Nejlepší smartphone do 4 000 Kč

Pro méně náročné
2
Nejlepší smartphone do 4 000 Kč
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • V dnešním výběru se zaměříme na smartphony pro ty méně náročné
  • Do limitu 4 tisíc korun se nakonec vešlo poměrně hodně zajímavých kusů
  • Standardem je LTE, slušná kapacita baterie a konečně i podpora NFC
  • Rozmanitý výběr zahrnuje značky Redmi, TCL, Motorola, Samsung i Nokia

Pokud nehledáte konkrétní smartphone, ale chcete vědět, na co si dát při výběru telefonu pozor, nepřehlédněte náš podrobný rozcestník a také průvodce, ve kterém upozorňujeme na základní podmínky pro bezproblémový nákup.


Vybíráme nejlepší telefony do 4 000 Kč

Na co si dát pozor?

Vzhledem k tomu, že limit 4 tisíc korun není vysoký, je potřeba dát si na určité věci před nákupem pozor. První krok, který byste měli učinit, je průzkum okolí. U kategorie „levných“ smartphonů není od věci poptat se kamarádů a známých, jaké zkušenosti s daným produktem mají. Samozřejmě můžete využít i naše recenze. Neméně důležitý je osobní kontakt.

Smartohone

Limit 4 000 Kč

Redmi 9C NFC

Redmi 9C NFC se pyšní 6,53" displejem s HD+ rozlišením a baterií s masivní kapacitou 5 000 mAh. Výrobce udává, že bez problémů zvládne 1 000 nabíjecích cyklů bez výrazné ztráty kapacity.

O výkon se stará procesor MediaTek Helio G35, což není žádný dravec, ale pro nenáročné uživatele jde o více než dostatečný motor, vystačí i na základní hry, více ovšem nečekejte. Zklamaní jsme snad jen z absence USB-C, vystačit si musíte se starším microUSB. Na zadní straně se nachází hlavní 13Mpx fotoaparát a 2Mpx snímač pro práci s makrem, třetí okénko je falešné a žádný fotoaparát se zde nenachází. Selfie kamera nabízí rozlišení 5 Mpx. Kvalita je spíše podprůměrná.

Jak už napovídá název zařízení, můžete se těšit na podporu NFC, tedy i bezkontaktní platby pomocí Google Pay. Zmiňovat podporu čtečky otisků prstů, která se nachází na zádech, a LTE již v dnešní době postrádá smysl, ovšem na 5G se nedostalo.

TCL 20 SE

TCL 20 SE sází na atraktivní vzhled zadní strany, což jej částečně odlišuje od konkurence, která zepředu vypadá téměř vždy stejně. Má 6,82" HD+ displej, který zabírá 90 % čelní strany a využívá méně všední poměr stran 20,5:9. Podobně jako další modely z této řady nabízí TCL 20 SE konverzi SDR na HDR v reálném čase.

O dostatek výkonu se stará Snapdragon 460 v kombinaci se 4 GB RAM a 64GB úložištěm, které lze díky microSD kartě rozšířit až o dalších 256 GB. Smartphone má zadní fotoaparát se čtyřmi objektivy. Hlavní 16Mpx kameru doplňuje trio snímačů (5+2+2 Mpx) či technologie vylepšování fotek pomocí umělé inteligence. Selfie kamera má rozlišení 8 Mpx a je v kapkovitém výřezu na přední straně.

Smartphone podporuje LTE a NFC, takže bezkontaktní platby jsou samozřejmostí. Čtečka otisků prstů je na zadní straně a je vcelku svižná. Výhodou je také přítomnost 3,5mm jacku. O energii pro celodenní provoz se stará 5 000mAh baterie. Telefon nabízí i zpětné nabíjení pomocí USB-C.

Motorola Moto G20

Vcelku překvapením je model Moto G20 od Motoroly. Nabídne zajímavý mix funkcí, například 6,5" displej s rozlišením 1 600 × 720 px a obnovovací frekvencí 90 Hz.

Pod kapotou má osmijádrový procesor Unisoc T700 se 4GB RAM. Pro data je připravena 64GB interní paměť a případně i slot pro až 1TB paměťovku. Dostalo se i na čtečku otisků prstů na zadní straně, pomocí které můžete zabezpečit Android 11. U levného mobilu zaujme i počet fotoaparátů na zadní straně. Hlavní 48megapixelový snímač doplňuje 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv.

Zbylé fotoaparáty jsou již do počtu. Jde o 2megapixelový portrétní snímač a 2megapixelový makro objektiv. Vše doplňuje 13megapixelová čelní kamerka umístěná v malém výřezu displeje. V další výbavě nechybí USB-C, 3,5mm jack i LTE a NFC, těšit se tak můžete i z bezkontaktních plateb. Zajímavým prvkem je baterie s nadprůměrnou kapacitou 5 000 mAh.

Samsung Galaxy A12

Neobejdete se bez Samsungu? Dobře, ovšem budete se muset smířit s ústupky. Galaxy A12 poskytuje 6,5" displej s HD+ rozlišením, opět je zde výraznější výřez v podobě kapky. Výkon zajišťuje osmijádrový procesor Mediatek MT6765, kterému sekunduje 3GB RAM a 32GB úložiště. Nebudeme vám nic nalhávat, z dnešního výběru jde o kousek nejslabší.

Využít lze LTE i NFC pro bezkontaktní platby, zaujme také baterie s kapacitou 5 000 mAh. Spokojit se však musíte jen s 15W nabíjením. Na zadní straně jsou hned 4 fotoaparáty v kombinaci 48 + 5 + 2 + 2 Mpx. Jak už asi tušíte, smysl bude dávat primárně jen hlavní snímač a někdy možná využijete i 5Mpx širokoúhlý. Z výbavy dále můžeme zmínit čtečku otisků prstů na boku nebo třeba 3,5mm jack.

Nokia G20

S cenou Nokie G20 je to trochu jako na houpačce, ovšem v různé časy se její cena pohybuje okolo hranice 4 tisíc korun, proto ji do dnešního výběru nakonec zařadíme také. Nokia G20 má navazovat na Nokii 3.4, čelní strana nabízí 6,52" HD+ displej s technologií IPS. Výkon je zajištěn díky procesoru Helio G35. Pevně dána je 4GB operační paměť, k tomu je pro uživatele dostupných 64 GB interní paměti, za dvojnásobné úložiště si musíte připlatit.

Na zádech se v kruhovém modulu nachází čtveřice fotoaparátů. Hlavní snímač má 48 megapixelů a světelnost f/1.79. Doprovází jej 5megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, 2megapixelová makro kamerka a 2megapixelový portrétní fotoaparát.

Podstatnou součástí výbavy je téměř čistý Android 11 s příslibem 3leté softwarové podpory v rámci bezpečnostních aktualizací. Nechybí ani možnost bezkontaktních plateb, a to díky podpoře NFC. Dlouhou výdrž zajišťuje baterie s kapacitou 5 020 mAh.


Diskuze ke článku
Lukas Klima
Lukas Klima
To je výběr teda :-) něco v podobné relaci sháním pro dítě, ale ty dnešní 6,5 palce, to je hrůza. Asi bych pár stovek přihodil a s cenou do pěti tisíc jsou možná už zajímavější telefony. Ale pořád lopaty.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze