Kybernetické útoky na počítače podle Kaspersky meziročně vzrostly o 175 %

Kybernetické útoky na počítače podle Kaspersky meziročně vzrostly o 175 %
Fotografie: @nahelabdlhadi
  • Meziročně poklesl objem mobilního malwaru, a to celkem o 46,01 %
  • Oběťmi stalkerware jsou obvykle ženy
  • V případě ransomware se doporučuje neplatit požadované výkupné

V průběhu dnešního on-line setkání se zástupci společnosti Kaspersky, kterého se zúčastnil Miroslav Kořen (generální ředitel Kaspersky Lab pro východní Evropu) a David Emm (zástupce GReAT teamu, který sdružuje hlavní analytiky malwaru působící u společnosti Kaspersky), byla zveřejněna zajímavá data o hrozbách zachycených na území ČR za rok 2020.

Kaspersky

Výkupné neplaťte, doporučují odborníci

Největší hrozby v loňském roce představovaly bankovní trojské koně, ransomware a phishing, přičemž data sloužící k analýze byla sbírána (anonymně) skrze dobrovolné zapojení uživatelů do databáze Kaspersky Security Network. Útočníci navíc mnohdy zneužívali současné situace s ohledem na pandemii COVID-19.

Mezi bezpečnostními hrozbami byl tak například tzv. Coronavirus Finder – mobilní bankovní trojský kůň, který nabízel za nízký poplatek 75 eurocentů (zhruba 20 Kč) zobrazení oblastí s výskytem koronaviru. Hlavním cílem tohoto trojského koně přitom pochopitelně nebyl zisk ve formě jednorázového poplatku (který ani nebyl po zadání citlivých údajů stržen), ale údaje o platební kartě oběti.

Čím dál tím sofistikovanější jsou také ransomware hrozby – malware, který zablokuje zařízení nebo zašifruje soubory a poté vyžaduje výkupné. V takovémto případě je doporučeno na podmínky autorů škodlivého kódu nepřistupovat a místo uhrazení výkupného se obrátit na odborníky.

Enormní nárůst útoků na PC

Vzhledem k tomu, že trávíme mnohem více času doma (v blízkosti našich počítačů), nepřekvapí ani větší výskyt útoků na PC. Ve čtvrtém kvartálu 2020 byl zaznamenám enormní nárůst, a to o 175,23 % oproti stejnému období v roce 2019. Důvodem má být větší objem nákupů před svátky uskutečňovaných on-line formou. V předchozích kvartálech roku 2020 byl trend klesající.

Meziročně pak poklesl objem mobilního malwaru, a to celkem o 46,01 %. Naopak výskyt hrozeb typu ransomware (respektive jejich úspěšná detekce) zaznamenal opět rekordní nárůst – meziročně celkem o 1 104,52 %.

Oběťmi stalkerware jsou obvykle ženy.

Stalkerware, který pomáhá stalkerům sledovat své oběti (stalker například získá přístup ke zprávám, může poslouchat rozhovory, prohlížet si sociální média nebo číst jiná data) meziročně poklesl o 43,55 %. Ve srovnání s rokem 2018 lze však pozorovat rostoucí trend. Oběťmi jsou ve většině případech ženy.

Kaspersky
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze