Seniorské Doro 8035 dorazilo do redakce. Zaujme vzdálenou správou i designem

Seniorské Doro 8035 dorazilo do redakce. Zaujme vzdálenou správou i designem
  • Doro 8035 je speciální seniorský smartphone
  • Nechybí mu zjednodušené prostředí
  • Novinku lze na tuzemském trhu sehnat za zhruba 5 tisíc korun

Máte moderní (pra)rodiče, kteří se rádi učí moderním technologiím a chtějí je využívat? V takovém případě nastává celkem problém, zvláště pokud hledáte „plnotučný“ seniorský smartphone. Ano, i ty standardní lze přizpůsobit pomocí launcherů, ale o zcela ideální řešení rozhodně nejde. Specializovaných výrobců seniorských smartphonů, zvláště pak těch působících na tuzemském trhu, je minimum, přesto existují.

Zaujmout může například smartphone švédské společnosti Doro. Model 8035 se na tuzemském trhu prodává za 5 tisíc, za něž nabízí opravdu zajímavé funkce, které zjednoduší život seniorům i vám jako jejich „pomocníkům“.

Doro 8035

Na první pohled působí Doro 8035 jako nějaký starší Samsung, především díky hardwarovým (a podsvíceným) tlačítkům pod displejem, která byla dříve standardem u smartphonů s Androidem. Dodáme, že tlačítka se tisknou opravdu perfektně, chválíme zpětnou vazbu i velikost tlačítek a také velké piktogramy.

Konstrukční zpracování nás potěšilo, i když je tělo plastové, díly pevně lícují a například sejmutí zadního krytu, který ukrývá baterii a sloty pro nanoSIM a microSD kartu, je poměrně náročné. Doro 8035 by jistě přežilo i menší pád. Co se týká zadního krytu, ten je částečně lesklý, avšak díky zajímavému modrému odstínu není magnetem na otisky prstů. Do budoucna se však zcela jistě budou objevovat vlasové škrábance, čemuž by šlo zamezit například pořízením univerzálního pouzdra. Rozměry Dora činí 149 × 70 × 9,5 milimetrů, hmotnost poté nezanedbatelných 171 gramů.

Rámečky 5palcového HD displeje nepatří mezi nejtenčí, o to tu ale vůbec nejde. Důležité je, že displej je opravdu příkladně kontrastní a jas je nadprůměrný, s používáním tak nebude problém ani venku na slunci.

Jak už je u Dora zvykem, smartphony umí zobrazit prostředí ve dvou podobách. Jedno je vcelku klasické s velkými ikonami, druhé se soustředí na centrum akcí a je ještě více zjednodušené. I samotné menu aplikací je přizpůsobené pro potřeby seniorů. Doro záměrně skrylo některé aplikace a samotná nadstavba od Dora „překopala“ vše, nač si vzpomenete. Oceňujeme jednoduché nastavení, které seniory nezatěžuje zbytečnostmi.

Doro 8035
Doro 8035

Velkou chloubou seniorských smartphonů od Dora je aplikace My Doro Manager, která je založena na aplikaci Teamviewer Support. Skrze webové stránky můžete vzdáleně ovládat propojený smartphone pomocí registrace skrze telefonní číslo a Google účtu. Vzdáleně můžete například přidávat kontakty, události v kalendáři a dokonce i měnit tapetu, hlasitost vyzvánění nebo jas displeje. Vše funguje v reálném čase během chvilky, propojený smartphone samozřejmě musí být připojen k internetu – je jedno, jestli přes Wi-Fi či mobilní data.

My Doro Manager

Kromě My Doro Manager nechybí ani SOS tlačítko, které lze naprogramovat dle potřeb uživatele. Doro může volat přednastavená čísla, případně rovnou záchrannou službu. Potěší, že pokud nastavíte více čísel a první hovor nezvedne, Doro automaticky volá dále, dokud se nedovolá. Pokud se nedovolá ani jednomu kontaktu a ten následně volá zpět, telefon automaticky hovor přijme a zapne hlasitý reproduktor. Umí posílat i SMS s polohou uživatele, protistrana si následně může zobrazit umístění v předinstalované mapové aplikaci.

Doro 8035
Doro 8035

O výkon se stará procesor Snapdragon 210 a 2 GB RAM. Úložiště nabídne kapacitu 16 GB a nechybí ani slot pro paměťové karty. Samotný výkon nepatří mezi nejlepší, na žádné hry to opravdu není, ale o to zde nejde. Animace jsou plynulé, ale pomalé, což by ovšem vadit nemělo. Senior potřebuje delší čas na orientaci, takže pomalejší chod není vyloženě problém.

Baterie s kapacitou 2 500 mAh by měla vydržet zhruba dva dny méně náročného používání, pokud se však telefon dostane do rukou náročnějšího seniora, i z Dora 8035 se stane klasický jednodenní smartphone. Na konkrétní testy výdrže si však budeme muset počkat do kompletní recenze, kterou pro vás přichystáme. Když už se bavíme o nabíjení, probíhá skrze microUSB a využít můžete i nabíjecí stanici, která je součástí základního balení. Ta není vybavena piny, ale microUSB, do kterého se telefon pouze zasune. Po zasunutí do stojánku se automaticky aktivuje speciální režim, který usnadní nastavení budíku a telefon může sloužit i jako fotorámeček či stolní hodiny.

Z další výbavy lze zmínit hlavní 5Mpx fotoaparát, který svoji kvalitou stačí pro pořizování momentek, 2Mpx selfie kameru a například FM rádio, jež funguje s připojenými sluchátky ze základního balení sloužícími jako anténa. K dispozici je i GPS + LTE a zajištěna je kompatibilita s naslouchátky.

Doro 8035
Doro 8035

Doro 8035 se prodává za 4 990 Kč, což je částka odpovídající. V případě Dora nejde pouze o „nálepku“ seniorský telefon, na rozdíl od některé konkurence přizpůsobilo prostředí opravdu do nejmenšího detailu. Potěší dvojí nadstavba dle zkušeností uživatele, stejně tak i přehledné nastavení a aplikace My Doro Manager, která zpřístupní vzdálenou správu. SOS tlačítko je již standardem, ale výhodou je rozhodně nabíjecí kolébka přímo v základním balení.

Technické parametry Doro 8035

Kompletní specifikace
Konstrukce148,6 × 70,1 × 9,5 mm, 171 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát5 Mpx, LED dioda, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 210 8909,
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: ?, NFC: ne
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 4 999 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze