware, nepocházely z české distribuce
  • Operátoři již informovali pomocí SMS zprávy všechny potenciálně postižené uživatele

Bezpečnostní systémy českých operátorů začaly bít na poplach v momentě, když se do jejich sítě začaly přihlašovat mobilní telefony značky myPhone CLASSIC, které jsou určeny zejména pro starší zákazníky – seniory. Po několika hodinách v síti začal přístroj bez vědomí majitele vytáčet několik krátkých hovorů do destinací, jako jsou Čad, Nigérie, Malawi, Senegal a další. Výše útraty přitom dosahovala relativně nízkých částek, okolo 200 Kč/měsíc, zřejmě aby nebyla tolik nápadná, přičemž podvod má pravděpodobně kořeny v Číně.

„Je třeba říci, že telefony, které byly již z výroby nakaženy škodlivým virem, nepocházejí z oficiální distribuce českých mobilních operátorů a nedaly se koupit v jejich prodejnách. V oficiální distribuci by se podobné chování nemohlo objevit, neboť přístroje před zařazením do nabídky procházejí velmi přísným testováním,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

myPhone CLASSIC_1
Takto vypadá potencionálně nakažený telefon myPhone CLASSIC.

Po odborném zkoumání přístroje z neoficiální distribuce došli bezpečnostní experti k závěru, že problém způsobuje malware, který je v přístroji uložený již z výroby. Vir se aktivuje po vložení SIM karty do telefonu a po připojení k datové síti. Přístroj si do paměti telefonu bez vědomí jeho uživatele natáhne malý soubor pravděpodobně s aktualizovanými telefonními čísly exotických destinací, které následně automaticky a bez vědomí uživatele vytáčí.

„Operátoři informovali pomocí SMS zprávy všechny potenciálně postižené uživatele, aby přístroj neprodleně reklamovali u prodejce, kde jej koupili. Jejich distributor pro ČR nabídl pro postižené zákazníky aktualizaci softwaru,“ dodává Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Jak zabránit zneužití:

  1. Zablokovat mezinárodní volání u svého operátora
  2. Neprodleně reklamovat přístroj u prodejce
  3. Případně kontaktovat speciální linku distributora pro CZ trh

Telefony značky myPhone CLASSIC nikdy nebyly prodávány v prodejnách českých operátorů. Na trh je distribuují zejména nezávislí prodejci a e-shopy. Kupují si je zejména starší lidé – senioři. Aktuálně operátoři evidují ve svých sítích jednotky tisíc kusů mobilních telefonů této značky a typu, přičemž problém se prokazatelně vyskytl u zhruba dvou tisíc z nich. Telefon šlo pořídit za cca 600 korun na desítkách e-shopů a prodejen. Speciální linka na distributora, který zajišťuje servisní úpravu telefonů je: 466 734 100 (–103) a email: myphone@myphone.cz.

Zdroj: apms.cz

Diskuze ke článku
:D
Aktuálně operátoři evidují ve svých sítích jednotky tisíc kusů mobilních telefonů této značky a typu, přičemž problém se prokazatelně vyskytl u zhruba dvou tisíc z nich.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze